Suflé s čokoládou a lískovými oříšky

Recept na suflé s čokoládou a lískovými oříšky. Lahodné suflé je mimořádně snadné na přípravu a přitom jde o působivý dezert pro sváteční příležitosti. Obsah tuku je podstatně nižší než u klasického suflé.

Suflé s čokoládou a lískovými oříšky - potřebné ingredience

  • 2 lžičky nesoleného másla
  • 30 gramů najemno nakrájených sušenek (nejlépe s příchutí amaretta)
  • 250 mililitrů polotučného mléka
  • několik kapek vanilkové esence
  • 3 lžičky kukuřičné mouky
  • 50 gramů mletých lískových oříšků
  • 100 gramů na kousky rozlámané kvalitní čokolády (nejméně se 70% kakaa)
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce oříškového nebo mandlového likéru
  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 100 gramů pískového cukru
  • 500 gramů rozpůlených jahod
  • 1 lžíce moučkového cukru na poprašku

Suflé s čokoládou a lískovými oříšky - postup přípravy

Troubu předehřejte na 180°C

Máslem vytřete šest formiček nebo zapékací mističky a stěny vysypte drobečky sušenek s příchutí tak, aby se zcela pokryly.

Mléko s vanilkovou esencí

dejte do hrnce a přiveďte k varu. Hrnec poté odstavte. Kukuřičnou mouku rozšehejte v misce s lískovými oříšky a trochou horkého mléka, přidávaného po lžicích na hustou kaši. Za stálého šlehání pomalu přilévejte tolik zbývajícího mléka, aby vznikla hladká hustá tekutina, a na závěr přilijte zbytek. směs přelijte zpátky do hrnce a za stálého míchání přiveďte do varu. Mléko zvolna vařte 2 až 4 minuty, nebo dokud nezhoustne.

Hrnec odstavte a přidejte do něj čokoládu

Hrnec zakryjte poklicí a nechte stát 1 až 2 minuty, nebo dokud se čokoláda nerozpustí. Mléko důkladně zamíchejte. Metlou do něj po jednom zašlehejte žloutky a na závěr přidejte oříškový nebo mandlový likér.

Vaječné bílky

dejte do větší čisté a odmaštěné nádoby spolu se špetkou soli. Ponorným mixérem nebo metlou šlehejte bílky do polotuha, poté přidávejte po lžicích cukr. Z bílků ušlehejte lesklý tuhý sníh.

Lžíci sněhu přidejte na zjemnění do čokoládové směsi

a tou přelijte zbývající sníh. Gumovou stěrkou nebo kovovou lžící opatrně promíchejte. (S případnými bílými proužky si nedělejte starosti).

Směs na suflé rozdělte do připravených mističek

a dejte je péct do středně vyhřáté trouby na 15 minut, nebo dokud nevyběhnou a povrch mírně nezhnědne. Mističky přendejte na talířky s jahodami a chcete-li, suflé poprašte moučkovým cukrem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7895 (dobra-kucharka.cz#8868)


Přidat komentář