Tradiční perníčky s bílým zdobením

Pokud byste měli zmínit nějaké tradiční české cukroví, možná by vás napadly vanilkové rohlíčky nebo linecké. Mezi opravdové stálice českých Vánoc však patří tradiční perníčky s bílým zdobením.

Mnoho lidí se perníčků i přes jejich skvělou chuť vzdává pro jejich zdlouhavou přípravu a náročné zdobení. Není to však tak těžké, jak se může na první pohled zdát. A nezapomeňte, že cvičení dělá mistra.

Co budeme na perníčky potřebovat?

Na těsto na tradiční medové perníčky budeme potřebovat 500 gramů hladké mouky + 150 gramů hladké mouky na konečnou úpravu těsta, která proběhne až druhý den + trochu mouky na vál (budeme ji potřebovat při válení těsta), dále 250 gramů moučkového cukru, 100 gramů tekutého medu (nezkrystalizovaného), 50 gramů másla, 100 mililitrů mléka, 4 žloutky, 2 kávové lžičky jedlé sody, 2 kávové lžičky perníkového koření, 1 polévková lžíce kakaa – ta není nutná, hodí se, když máte rádi kakaovou příchuť, 1 vejce a čokoládové potravinářské barvivo na potření hotových perníčků, vykrajovátka na cukroví nebo nůž a fantazii.

Na** zdobení perníčků**, které proběhne až třetí den po upečení, budeme potřebovat 1 vaječný bílek, 140 až 180 gramů moučkového cukru – podle velikosti bílku, 4 kapky octa, sáčky na cukrářské zdobení (koupíme v drogerii).

Postup výroby perníčků

Máslo si předem vyndáme z lednice, aby změklo s šlo rychleji rozpustit. Máslo dáme do mléka a začneme mírně zahřívat, aby se máslo zcela rozpustilo. Když je máslo rozpuštěné, přidáme do mísy k mléku a máslu i žloutky, med a cukr a vyšleháme v hladkou jednolitou hmotu. Poté do mísy přidáme 500 gramů hladké mouky, koření, sodu a kakao a zaděláme si na těsto. Těsto se nám pravděpodobně bude zdát moc vlhké a mazlavé, ale tak to má v této fázi výroby perníčků být. Těsto si zabalíme do mikrotenového sáčku nebo do potravinové fólie a necháme 24 hodin odležet v kuchyni.

Druhý den těsto vyndáme ze sáčku nebo z fólie a hněteme ho se zbývajícími 150 gramy hladké mouky tak dlouho, až mouku do těsta zcela zapracujeme a těsto je tak jednolité, bez viditelných zbytků mouky. Nyní bychom měli mít hotové těsto, které je vláčné jako dětská plastelína. Moukou si trochu posypeme vál a těsto válečkem vyválíme tak, aby bylo všude stejně tlusté. Ideální tloušťka je mezi 3 milimetry (pro menší perníčky) až 4 milimetry (pro větší perníčky). Nyní z těsta začneme vykrajovat tvary. Můžeme použít kovová vykrajovátka, ale tradiční perníčky se často vykrajují i nožem – díky tomu nejsme omezeni předpřipravenými tvary vykrajovátek, ale můžeme si vytvořit jakékoliv tvary podle naší fantazie.** Perníčky** pečeme v troubě předehřáté na 195 stupňů 5 až 10 minut, podle toho, jak jsou perníčky velké a jak je těsto tlusté. Po upečení necháme perníčky vychladnout a studené je potíráme vejcem rozšlehaným s čokoládovým barvivem (barvivo není nutné, ale dodá perníčkům pěknou barvu). Poté necháme perníčky 48 hodin odležet.

Zdobení perníčků

Třetí den po** upečení perníčků** si připravíme** tradiční bílé zdobení**. Bílek necháme překapat přes jemné sítko, přidáme cukr a 4 kapky octa a vyšleháme na ne zcela tuhý sníh, spíše polotekutý. Sníh pak přelijeme do zdobícího sáčku a na perníčcích vytváříme různé ozdoby. Kdo by chtěl mít ozdoby barevné, může si sníh přibarvit potravinářským barvivem. Po ozdobení už jen počkáme, až zdobení ztuhne. Ideální je nechat perníčky několik týdnů odležet v uzavřené kartónové krabici přikryté papírovým ubrouskem nebo utěrkou, aby zvlhly a byly měkké.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7911 (dobra-kucharka.cz#9937)


Diskuze a zkušenosti

marketa | 08.12.2013 18:24
Re: Tradiční perníčky s bílým zdobením je to dobry ale nenítam napsáno kolik cukru

marketka | 08.12.2013 18:25
Re: Tradiční perníčky s bílým zdobením :(

od marketky 10 let | 08.12.2013 18:27
Re: Tradiční perníčky s bílým zdobením ja sem 4


Přidat komentář