Svěží letní dort

V horkých letních dnech rádi uvítáme lahodné, osvěžující moučníky. Příprava těchto moučníků není nikterak složitá, jejich nevýhodou je konzumace nejdříve po dvou až třech hodinách, protože je musíme nechat vychladit. Ale jejich chuť je o to lepší.

Je horký, letní den, sluníčko pálí, vzduch se ani nehne, o vánku nebo větru si můžeme nechat zdát. Pařák. Chtělo by to něco osvěžujícího. Že by nějaký lehký moučník s ovocem nebo i bez?

Piškotový dort s ovocem

Začneme s něčím jednoduchým, co nám nedá moc práce.

Budeme potřebovat: 1 hotový piškotový korpus, 2 lžíce pikantní zavařeniny, 500 ml mléka, 1 broskvový kompot, 1 meruňkový kompot,1 sáček čirého dortového želé.

Jaký je postup?

Oba kompoty slijeme a necháme okapat. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který dle chuti osladíme a zašleháme dvě lžíce másla.

Dortový korpus potřeme zavařeninou a teplým krémem. Povrch poklademe broskvemi a meruňkami, které jsme si nakrájeli. Ze šťávy z kompotu a čirého želé připravíme podle návodu želatinu, osladíme podle chuti a nalijeme na ovoce.

Hotový dort dáme vychladit do lednice na 1- 2 hodiny.

Letní dort s jahodami

Nyní něco složitějšího, ale nebojte se, zvládnete to

Suroviny na těsto: 8 vajec, 30 dkg. cukru, 24 dkg polohrubé mouky, 10 dkg Hery, jahody nebo jiné ovoce

Náplň,  poleva: 10 dkg másla, 1 tvaroh, 10 dkg cukru moučka, jahodový džem, na polevu želatina v sáčku.

Postup: žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přilijeme rozpuštěnou Heru, přidáme mouku a na konec vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané dortové formy. Dáme upéci.

Než nám korpus vychladne, připravíme si krém: změklé máslo vyšleháme s cukrem a po částech přidáváme tvaroh.

Vychladlý korpus rozřízneme na dva pláty. Spodní plát potřeme jahodovým džemem, na to vrstvu krému (ne všechen) a přiklopíme vrchním plátem, se kterým uděláme totéž. Poklademe jahodami nebo jiným ovocem a opatrně přelijeme želatinou, připravenou podle návodu na sáčku. Hotový dort opět dáme do lednice vychladit.

Nepečený piškotový dort

Předchozí recept byl trošku náročnější, takže uděláme něco rychlého bez pečení.

K tomuto receptu potřebujeme: 1 sáček dětských piškotů, 500 ml zakysané smetany, 1 smetanu ke šlehání (nemusí být, ale v tom případě 750 ml zakysané smetany), 2 plechovky mandarinek nebo jiného kompotovaného ovoce (jahody, broskve, meruňky), 1 vanilkový cukr, čokoládové hoblinky (granko), tuk na vymazání a kokos na vysypání dortové formy.

Příprava je opravdu jednoduchá. Ušleháme šlehačku a  do ní zašleháme zakysané smetany s vanilkovým cukrem. Do vzniklé hmoty nasypeme dětské piškoty a promícháme.

Dortovou formu vymažeme tukem,  vysypeme kokosem a dáváme vrstvu krému s piškoty, poklademe ovocem a opakujeme. Končíme vrstvou krému, kterou hustě posypeme čokoládovými hoblinkami (pokud nemáme vystačíme si s grankem). Opět dáme vychladit do lednice.

Jablečné dortíky

Tyto nepečené dortíky jsou určeny především dětem, ale myslím, že jimi nepohrdnou i dospělí.

Potřebujeme: 1 balíček piškotů, 1 kg oloupaných, nastrouhaných jablek, 2 lžíce cukru krupice, 2 vanilkové pudinky, šťávu z jednoho citronu, čerstvé ovoce (nejlépe rybíz) nebo kompot.

Postup: připravíme si 4 misky. Nastrouhaná jablka s cukrem podlijeme vodou a vaříme, až nám vznikne řídké pyré. Oba vanilkové pudinky rozmícháme ve ¼ litru vody, vlijeme do jablkového pyré a vaříme do zhoustnutí. Dochutíme citrónovou šťávou. Do misek ukládáme vrstvu piškotů, které zalijeme jablečným pudinkem. Pudink posypeme ovocem. Postup opakujeme do naplnění misek. Vložíme ztuhnout do chladničky. Ztuhlé dortíky vyklopíme z misek a ozdobíme zbylým ovocem.

Tvarohové řezy s vitacitem

Tvarohové řezy s vitacitem jsou tím pravým ořechovým pro letní, horké dny.

Suroviny: tři celá vejce, jednu a půl sklenky cukru, dvě sklenky polohrubé mouky, jeden prášek do pečiva, čtyři lžíce kakaa, jednu a půl sklenky mléka, jednu sklenku oleje.

Náplň: dva tvarohy, jedno máslo, jedna sklenka cukru moučka

Poleva: jeden litr studené vody, dva pudinky (vanilkové, malinové), jeden vitacit (tang)- broskvový, malinový, lesní směs, šest lžic cukru.

Příprava: nejdříve utřeme vejce s cukrem, přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva, kakao, mléko a olej. Řádně promícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem.

Vychladlé, upečené těsto potřeme** náplní**: tvarohy vyšleháme se změklým máslem a moučkovým cukrem.

Uvaříme polevu: v jednom litru studené vody rozmícháme pudinky, přisypeme vitacit (tang) a cukr a povaříme. Horké opatrně nejlépe s pomocí lžíce lijeme na tvarohovou náplň a dáme vychladit. Vychladlé krájíme na řezy.

Svěží dort s kiwi

Tento dort je lahodný, osvěžující s náplní ze šlehačky a zakysané smetany, ale nebudeme ho polévat želatinou ze sáčku, ale želé si uvaříme vlastnoručně.

** Těsto** budeme připravovat ze: šesti vajec, šesti lžic cukru krystal, šesti lžic polohrubé mouky a z půl sáčku prášku do pečiva.

Na náplň: jednu šlehačku, jednu až dvě zakysané smetany, dva vanilkové cukry.

Želé připravíme z: půl litru vody, devíti lžic cukru krystal a jednoho vanilkového pudinku.

A když je to dort s kiwi, tak si oloupeme a na plátky nakrájíme čtyři až šest kusů kiwi.

Postup je následující: žloutky smícháme s cukrem, přidáme polohrubou mouku s polovinou prášku do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do těsta a nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy.

Na upečený, vychladlý piškot natřeme krém, který získáme z ušlehané smetany ke šlehání s zakysanými smetanami a vanilkovými cukry. Na krém pokládáme oloupaná, nakrájená kiwi.

Nahoru nalijeme želé vzniklé svařením uvedených ingrediencí.

Bratislavská buchta

Jako poslední si upečeme moučník zvaný Bratislavská buchta. Je sice náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to. A poradím Vám jeden fígl, protože chybami se člověk učí a žádný učený z nebe nespadl.

Suroviny: 5 vajec, 200 g  cukru krystal, 2 vanilkové cukry, 100 ml oleje, 200 ml vody, 250 g polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 500 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 3 zakysané smetany, 3 lžíce cukru moučky, 1 prášek do pečiva, 1 skořicový cukr.

Postup: vejce vyšleháme s vanilkovým a krystalovým cukrem, přidáme olej, vodu, mouku a prášek do pečiva. Vzniklé těsto rozdělíme na dvě části.

První část nalijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Do druhé části přisypeme kakao, smícháme a nalijeme cik cak na světlé těsto.

Pudink uvaříme podle návodu a horký vlijeme opět cik cak na těsta  a upečeme.

Zakysané smetany  smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem a potřeme tímto** krémem** ještě horkou buchtu. Posypeme skořicovým cukrem a opět dáme vychladit.

A v čem spočívá ten fígl? Když jsem poprvé pekla tento moučník, po nějaké chvíli pudink začal bobtnat a vytvářet bubliny a část přetekla přes okraj. Po vytažení z trouby mi bylo do pláče. Vzhledový efekt byl příšerný. Nejdříve jsem uvažovala, že si pochutnají slepice, ale pak jsem dezert dokončila, vychladila a výsledek byl lahodný a osvěžující.

Někde jsem se dočetla, že aby pudink nepřetékal přes okraj, musí se okraje plechu namazat máslem. A opravdu. Při druhém pokusu** pudink** nepřetekl, držel se těsně u okraje plechu a vzhled a chuť moučníku byla super.

Doufám, že jsem Vás dostatečně inspirovala a přeji Vám dobré chutnání.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7900 (dobra-kucharka.cz#9827)


Přidat komentář