Sorbet

Sorbet je velmi lahodným občerstvením, a to převážně v horkých letních dnech. Doma připravený sorbet, a to nejlépe z čerstvého, případně mraženého ovoce, je velmi zdravou variantou krémových zmrzlin. Můžete tak mlsat bez obav o Vaši linii.

Vedle sorbetu se můžete setkat s označením ledová tříšť. V podstatě se jedná o jeden a totéž recept. Kouzlo sorbetu spočívá v rozmixovaném ovoci s malým množstvím vody a jeho následném zmrazení. Hotový sorbet pak můžete tzv. naškrabat do sklenic, či podávat přímo z formiček, stejně jako nanuk.

Vhodné ovoce pro sorbet

Sorbet je možné si připravit z nejrůznějšího ovoce. Nejvhodnější je sorbet připravený z citronu, melounu, ananasu, jahod. Záleží však na chuti jednotlivých strávníků. Velmi lahodný a netradiční je také sorbet z malin, černého rybízu, červeného rybízu, angreštu, ostružin. Stačí vyzkoušet, který ze sorbetů osloví právě Vás.

Příprava sorbetu

To, co mají jednotlivé sorbety společné, je jejich postup. Sami o sobě se pak odlišují ovocem, které zvolíte. A co se týká množství ovoce, to záleží na jednotlivých preferencích a chutí každého z nás. Máte-li rádi více ovocnou chuť, pak přidejte množství ovoce. Upřednostňujete-li spíše svěžest a jemnost ovoce, pak množství ovoce snižte.

Vámi vybrané ovoce očistěte a omyjte (neplatí pro kompotované ovoce) a rozmixujte. V případě, že volíte ovoce kompotované, pak rozmixujte i se sladkým nálevem. Použijete-li ovoce čerstvé, pak přidejte trochu vody.

Během samotného mrazení občas sorbet promíchejte. Chcete-li mít sorbet efektní při podávání, tak ho hotový nechte chvíli povolit a pak teprve umixujte. Docílíte tak sněhových krupiček. Ty vložte do vychlazených sklenic.

Zmrzliny a sorbet

Pro sorbet hovoří i další plus, a to, že i když budete mlsat, nejenže se Vaše postava nezaoblí, ale ještě Vašemu tělu dodáte celou řadu vitamínů z čerstvého ovoce. Mrazením totiž dochází k minimální ztrátě vitamínů a dalších cenných látek, které jsou v konkrétním ovoci obsažené.

A tak, bude-li Vás honit večer mlsná, stačí otevřít mrazák a dopřát si doslova křupavé mlsání.

Sorbet pro dospělé

Budete-li chtít ozvláštnit sorbet, pak ho můžete dochutit kapkou alkoholu, například vodky. Zvolíte-li ovocný sorbet s alkoholem pro Vaši návštěvu, pak věřte, že po něm bude poptávka i na další návštěvě. A tak, pokud bude pro dospělé sorbet sám o sobě „nudný“, mohou si ho tímto způsobem „okořenit“.

Způsob podávání sorbetu

Ať už zvolíte jakékoli ovoce, pak obecně pro sorbet platí podávání ve vychlazené formě ve sklenicích. Do jednotlivých pohárů pak můžete ještě přidat vydlabané kuličky z daného ovoce (melounu, ananasu aj.). Máte-li čerstvou mátu, pak určitě přidejte do sklenic i lístky máty. Dopředu si však můžete mátu připravit, a to ve zmrazené formě, v podobě ledových kostek. Do jednotlivých tvořítek nalijete vodu a přidáte lístky máty. Pak tvořítka vložíte do mrazáku. Takto máte připravené mátové kostky, které využijete nejen pro ovocný sorbet, ale také třeba ledový čaj s citronem apod.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7927 (dobra-kucharka.cz#10016)


Přidat komentář