Sachrův dort

Sachrův dort je moučník, který nedělají nikde jinde na světě než ve vídeňském hotelu Sacher. Že to není pravda? Že jste Sachrův dort už jedli a nemuseli jste kvůli tomu až do kavárny hotelu Sacher ve Vídni? Tak jak to s tím „sachrem“ vlastně je?

Recepturu Sachrova dortu nevymyslel nějaký všemi opěvovaný šéfkuchař, ale teprve šestnáctiletý učeň** Franz Sacher**. Tehdy se psal rok 1832. Teprve syn Franze Sachra – Eduard Sacher (rovněž ve svých učňovských letech) – však recepturu dortu vylepšil a začal dělat originální Sachrův dort tak, jak ho známe dnes. Protože dort všem moc chutnal, rodina Sachrů na něm zbohatla. V roce 1876 Eduard Sacher založil** hotel a kavárnu Sacher**, kde je dodnes podáván originální Sachrův dort, který si nemůžete dát nikde jinde na světě. A jak je tedy možné, že už jste Sachrův dort jedli, aniž jste navštívili kavárnu hotelu Sacher? Originální receptura na Sachrův dort je dodnes přísně střeženým tajemstvím rodiny Sachrů, avšak po světe koluje mnoho receptů, které se snaží originální „sachr“ hůře či lépe napodobit. My si dnes představíme jednu z nejlepších neoriginálních receptur.

Sachrův dort – co budeme potřebovat?

Dortovou formu, 130 g hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa, 8 vajec (8 bílků a 6 žloutků), 250 g cukru krupice, 100 g strouhanky, 60 g hladké mouky, 40 g kakaa, 200 g másla, 400 g meruňkové marmelády, 250 ml smetany ke šlehání, sůl. Na finální úpravu 2 sáčky čokoládové polevy nebo 200 gramů hořké čokolády a 30 gramů másla.

Postup přípravy

Dáme si do mísy vařit vodu, na to dáme další mísu s máslem a čokoládou. Necháme rozpustit a promícháváme, aby se máslo a čokoláda dokonale propojily. Po propojení směsi mísu odstavíme, aby směs trochu vychladla. V další míse vyšleháme všechny bílky a 125 gramů cukru tak, aby vznikl tuhý sníh. Pak si v jiné míse vyšleháme 6 žloutků a 125 gramů cukru tak, aby vznikla jednolitá světle žlutá tekutá hmota. V další nádobě si smícháme strouhanku, kakao, mouku a špetku soli. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.

Poté** smícháme žloutkovou tekutinu a směs čokolády a másla**. Do nově vzniklé směsi pomalu a opatrně (aby se ze sněhu nevytratil vzduch a on tak neztratil objem) střídavě přimícháváme po trochách bílkový sníh a směs mouky, kakaa a strouhanky. Pokud máte kovovou formu na dort, vymažte ji tukem a vysypte moukou. Těsto vlijte do dortové formy. Jestli vám těsto vyšlo tak akorát po okraj formy, tak dejte pod formu ještě raději plech. Těsto totiž nabude na objemu a mohlo by z formy vytéct do trouby a připálit se tak na dně trouby. Pečte na 180 stupňů 60 minut. Po upečení nechte korpus úplně vychladnout. Poté korpus rozřízněte na 4 stejně tlusté pláty (nejlépe se to dělá dlouhým nožem se zoubky).** Meruňkovou marmeládu** si můžete trochu ohřát v parní lázni nebo mikrovlnce. Pak marmeládou namažte spodní plát korpusu, na něj položte další plát a opět namažte, a tak postupně všechny 4 pláty. Pak marmeládou namažte korpus i z boků. Teplá marmeláda lépe pronikne do těsta a to pak bude chutnější. Poté nechte dort 24 hodin odležet, aby se těsto s marmeládou dostatečně propojilo. Druhý den si rozpustíme čokoládovou polevu nebo 200 gramů hořké čokolády a másla a celý dort (kromě spodní strany) polevou rovnoměrně pomažeme. Polevu necháme ztuhnout a můžeme podávat se šlehačkou.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7909 (dobra-kucharka.cz#9929)


Přidat komentář