Sladké variace s jablky

Jablka je možno konzumovat, zavařovat či uskladňovat. Ale můžeme je použít k přípravě moučníků, buchet, koláčů, řezů a závinů nebo-li štrúdlů. Ruku na srdce. Kdo by si nedal po obědě, ke kávičce nějaký dobrý dezert. Doufám, že se necháte inspirovat.

Jablka patří mezi nejznámější druhy ovoce. Měla by být nedílnou složkou našeho jídelníčku pro vysoký obsah vlákniny, vitamínu C a antioxidantů, které působí příznivě na činnost střev. Jablka upravují stolici v případě průjmů, ale pomohou také, jestliže trpíte zácpou. Jablka mají mimo jiné vliv na snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu a posilují imunitu. Proto se říká, že aby byl člověk zdráv, měl by sníst alespoň jedno jablko denně.

Jablka by se měla konzumovat nejlépe v syrovém stavu i se slupkou, ale jelikož člověk je tvor mlsný, vpravil jablíčka do moučníků, koláčů, buchet a závinů. A že to byl vskutku dobrý nápad, posuďte sami.

Jablečné záviny

Jablečné záviny nebo také štrúdly se dají připravit z kynutého těsta, z listového těsta, z těsta s práškem do pečiva, z pivního těsta, z těsta s jogurtem nebo se zakysanou smetanou a kdo si troufne, může upéct závin tažený, který považuji za jeden ze složitějších. Nejjednodušší práce je se závinem ze zmraženého listového těsta. Jablka se do závinů dávají nastrouhaná, dušená nebo nastrouhaná sterilizovaná. K ochucení se používá skořice, skořicový cukr, hrozinky namočené v rumu nebo alespoň ve vodě, nasekané vlašské nebo lískové ořechy, mandle, vanilka nebo vanilkový cukr, podle toho čemu dáte přednost, moučkový cukr na posypání.

Sváteční štrúdl z listového těsta

Ingredience: 1 balení listového těsta, 3-5 jablek (podle velikosti), rozinky namočené v rumu, nasekané vlašské ořechy, skořice a cukr dle chuti, trocha strouhanky nebo rozdrobených piškotů, 1 vejce

Postup: Zmrazené těsto necháme povolit a rozdělíme na dva díly. Na pomoučeném vále vyválíme dva obdélníky, které po stranách rádýlkem nařízneme. Střed těsta jemně posypeme strouhankou nebo rozdrcenými piškoty (aby nevytekla šťáva). Jablka nastrouháme, smícháme s cukrem, přidáme rozinky a nasekané ořechy. Směs rozprostřeme na střed těsta, posypeme skořicí nebo skořicovým cukrem a naříznuté části přehneme přes sebe. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a opatrně přeneseme na plech, který jsme vyložili papírem na pečení. Hotové štrúdly posypeme moučkovým cukrem.

Závin z kynutého těsta

Ingredience: 500g polohrubé mouky, 250 ml vlažného mléka, 100 g cukru krupice, špetka soli, 5 lžic oleje, 25 g droždí, 2 vejce (jedno do těsta, druhé na potření), trocha rozpuštěného másla na potření.

Na náplň: 10-12 jablek podle velikosti, cukr a skořice dle chuti, možno přidat vanilkový nebo skořicový cukr a hrst ve vodě namočených hrozinek

Postup: Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme 2 lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, zbytek cukru, 1 celé vejce, přilijeme kvásek a tuk. Vymícháme v hladké, nelepivé těsto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na dva díly, ze kterých na pomoučeném válu vyválíme 2 obdélníky o síle těsta zhruba 1 cm. Těsto rovnoměrně potřeme nádivkou, kterou jsme si mezitím připravili. Nastrouhaná jablka ochutíme cukrem a skořicí, přidáme namočené hrozinky a promícháme. Pokud je jablečná směs příliš řídká, přisypeme trochu proseté strouhanky.

Takto připravené těsto s náplní zavineme a opatrně přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péci. Pečeme asi 20 minut při teplotě 180°C. Upečené záviny potřeme horkým rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.

Jablkové koláče, buchty a moučníky

Při** pečení jablkových moučníků, buchet a koláčů** se používají jablka nastrouhaná, nakrájená na kostičky nebo na plátky či rozvařená.

Hrnková jablečná buchta

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 4 vejce, 1 prášek do pečiva,1/2 lžíce skořice, 1 lžíce kakaa, ½ hrnku oleje, 4 hrnky nakrájených jablek.

Postup: Utřeme vejce s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva, skořici, kakao, olej a promícháme. Do vzniklého těsta vmícháme 4 hrnky na kostičky nakrájených jablek a rozprostřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme při 180°C 25 až 30 minut.

Jablkový koláč tety Evy

Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 1 máslo, 3 lžíce cukru krupice, 1 prášek do pečiva, trochu mléka, 1 vejce

Náplň: 1 kg jablek nakrájených na plátky 100 g cukru krupice, 2 vanilkové pudinky

Postup: Mouku, prášek do pečiva, cukr, mléko a máslo vypracujeme v těsto na vyválení. Těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme na pláty. První plát přeneseme na vymazaný plech a poklademe náplní, kterou jsme vytvořili smícháním všech surovin. Přikryjeme druhým plátem, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme do zlatova 25-30 minut.

Výtečné jablkové řezy

Ingredience: 500 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 100 g tuku (Hera, Zlatá Haná), 2 vejce, 1 lžíce jedlé sody nebo 1 prášek do pečiva, 4 lžíce mléka, 1 lžíce kakaa, horká rozvařená jablka s cukrem (5-6 středně velkých jablek+cukr podle chuti).

Poleva: 80 g 100% tuku, 120 g moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku, 2 lžíce kakaa, 2-3 lžíce mléka.

Postup: Mouku s cukrem, jedlou sodou nebo práškem do pečiva promícháme. Přidáme rozstrouhaný tuk, vejce a mléko. Těsto vyválíme a rozdělíme na dva díly. Do jednoho zapracujeme kakao, vyválíme, přeneseme na tukem vymazaný plech a upečeme. Světlý plát doporučuji péct na plechu vyloženým papírem na pečení. Tmavý plát necháme na plechu, na ni rozprostřeme horká rozvařená jablka s cukrem a přikryjeme druhou plackou. Zatížíme a asi po hodině polijeme polevou. Tuk rozpustíme v kastrůlku a odstavíme. Přimícháme moučkový cukr, kakao, mléko a důkladně promícháme. Znovu dáme nahřát a pomaloučku přidáme punkový prášek. Vše opět promícháme a ihned poléváme. Po vychladnutí vložíme do lednice alespoň na 2 hodiny. Tento vynikající moučník Vám dá malinko zabrat, protože upečený vrchní plát se rád láme, ale po potření polevou to nepůjde vidět a uvidíte, že se budete olizovat za ušima.

Hraběnčiny řezy

Ingredience: 450 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 4 žloutky, 250 g másla (Hery), ½ balíčku prášku do pečiva, ze 4 bílků sníh, 100 g moučkového cukru, 250 g strouhaných jablek, 3 lžíce nasekaných ořechů.

Postup: Z mouky, cukru žloutků a prášku do pečiva vypracujeme těsto. 1/3 těsta dáme zmrazit. Zbytek těsta vyválíme a přeneseme na vymazaný plech. Poklademe nastrouhanými jablky a posypeme nasekanými ořechy. Ze 4 bílků ušleháme pevný sníh, do kterého jemně vmícháme moučkový cukr a rozetřeme na jablka. Na sníh nastrouháme 1/3 těsta z mrazničky a pečeme při mírné teplotě do růžova.

Doporučení: Na strouhaná jablka je možno přidat kompotované meruňky, se kterými  bude tento moučník  pikantnější.

Jablková bábovka

Ingredience: 180 g moučkového cukru, 180 g hladké mouky, 180 g másla, 3 vejce, 1 lžíce skořice, 1/2 prášku do pečiva, 3-4 jablka.

Postup: Smícháme všechny ingredience, přidáme nastrouhaná nebo na kostičky pokrájená jablka a vylijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme při teplotě 160°C asi 40 minut. Zda je bábovka upečená vyzkoušíme píchnutím špejlí. Upečenou bábovku posypeme moučkovým cukrem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7937 (dobra-kucharka.cz#10045)


Diskuze a zkušenosti

Anonym | 11.04.2013 20:12
Re: Sladké variace s jablky jsou dobrý ;) mňam


Přidat komentář