Příprava karamelu, recepty

Karamel je lahodná sladkost se spoustou pozitiv i negativ. Má jedinečnou chuť a tak má buďto odpůrce, anebo silné nadšence. Jan však vyrobit dobrý karamel, který se dá použít, není až tak snadné.

Karamel je zrádná sladkost. Jedni ho milují, jiní ho nemusí. Nicméně je to dobrý cukrářský pomocník, který nejen že spojí jednotlivé složky, ale dodá pokrmu specifickou chuť. Není však nic snadného dobrý a kvalitní karamel připravit. Když si ale projdeme krok za krokem a při prvním nezdaru nebudeme nic vzdávat, můžeme se brzo těšit titulu karamelového mistra a udělat tak všem milovníkům cukrové speciality ohromnou radost.

Jak udělat domácí karamel

Nejprve si musíme ujasnit, co je** karamel**. Je to prakticky zahřátý cukr. Takže jeho příprava bude probíhat vařením cukru a jeho ustavičným mícháním, jinak by se lahůdka lehce připálila. Takže jak na to? Budeme potřebovat asi půl kila cukru krupice, vařící vodu, 100 g tuku na pečení (máslo se nedoporučuje). Cukr nasypeme do vyššího hrnce a na střední teplotě jej zahříváme. Jakmile začne cukr hrudkovatět a žloutnout, tak zpozorníme, ale stále mícháme a stále jsme na pozoru.

Po dlouhé, téměř vyčerpávající práci se z cukru vytvoří hnědá omáčka s hrudkami. Teplotu stáhneme na minimum a hrudky se snažíme vařečkou rozbít. Stále přitom mícháme a druhou rukou zahřejeme vodu, kterou následně do hmoty přidáváme. Ale opravdu postupně a opatrně. Nelekněte se bouřlivé reakce horkého, zkaramelizovaného cukru – začne bublat, syčet, ale je to v pořádku. Nyní je čas na přidání tuku a můžeme, podle konzistence přidat opět i vodu. Až je tuk řádně rozmíchaný, karamel sáhneme z plotny a necháme zchladnout. Můžeme jej uložit do lednice a použit jindy.

Tipy na přípravu karamelu

Pokud se vám tato hmota nedaří, spíše vznikne hořká, tuhá a sklovitá hmota, která ani po chuti nemá se slaďoučkým karamelem nic společného, nezoufejte. To, co jste vytvořili, sice použitelný karamel není – cukr se jednoduše připálil a je to jedině na vyhození. Díky různým cukrářským trikům si však svoji pověst o kuchařských schopnostech můžete opětovně nabudit.

Zkuste do zkaramelizovaného cukru, ve stejném poměru jako cukr, vmíchávat smetanu ke šlehání. Dostanete hmotu, kterou můžete pokapávat zmrzlinu, moučník nebo přidávat do šlehačky a další, podle své chuti a fantazie.

Recepty s karamelem

Recepty:

Burizony s karamelem

Pochoutka, kterou většina zná ještě z dob svého mládí, někteří ji připravují jako tradiční vánoční cukroví a jiní ji neodolají nikdy. Pro její přípravu bude zapotřebí mít: 3 balíčky mléčných karamelek, asi tři čtvrtiny balíčku burizonů (klasických, nesladkých), a osminu kostky másla (asi 30 g).

Karamelky rozpustíme na másle a až je hmota zcela tekutá, nasypeme do ní burizony, řádně promícháme a můžeme plnit připravené cukrářské papírové košíčky. Anebo potravinářskou fólií vyložíme srnčí hřbet a směs klademe do ní. Ať tak či onak, necháme na chladném místě ztuhnout a poté můžeme mlsat. Obsah srnčího hřbetu vyjmeme a nakrájíme na plátky.

Karamelové koláčky

Někdy se můžeme setkat se stejným receptem, ale názvem karamelové košíčky. Prakticky je to to stejné a i tak výtečné.

Na těsto koláčků budeme potřebovat: 150 másla, žloutek, 100 g cukru moučka, špetka soli, 250 g hladké mouky, lžíce citronové šťávy.

Na náplň pak: 75 g medu, 100 cukru krupice, 125 ml smetany ke šlehání, a polovinu lžičky mleté skořice.

Nejprve si uděláme těsto z mouky, másla, cukru, žloutku, citronové šťávy a špetky soli. Zpracujeme v těsto a zabalené do potravinářské fólie uložíme na půl hodiny do lednice. Poté z tohoto těsta uděláme kuličky (mělo by jich být asi 80 kousků) a klademe je na plech, vyložený pečícím papírem. Do těchto připravených kuliček, ještě předtím, než je vložíme do rozpálené trouby na 180 stupňů, vymáčkneme důlek. Pečeme asi 15 minut.

Mezitím si připravíme náplň. Cukr necháme v hrnci na ohni zkaramelizovat a do tekutého cukru vmícháváme smetanu, med a skořici. Až je vše vmícháno a promícháno, necháme přijít k varu, povaříme asi 5 minut a odstavíme. Koláčky se dopekly a tak do jejich důlků klademe náplň.

Buchta s karamelem

Lahodný moučník, který ocení vaši blízcí po nedělním obědě, ale i v běžný den. Na něj budete potřebovat: 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek moučkového cukru, hrnek oleje, prášek do pečiva, čtyři vejce, dvě lžíce kakaa, půl hrnku vody, ovoce podle chuti a možností (ideální jsou meruňky) a plechovku kondenzovaného slazeného mléka.

Nejprve si uvaříme kondenzované mléko. Celou plechovku ponoříme do vody v hrnci a vaříme dvě hodiny v kuse. Poté necháme vychladnout a můžeme se věnovat přípravě samotné buchty. Mouku smícháme s práškem do pečiva a poté do této sypké směsi smícháváme cukr, olej, žloutky, kakao a vodu. Vytvořené těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe ovocem. Necháme péct a mezitím si studený karamel smícháme s troškou másla v karamelový krém. Jakmile je buchta upečená a vychladlá, karamelovým krémem ji pomažeme.

Rajská s karamelem

Máte rádi rajskou? Anebo právě že vůbec ne? Ať tak, či jinak, vyzkoušejte netradiční přípravu na tuto slavnou omáčku. Možná vám konečně zachutná, anebo přijdete na ještě lepší recept.

Na rajskou s karamelem bude potřeba: rajský protlak, menší cibule, lžíce hladké mouky, stejné množství cukru, 30 g másla, 2 bobkové listy, 5 kuliček černého pepře, stejné množství i kuliček nového koření, tymián, 3 kousky hřebíčku, hořčice, zeleninový vývar a smetana na vaření.

V hrnci rozpustíme máslo na do něj přidáme cukr. Za stálého míchání vytvoříme tekutý a světlý karamel. Do této směsi zamícháme mouku, a zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme veškeré předepsané koření a vaříme asi ještě dvacet minut. Poté přidáme rajský protlak, chvíli na to lžíci hořčice a nakonec zalijeme přiměřeným množstvím smetany a necháme přejít varem. Přeceděnou omáčku můžeme podávat.

Bůček v karamelu

Opravdu netradiční recept s karamelem, nicméně žádný správný gurmán pochoutkou nepohrdne a každopádně ochutná. Na přípravu budeme potřebovat: půl kila pěkného bůčku, menší cibuli, česnek, bílé víno, zázvor, sůl, olej, sojovou omáčku a cukr krupici.

Bůček upečeme v troubě. Po vyndání ho ponoříme na nějakou dobu do vařící vody, vyndáme z vody, necháme ho vychladnout a poté ho nakrájíme na plátky. A nyní se budeme věnovat další přípravě – na pánvi zahřejeme 2 lžíce oleje a 2 lžíce cukru necháme zkaramelizovat. Do toho přidáme několik lžic sojové omáčky (asi 10) stejné množství bílého vína, tři prolisované stroužky česneku a na drobno nakrájenou cibuli. Vše zamícháme a ochutíme solí a asi lžičkou mletého zázvoru. Ještě nějakou dobu mícháme, aby se všechny suroviny spojili a následně vložíme bůček, který v omáčce obalíme. Podáváme v rýží.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7939 (dobra-kucharka.cz#10071)


Diskuze a zkušenosti

viki | 30.09.2013 16:36
Re: Příprava karamelu, recepty Deto je to viborne a ni kdy semy neskazyl


Přidat komentář