Žloutkové věnečky

Jídla z cukrárny jsou nejen lákavá na pohled, ale i chutná. Když ale vidíte různé variace, tak si možná řeknete, že to nezvládnete. Omyl. S námi si dáte i výtečné věnečky, které si sami připravíte.

Žloutkové věnečky patří mezi nejoblíbenější pokrmy z cukrárny. Spousta lidí si je plete s větrníky, ovšem věnečky nejsou tak syté, tudíž pro někoho lehčí do žaludku. I když na první pohled vypadají složitě, protože to vypadá, že musí být speciálně formovány, tak příprava není náročná. Když se dodržuje postup, tak uvidíte, že si i vyhrajete.

Žloutkové věnečky – ingredience

Na těsto, náplň i polevu budete potřebovat jednoduché suroviny. Je to 250 ml vody, 150 g tuku, 150 g hladké mouky, 5 vajec a sůl. Na náplň to pak bude 500 ml mléka, 200 g cukru, 2 balení vanilkového pudinku, 1 lžíce rumu a 150 g másla. Na polevu pak budete potřebovat moučkový cukr, lžíci rumu a 2 lžíce vlažného mléka.

Žloutkové věnečky – recept

Nejprve povařte vodu s tukem a se solí. Sejměte směs z plotny a opatrně vmíchejte mouku. Pokud se bojíte, že by se vám udělaly hrudky, tak udělejte následující. Do mouky postupně nalévejte směs a promíchávejte, čímž se konzistence zkompaktní. Následně asi 5 minut míchejte a povařte. Poté nechte chladnout. Až je směs studená, tak do ní dejte a opět promíchejte.

Věnečky se pak dělají tak, že na vymazaný plech stříkáte formy. Ty si udělejte klidně tak, že jen prostřihnete špičku sáčku a děláte jakoby klasické pusinky, jen větší dle tvaru věnečků. Poté pečte v předehřáté troubě asi 20 minut při 200°C. Dejte si pozor na to, aby jste neotevírali troubu zbytečně brzo, protože pak věnečky klesnou. Kontrolujte je pohledem přes sklo, pokud jej nemáte, tak to chce praxi, přičemž odrazový můstek je oněch 20 minut.

Až budou věnečky hotové, tak je rozřízněte. Připravte si puding dle receptu a poté do něj vmíchejte rum a přidejte máslo, aby náplň byla tužší a nevytékala. Na závěr přiklopte druhou část odřízlého věnečku a aplikujte polevu. Tu uděláte tak, že smícháte moučkový cukr, rum a mléko. Konzistence by měla být táhlá a natírejte věneček ve více vrstvách.

Věnečky nakonec nejsou tak těžké, že? Spousta lidí se bojí, že je zapotřebí speciálních forem, ale není tomu tak.  Věnečky jsou velmi lahodné a můžete se blýsknout svým kuchařským umem, protože se vám nabízí řada variant, které si můžete udělat. Klasika je ta, kterou jsme nadnesli. Ovšem jsou tací, kteří experimentují s náplněmi. Mohou být i čokoládové, lze věneček posypat hoblinami nebo cukrem, připravit diaformu nebo zase naopak můžete dělat variace, kdy máte nižší věneček a ten teprve zdobíte na povrchu. Možností je spousta, jen musíte umět míchat chutě. Inspirujte se a inovujte, uvidíte, na co sami časem přijdete a pak to nebude mít ani ta nejlepší cukrárna na světě.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7920 (dobra-kucharka.cz#9977)


Přidat komentář