Sváteční koláčky

Jsou příležitosti, které si zaslouží významné delikatesy. Sváteční koláčky se podávají na svatbách, oslavách nebo jiných příležitostech, kde se sejde více lidí a vy je můžete pohostit.

Pečení jakýchkoli buchet, koláčů či jiných drobností se dne pomalu vytrácí z tradic. Pro mladé lidi je to pracné a navíc, když si mohou koupit pečivo v obchodě, tak proč ztrácet čas. Je pravda, že třeba** koláče** z cukrárny mohou být dobré, ty ze supermarketu ovšem takovou kvalitu mít nemusejí. Není od věci se naučit péci tento pokrm, koneckonců pak zjistíte, že to není nic složitého. Jak na to,

Jak připravit sváteční koláčky?

Sváteční koláčky mají v základu stejnou recepturu, pak záleží na vás, jakou finální podobu jim dáte. Potřebujete 500 gramů hladké mouky, 250 ml mléka, 250 gramů tuku, 75 gramů droždí, žloutek, vanilkový cukr (2 sáčky) a sůl. Z mouky, cukru, rozpuštěného tuku, vlažného mléka, soli a žloutku uděláte klasický kvásek, který necháte alespoň hodinu nakynout. Poté vykrajujete malé placičky, které plníte náplní. Tuto ingredienci můžete jen tak vtěsnat na povrch koláčku nebo ji můžete převinout jako třeba šáteček. Koláček potřete rozšlehaným vejcem, aby měl lesklý povrch a byl kompaktní. Na závěr je posypte drobenkou. Takto upravený pokrm pečte v troubě, kterou si před tím předehřejete, asi čtvrt hodiny. Tento čas stačí, protože sváteční koláčky jsou malé. Jedná se vlastně o takové sladké jednohubky.

Náplně na sváteční koláčky

Zde můžete vybírat dle libosti. Klasikou jsou** povidla, tvaroh s rozinkami, mák**, ale lze také použít marmeládu. Protože doba pečení koláčku není příliš dlouhá, tak někdo může využít i ovocné náplně, i když je to spíše méně obvyklé. Zde si jen dejte pozor, co do koláčku dáváte. Pokud by to byly kyselejší švestky, tak je předtím namočte do cukrové vody, ať nepokazí efekt sladkosti.

Kdy se hodí sváteční koláčky

Zkráceně můžeme říci, že tento typ se hodí pro různé oslavy. Klasicky se nabízejí svatby, kde se koláčky podávají na tácech a podnosech, protože to jsou skladné pokrmy, které si každý může nabídnout skutečně jako jednohubku. Pak se koláčky dávají i jako tzv. výslužka tedy do předem připravených papírových košíčků. Cukroví se ale hodí i ku příležitosti různých oslav, banketů, firemních akcí, veletrhů a podobně. Devizou je zde jejich nenáročnost na prostor, takže si každý rád uzme kousek vašeho pohoštění.

Obměny koláčků

S cukrovím můžete flexibilně čarovat. Pokud třeba víte, že někdo nemusí klasický cukr, tak můžete připravit dietní koláčky třeba s umělým sladidlem nebo medem. Variacím se meze nekladou, jen skutečně dodržujte jedno. Abyste nevytvořili skoro exotické jídlo, kdy výsledný dojem z koláčku bude spíše rozpačitý. Tradicemi, jako jsou povidla, tvaroh či marmeláda nic nepokazíte.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7908 (dobra-kucharka.cz#9890)


Přidat komentář