Tiramisu
Tiramisu je vynikající dezert původem z Itálie. U nás si získal velkou oblibu a v mnoha domácnostech se připravuje také „české tiramisu“. Co vše je potřeba k přípravě tohoto dezertu?Tiramisu, italská pochoutka, kterou Češi milují.** Tiramisu** si můžete nejenom objednat v cukrárně a restauraci, ale také vyzkoušet jeho přípravu doma. Můžete se rozhodnout pro klasické** italské tiramisu, jahodové tiramisu** nebo tiramisu na český způsob. Tímto dezertem jistě potěšíte svou rodinu i známé.
Co je potřeba k přípravě tiramisu
K** přípravě tiramisu** budete potřebovat piškoty. Nejlepší piškoty k přípravě tiramisu jsou polodlouhé, ploché, cukrářské piškoty. Pravé italské piškoty savoiradi mají chuť po citrónu. Dále budete potřebovat mascarpone. Tento smetanový jemný sýr můžete zakoupit i u nás. Mascarpone je tučné, ale když chcete připravovat pravé italské tiramisu, neměli byste jej nahrazovat. Tiramisu je potřeba zakápnout likérem např. s mandlovou příchutí. Dále budete potřebovat čerstvá vejce.
Příprava tiramisu
Nejdříve si uvaříme silnou kávu a necháme ji vychladnout. Bude nám stačit 2,5 dcl kávy. Do kávy přilijeme likér – 8 lžic. Dále vyšleháme mascarpone se 4 lžícemi moučkového cukru a postupně budeme přimíchávat vaječný likér (10 lžic). Poté do směsi přidáme lehce vyšlehanou šlehačku. Do mísy naklademe piškoty, polijeme je kávou. Piškoty potřeme krémem, položíme další vrstvu namočených piškotů a opět vrstvu krému. Ideální jsou 2 vrstvy, do větší mísy můžete udělat i 3. Horní vrstva krému se posype kakaem. Tiramisu se poté dá na 5 hodin do ledničky ztuhnout.
Tiramisu po česku
Vyzkoušet můžete také českou variantu tohoto moučníku. Potřebovat k němu budete 2 pomazánková másla bez příchuti, 2 smetany ke šlehání, balení piškotů, 3 až 4 lžíce moučkového cukru, šálek silné kávy, kakao na posypání. Postup k přípravě je následující. Pomazánková másla utřeme s cukrem a vmícháme do nich obě ušlehané šlehačky. Do formy budeme vkládat piškoty vedle sebe a pokapeme je silnou kávou. Piškoty potřeme směsí a uděláme další vrstvu ve stejném pořadí piškoty, káva, krém. Vrchní vrstvu krému posypeme kakaem a uložíme do chladničky.
Jahodové tiramisu
K přípravě** jahodového tiramisu** jsou nezbytné tyto suroviny: 2 vejce, 80 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 500 g mascarpone, 400 g jahod, cukrářské piškoty, 70 ml mandlového likéru. Postup přípravy je následující nejdříve si v míse utřete žloutky, cukr a vanilkový cukr. Vše promíchejte s mascarpone a opatrně zapracujte ušlehaný sníh z bílků. Poté si omyjte jahody, nechejte je okapat a nakrájejte na plátky. Do větší skleněné misky vložte polovinu cukrářských piškotů, pokapejte je mandlovým likérem a položte na ně jahodové plátky. Jahody se zakryjí vrstvou mascarpone. Poté pokládejte druhou polovinu piškotů ochucených mandlovým likérem, položte na ně vrstvu jahod a navrch mascarpone. Horní vrstva se ozdobí jahodami a jahodové tiramisu se dá odležet do chladničky na 4 – 6 hodin.