Valašské frgály

Připravit si tradiční jídla našich krajin, to by chtěla umět řada lidí, ovšem spousta z nich má obavy, že se jedná o složitější variace. Ale omyl. Zkusili jste už valašské frgály?

Co je valašský frgál?

Tento pokrm je sladké jídlo, které je jakousi obdobou koláče. Můžete si připravovat různé varianty, kdy obměny záleží zejména na druhu náplně. Jako pokrm je frgál velmi hutný a sytý. Je to ale velmi oblíbené jídlo, proto jej vyzkoušejte. Je pravda sice trochu pracnější, ale to jen díky času, protože se musí nechat vícekrát kynout. Jinak jeho přípravu zvládnete hravě, stačí se jen držet našich rad.

Valašské frgály – suroviny

Na tento sladký pokrm budete potřebovat 500 gramů polohrubé mouky, 2 žloutky, 125 gramů másla, 75 gramů moučkového cukru, 250 mililitrů mléka, 35 gramů droždí, špetka soli, nastrouhaná citrónová kůra (asi jedna lžička).

Valašské frgály - postup

Nejprve si udělejte kvásek. Ten připravíte z droždí, trošky cukru, mléka a mouky. Nechte jej vykynout alespoň na hodinu. Mezitím si připravte máslo, zbytek cukru a žloutky, které vzájemně utřete. K tomu zapojte vykynutý kvásek a zbytek ingrediencí a nechte vykynout asi 2 až 3 hodiny. Až bude těsto nabylé, tak jej rozválejte na vymazaném plechu. Zde potom vykrojte kruh, který bude mít průměr zhruba 35 centimetrů. Okraje nechte trochu vyšší, aby tudy poté neprotekla náplň. Mějte něco jako langoše. Co se týká náplně, tak si můžete vybírat dle libosti. Mák, ovoce, povidla nebo tvarohovou variantu. Ta se skládá ze lžíce cukru, vanilkového cukru, 2 žloutky, rozinky a asi 50 gramů tuku. Tvaroh použijte klasický tvrdý na strouhání a optimální jsou dva balíčky. Tím frgál potřete a na závěr ještě jej posypte drobenkou. Ta se skládá z moučkového cukru, polohrubé mouky a másla. Nechte** frgál** opět trochu nakynout a předehřejte troubu na 180 °C. Pečte asi 40 minut, dokud není frgál zlatavý. Po upečení jej ještě můžete omastit rozpuštěným máslem.

Historie valašského frgálu

Valašský frgál je opravdu** tradiční jídlo**, protože má více jak 200-letou tradici. Dříve se jednalo o pokrm, který se podával hlavně ku příležitosti výjimečné (svatby, křtiny, různé hody, Vánoce, Velikonoce apod.). To se týkalo chudších lidí, ty bohatší si frgály dopřávaly jako vznosné jídlo o nedělích. Co se týká zpracování, tak je zajímavé, že obdoby frgálů se lišily od vesnice k vesnici.  To dříve byla i majoránka, šafrán nebo dokonce pepř. Často se  pak využívalo náplně s bohatou máslovou posypkou a rozdrobeným perníkem.

Frgál můžete mít ve více variacích a chutích. Toto jídlo se hodí jak pro sladkou variantu oběda, tak třeba i k příležitostem různých slavností. Pohostěte jím své přátele. Uvidíte, že to bude něco netradičního. Je to určitá varianta koláče, ale zase trochu jiná. Zkuste ji a uvidíte, že budete překvapeni, jak můžete připravit jinou obměnu koláče.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7917 (dobra-kucharka.cz#9952)


Přidat komentář