Zdravé a chutné cukroví

Vše má svoje mýty. To samé platí u zdravého cukroví. Můžete si totiž připravit nespočet druhů chutného a přesto zdravého cukroví, ať už na svátky, či svatbu. Mlsat tak můžete bez výčitek svědomí, díky cukroví plného oříšků, pohankové mouky aj.

Pokud jste doposud pekli „jen“ klasické cukroví z bílé mouky, pak možná nebude nejideálnější, abyste Váš repertoár kompletně změnili. Můžete udělat kompromis, a tak buď přidejte ještě ke stávajícímu cukroví nějaký ten druh zdravějšího cukroví. Nebo snižte počet druhů, které běžně děláte a místo nich připravte zdravější, přesto chutné. Nemusíte ostatním hned říkat, že tam jsou například ovesné vločky, celozrnná mouka aj. Naopak nenápadně sledujte, jak nové cukroví chutná.

Křupavé rohlíčky z vloček

Kdo by neznal vanilkové rohlíčky? Co však vyzkoušet něco jiného, více křupavého, a přesto vonícího po vanilce?

Na netradiční a zdravou formu rohlíčků, budete potřebovat 50 g ovesných vloček, 50 g sójových vloček, 100g Hery, 200g hladké mouky, 150g Maizeny, 50g třtinového cukru, sáček vanilkového cukru.

Příprava těsta na křupavé rohlíčky z vloček

Na pánvičce s nepřilnavým povrchem opražte na sucho sójové a ovesné vločky. Jakmile vychladnou, tak je rozemelte, ať už v mlýnku, nebo v mixéru. Rozemleté vločky přesypte do mísy, přidejte hladkou mouku, Maizenu, třtinový cukr, Heru. Směs zpracujte v těsto. Můžete přidat trochu vody, pokud je těsto sypké a nejde dokonale spojit.

Zpracované těsto zabalte do mikrotenového sáčku a uložte do chladničky, minimálně na jednu hodinu.

Zpracování a pečení křupavých rohlíčků z vloček

Mezitím si můžete připravit masový mlýnek a přídavné šablony na cukroví, které se protlačuje. Do mlýnku dejte kousek těsta a postupně za točení kličkou tvarujte rohlíčky. Ty pak přendáte na plech vyložený pečícím papírem a vymaštěný máslem. Rohlíčky dejte do předem vyhřáté trouby a pečte zhruba při teplotě 160°C tak dlouho, dokud nezrůžoví. Ještě teplé rohlíčky posypte vanilkovým cukrem.

Sójové pracny s vůní skořice

Máte rádi kakaové pracny, nebo někdo z Vaší rodiny? Pak můžete vyzkoušet netradiční** sójové pracny**.

Na sójové pracny budete potřebovat 100g hrubé sójové mouky, 250g hladké mouky, 100g třtinového cukru, 150g Hery, 1 celé vejce, lžičku mleté skořice, citrónovou kúru.

Příprava těsta na sójové pracny s vůní skořice

Na pánvičce s nepřilnavým povrchem krátce opražte na sucho sójovou mouku. Jakmile vychladne, dejte ji do mísy a přidejte hladkou mouku, třtinový cukr, nastrouhanou citronovou kúru, mletou skořici, vajíčko. Vše zpracujte ve vláčné těsto. Je-li potřeba, přidejte i trochu vody. Těsto vložte do mikrotenového sáčku a dejte na minimálně půl hodinu do chladničky.

Zpracování a pečení sójových pracen s vůní skořice

Odležené těsto plňte do připravených formiček, které jste před tím vysypali moukou. Vyplněné formičky dejte na plech a vložte do předem vyhřáté trouby. Pracny pečte zhruba při teplotě 160°C. Jakmile jsou pracny upečené, ještě teplé je opatrně vyklopte, případně vyklepněte a posypte moučkovým cukrem.

Linecké cukroví z pohankové mouky

Linecké cukroví bezpochyby patří, stejně jako vanilkové rohlíčky, k tradičnímu cukroví. Tentokrát však místo hladké mouky, můžete použít mouku pohankovou, ale také špaldovou.

Na linecké cukroví budete potřebovat 100 g pohankové mouky, 150 g špaldové mouky, 50 g pšeničných klíčků, 140 g Hery, 50 g javorového sirupu, domácí marmeládu z červeného a/nebo černého rybízu.

Příprava lineckého cukroví z pohankové mouky

Veškeré výše uvedené suroviny, kromě marmelády, zpracujte v hladké, nelepivé těsto. Těsto pak dejte, stejně jako v předchozích receptech, do mikrotenového sáčku a do chladničky. Těsto nechte odležet ideálně do druhého dne.

Zpracování a pečení lineckého cukroví

Odležené těsto vyválejte na vále. Stačí použít jen trocha mouky, či vyválet přes pečící papír nebo větší mikrotenový sáček. Vyválená placka by měla být silná zhruba 3 mm. Připravte si vykrajovátka. Řeznou plochu vykrajovátek čas od času pomoučněte, aby se Vám nepřilepila k těstu.

Vykrájené tvary přendejte z válu na plech vyložený pečícím papírem a vymaštěný máslem. Pečte zhruba při teplotě 160°C do světle růžové barvy.

Jakmile je cukroví vychladlé, potřete ho Vámi vybranou** marmeládou**. Čím kyselejší bude, tím chutnější bude cukroví.

Kuličky s ořechy a medem

Děláváte čokoládové kuličky s rozinky a rumem? Co vyzkoušet kuličky, které jsou plné oříšků a voňavého medu?

Na kuličky budete potřebovat 150g vlašských ořechů, 70g květového medu, ½ lžičky citronové kúry, datle.

Příprava a zpracování kuliček s ořechy a medem

Vlašské ořechy semelte v mlýnku, nebo v sekáčku. Část semletých ořechů si dejte stranou, a to na pozdější obalování kuliček. Namleté oříšky vsypte do mísy, přidejte med, nastrouhanou citronovou kúru. Ingredience zpracujte v těsto. Z těsta tvořte malé kuličky, kdy do každé ještě vložte kousek datle. Kuličky obalte ve zbylé části mletých oříšků.

Marokánky

Kdo by odolal směsi oříšků a sušeného ovoce v lahodné čokoládě? Pro zdravější alternativu marokánek budete potřebovat 70 g vlašských ořechů, 70 g nesolených arašídů, 70 g nesolených kešu oříšků, 70 g mandlí zbavených hnědé slupky, 100 g sušených švestek, 100 g sušených fíků, 70 g pohankové mouky, lžička skořice, čokoláda s vysokým procentem kakaa, nastrouhaná citronová kůra z jednoho citronu, nastrouhaná pomerančová kůra z jednoho pomeranče, 50 g sušeného sojového nápoje, cca 400 ml vody.

Příprava marokánek

Sušené švestky a fíky na jemno nakrájejte. Veškeré ořechy nasekejte nahrubo.

Pohankovou mouku dejte do hrnce, přidejte vodu a pečlivě rozšlehejte. Směs vařte tak dlouho, dokud nevznikne hustá kaše. Poté do ní vsypte sušený sojový nápoj. Do kaše se sojovým práškem přidejte nakrájené sušené ovoce i nasekané ořechy. Přidejte nastrouhanou kúru z citronu a pomeranče, lžičku skořice.

Zpracování marokánek

Připravte si plech, který vyložíte pečícím a papírem a vymastíte ho máslem. Ze vzniklé kašovité hmoty za pomoci lžičky tvořte na plechu hrudky. Ty poté jemně zmáčkněte, ať už rukou, nebo vidličkou. Jakmile je plech plný, vložte ho do předem vyhřáté trouby. Pečte zhruba při teplotě kolem 160°C. Doba pečení se pohybuje kolem 40 minut. Je důležité, aby nedošlo k připálení okrajů.

Mezitímco upečené marokánky chladnou, rozpusťte ve vodní lázni čokoládu s vysokým procentem kakaa. Čokoládou pak potřete spodní stranu každé marokánky.

Kuličky plné máku

Mák je velmi zdravý, ale moc často si ho nedopřáváme. Což je velká škoda. Švestkové knedlíky si jen těžko dovedeme představit bez máku, stejně jako svatební koláčky. Mák však můžete použít i pro přípravu nejen vánočního cukroví.

Na kuličky budete potřebovat 100 g mletého máku, 70 g květového medu, ½ lžičky mleté skořice, sezamová semínka, mandle zbavené hnědé slupky.

Příprava kuliček plných máku

Mák, med a mletou skořici zpracujte v těsto. Nelekněte se toho, že bude značně lepkavé. To je jen dobře, protože pak na kuličkách budou držet sezamová semínka.

Jakmile máte hmotu zpracovanou, můžete začít tvarovat jednotlivé kuličky. Do každé kuličky dejte po jedné mandli bez slupky. Kuličky pak vyválejte v sezamových semínkách.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7936 (dobra-kucharka.cz#10044)


Přidat komentář