Pudinkové zákusky

Máte chuť na něco sladkého? Což takhle pudink? Jenže obyčejný pudink vás už neláká? Pudink ze sáčku je sice rychle hotový, ale na druhou stranu je takový obyčejný, nic nového. Představíme vám recept, díky kterému poznáte i jinou stránku sáčkového pudinku.

Budeme potřebovat ideálně kulatou dortovou formu, ale samozřejmě je možné udělat recept i na plech.

Pečený jablečno-rýžový dort s pudinkem

Do pečeného jablečno-rýžového dortu s pudinkem budeme potřebovat:

  • 400 gramů nevařené rýže, 5 hřebíčků
  • 500 gramů oloupaných a nastrouhaných jablek bez jádřinců (takže nezpracovaných jablek budeme potřebovat více, kupte raději 1 kg).
  • 50 gramů másla + trochu na vymazání formy
  • 500 mililitrů mléka (0,5 litru)
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • 90 gramů cukru moučky
  • 3 lžíce cukru krupice
  • cukr na oslazení pudinku podle chuti
  • sladkokyselý džem, například rybízový, ale může být i jiný druh, podle oblíby
  • dále podle obliby můžou být vlašské ořechy nebo loupané mandle, popřípadě také rozinky nebo kandované ovoce – přizpůsobte recept tomu, co vám nejvíce chutná
  • mouka nebo strouhanka na vysypání formy
  • šlehačka na ozdobení
  • mletá skořice
  • špetka soli

Postup práce

Rýži a hřebíčky uvaříme v jedné vodě tak, aby se rýže nelepila. Ideálně vaříme rýži přesně dle návodu na obalu. Oloupeme jablka a nastrouháme je na struhadle (samozřejmě bez jádřinců). Poté** nastrouhaná jablka** dáme do mísy, přisypeme 3 lžíce cukru krupice a trošku mleté skořice a dáme dusit na mírný plamen. Pokud bude plamen mírný a budeme směs občas promíchávat, nepřipálí se nám. Stačí dusit asi 15 až 20 minut, do zhoustnutí (některá jablka mají více vody, houstnou tudíž déle). V další velké misce utřeme máslo, vejce, vanilkový cukr a cukr moučku. Třeme tak dlouho, až se vytvoří jednolitá směs a žloutek trochu zesvětlí. Poté přimícháme vychladlou uvařenou rýži, ze které se můžeme ještě před tím pokusit vyndat hřebíčky. Dále do směsi přimícháme hrst našich oblíbených** ořechů** (musí být v přírodním stavu! - ne pražené, solené, obalované atp.) nebo hrst rozinek nebo kandovaného ovoce. Popřípadě může být i směs těchto ořechů a ovoce podle naší chuti a fantazie.

Nyní si dáme vyhřát troubu asi na 190 stupňů celsia. Výsledkem naší práce jsou nyní 2 mísy – jedna s dušenými jablky a druhá se směsí zbylých surovin (kromě džemu, mléka, pudinku a cukru do pudinku). Dušená jablka si rozdělíme na 2 díly a obsah druhé mísy na 3 díly. Nyní si dortovou formu vymažeme máslem a posypeme moukou nebo strouhankou. Na dno dáme 1. díl rýžové směsi, na to 1. díl dušených jablek, poté 2. díl rýžové směsi a opět 2. díl dušených jablek. Navrch dáme zbylý 3. díl rýžové směsi. Když je vše hotovo, dáme naplněnou formu péci do vyhřáté trouby asi na 35 minut. Asi 10 minut před dopečením dortu začneme vařit** vanilkový pudink** dle návodu na obalu a přisladíme podle chuti. Vyndáme dort z trouby, potřeme džemem a polijeme ještě teplým pudinkem (nesmíme čekat, protože pak by nám pudink ztuhnl). Navrch můžeme dort posypat ještě kousky svých oblíbených ořechů. Pak dáme dort vychladit. Před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou. Dobrou chuť!

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7904 (dobra-kucharka.cz#9881)


Přidat komentář