Zemlbába

Zemlbába nebo-li žemlovka je pokrm, který se svého času považoval za jídlo z nouze. Já si však myslím, že kdo žemlovku ochutnal, rozhodně se k ní vrací. Je totiž vynikající ať již v jakékoli úpravě.

Jak vznikla zemlbába?

Existuje celá řada povídek o jejím vzniku, ale nejpravděpodobnější je ta, že toto sladké jídlo vzniklo na základě šetrnosti. Totiž když hospodyňce zbyly doma žemle, které již nebyly zrovna čerstvé, hledala pro ně uplatnění a tak vznikl velmi chutný pokrm. Jinak zemlbába je** tradiční** součástí české kuchyně. Najdete ji v** jídelníčku** školních jídelen, stejně jako restaurací. Jde vlastně o sladký nákyp, který se připravuje z jablek a bílého pečiva, nejčastěji rohlíků nebo veky, případně i vánočky, namočeného do mléka, s rozmíchanými vejci. Na proložení se nejčastěji používají jablka. Je možné je však nahradit hruškami nebo tvarohem. V lepší a chutnější úpravě se používá kombinace tvarohu a jablek. Ta správná zemlbába musí vonět vanilkou a skořicí.

Jak zemlbábu péci?

Nejlépe je připravovat ji v uzavřené nádobě, ze které krátce před dopečením odstraníte víko. Vynikající jsou skleněné pekáče nebo i remoska.

Zemlbába nebo-li žemlovka

Budete potřebovat: 8 žemlí, rohlíků, starší veku, případně vánočku, 1 kg jablek, 3 vejce, asi 0,7 l mléka, 100 g rostlinného tuku nebo másla, 120 g cukru, mletou skořici, moučkový a vanilinový cukr na posypání.

Postup: Žemle pokrájejte na plátky, naskládejte na tác, zvlhčete mlékem s rozšlehanými vejci a nechte prosáknout. Jablka očistěte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Pekáč vymaže máslem nebo rostlinným tukem. Moučkový cukr smíchejte s vanilinovým. Nyní začněte rovnat plátky rohlíků do pekáče vedle sebe, až pokryjete jeho dno. Tím máte první vrstvu. Lehce ji pocukrujte moučkovým cukrem a začněte skládat druhou vrstvu z nakrájených jablek. Ty pocukrujte a posypte mletou skořicí. Takto rovnejte na sebe jednotlivé vrstvy.** Poslední** vrstva je ze žemlí. Celou** žemlovku** pokropte rozpuštěným máslem a upečte dorůžova v mírně vyhřáté troubě. Podávejte teplé, nakrájené na porce jako dort.

Žemlovka s tvarohem

Postup je stejný jak u předchozího receptu, jen místo jablek se použije tvarohová náplň a vynechá se skořice.** Na tvarohovou náplň** budete potřebovat: 500 g tvarohu, 150 g pískového cukru, 2 vanilinové cukry, případně i trochu vanilky, 4 lžíce rozinek, 2 vejce.

Příprava tvarohové náplně: Tvaroh vyšlehejte s cukrem a se žloutky. Zvlášť vyšlehejte z bílků a vanilinového cukru tuhý sníh. Rozinky přeberte a spařte, pak je nechte okapat. Vyšlehaný tvaroh zlehka smíchejte s bílkovou pěnou a hrozinkami.

Zemlbába s jablky i tvarohem

Tento recept je zřejmě nejchutnější. Postup je opět stejný jako u prvního receptu, jen jablek budete potřebovat** polovinu** a tvarohové náplně také. Jednotlivé vrstvy se pak střídají takto: nasáklé žemle, jablka, cukr, skořice, opět žemle, tvarohová náplň, žemle, jablka, cukr, skořice, žemle, tvarohová náplň, žemle. Celé pokapat rozpuštěným máslem, v mírné troubě upéci a podávat nakrájené na úhledné řezy.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7929 (dobra-kucharka.cz#10024)


Diskuze a zkušenosti

Martina | 02.01.2015 19:51
Re: Zemlbába Když zemlbábu, tak rozhodně z vánočky, dávám jako náplň jablka i tvaroh a ke konci pečení pokryji povrch žemlovky ušlehaným sněhem z bílků a cukru, který nechá lehce zapéct.


Přidat komentář