Polevy na moučníky

Dalo by se říci, že na polevě tolik nezáleží, nicméně je zde důležitý fakt, a to, že poleva tvoří obal moučníku a tudíž je základem jeho vzhledu. To, co dobře vypadá, by mělo i dobře chutnat, aspoň tak nám říká mozek. Takže jak vytvořit dokonalou polevu?

Poleva by se zdála, že není tak důležitá, nicméně její úkol je jasný – dělat obal laskomině, zejména pak dortu. A dort, kdekoli se objeví, hraje jednu z hlavních rolí, neboť jím obdarováváme své blízké anebo je prostě symbolem spojení, dané oslavy. Asi tak, jako na svatbě, na oslavě narozenin, nebo výročí a křtu. Je proto důležité, aby se poleva povedla a byla dokonalá. Průzkumy jasně ukazují, že dokonalý vzhled pokrmu zvyšuje u lidí chutě na něj. A pokud připravujete dort, není to jen na „jazyk“ ale v první řadě na „oko“.

Jak připravit dobrou polevu

Poleva v tomto hraje tu hlavní roli a tak musí být dokonalá, skvělá. Ani ne tuhá, ani ne příliš řídká, a perfektně roztíratelná a v konečné fázi zatuhlá. Přípravě polevy holt nesmíme ponechat nic náhodě a připravit se na to, že se nemusí vždy podařit, proto si nejprve „natrénujeme“ a vlastní polevu „vyšperkujeme“

Recepty na polevy známé i méně známé spolu s tipy triky a rady na jejich snadnou přípravu

Citrónová poleva

Klasika, která nesmí v žádném receptáři cukráře chybět. Ba naopak, musí tvořit žebříček „top“. Citronová poleva, když se udělá dobře, je ideální na řezy. Osvěží pokrm a udělá mu elegantní střechu, vzhled.

Výtečnou citronovou polevu připravíme z 300 g moučkového cukru, 3 lžíce mléka, a 2 lžíce citronové šťávy.

Postup je jednoduchý – mléko uvaříme, aby bylo vskutku vařící, poté jej nalijeme do cukru a spolu s citronovou šťávou mícháme tak pečlivě a tak dlouho, než nám vznikne hladká a lesklá hmota.

Čokoládová poleva

Další základní poleva, kterou by měla každá správná hospodyňka a každý znalý kuchtík znát a kdykoli bez problémů skvělou polevu vytvořit. Receptů na čokoládovou polevu je spousta, jednoduchou připravíte z čokolády na vaření, smetany na vaření a případně trochu mléka.

Čokoládu rozpustíme na vodní lázni a smetanu zahřejeme (v mikrovlnné troubě) ještě do zcela ne rozpuštěné čokolády horkou smetanu vlijeme a řádně zamícháme. Pokud se nám zdá hmota stále příliš tuhá, přidáme trochu teplého mléka.

Tip: stejný postup můžeme použít při bílé čokoládě a jiných, cukrářských polevách, pakliže je chceme mít řidší a použitelnější.

Rumová poleva

Pokud se vám omrzí klasická citronová poleva, zkuste její obměnu – polevu rumovou. Na ni bude nutné mít po ruce: 2 lžíce rumu, lžíci horké vody a 100 g moučkového cukru.

Postup také není složitý. Cukr řádně promícháváme s horkou vodou a po kapkách přidáváme rum. Tato hmota by měla zhoustnou a měla by z ní být lesklá a hladká poleva. Pakliže se tak nestane a naopak bude hmota příliš řídká než aby mohla být polevou, vsypeme do ní ještě trochu cukru.

Ihned poté, co dostaneme správnou konzistenci, polevu použijeme.

Karamelová poleva

Kdo se nebojí složitějšího receptů, měl by vyzkoušet karamelovou polevu. Na ní bude potřeba 180 g moučkového cukru, 3 lžíce vody a hodně, opravdu hodně trpělivosti a síly ke stálému míchání.

Asi čtvrtinu dávky cukru dáme do hrnce a zahřejeme. Za stálého míchání cukr zkaramelizuje a my v této chvíli do karamelu přidáme vodu a povaříme. Poté karamel vlijeme do cukru a mícháme, až nám vznikne hladká, lesklá poleva s jednotnou barvou.

Mléčná poleva

Hezkou, bílou a lahodnou polevu připravíme z 250 g moučkového cukru, trocha kapek citronové šťávy a 150 ml mléka.

Nejprve přesejeme cukr, aby byl jemný a nadýchaný. Přilijeme polovinu z potřebného mléka, a až je zcela rozmícháno, přilijeme zbylé mléko a mícháme, až je hmota jemná, lesklá a s konzistencí hustší. Pokud je příliš řídká, přisypeme, opět přes sítko, cukr a také citronovou šťávu, abychom polevu provoněli. Můžeme prakticky přidat jakoukoli jinou šťávu, tresť, a bílou polevu tak provonět.

Poleva z pudingu

Nedělní upečený moučník dostane trocha vláčnosti, když jej doplníme skvělou polevou. Na lahodnou a jemnou polevu budeme potřebovat: čokoládový puding, 100 g cukru krupice, 4 lžíce pravého kakaa (ne granko), 120 g másla (půlka kostky) a 6 lžic mléka.

A teď pozor na přípravu. Kdo čeká vaření pudingu, je na omylu. Na vodní lázni smícháme všechny ingredience a mícháme tak dlouho, dokud se puding neuvaří, ale pozor – nesmí se vařit. Ihned polevu stáhneme z plotny a potíráme jí již vychladlý moučník.

Kávová poleva

Pro milovníky kávy a všechny ty, co vůni kávy mají rádi, připravíme lahůdku pro každý desert – kávovou polevu, na kterou budeme potřebovat: hrnek silné kávy (i s logrem), rostlinný olej a moučkový cukr.

Nejprve si do mísy prosejeme 200 g cukru a k němu přidáme lžičku oleje. Následně přidáváme opravdu silnou, uvařenou kávu, která nám však stihla ochladnout. Kávu přidáváme po lžících a přitom mícháme dohladka. Nesmí být moc řídká, ale ani ne hladká. Rychle tuhne, takže je ji potřeba také rychle zužitkovat.

Skořicová poleva

Voňavá poleva, kterou využijeme prakticky na cokoli a výtečná je na vánoční cukroví. Budeme na ti potřebovat: bílek, malou lžičku mleté skořice, trocha oleje a 100 g moučkového cukru.

Nejprve prosejeme cukr do misky. Tím bude jakoby nadýchanější a i poleva bude taková lehčí. Do cukru přidáme lžíci oleje a bílek a řádně promícháme. Až máme jednotnou hmotu, vmícháme skořici. Tuto polevu je nutné hned použít, neboť rychle tuhne.

Čokoládová poleva na Sacher

Kdo ochutnal pravý Sacher, jistě si zamiloval jeho naprosto dokonalou polevu. A i když rodina Sacherů recept pečlivě střeží, podobnou polevu si lze vyrobit i ve vlastních domácích podmínkách. Spotřebuje se na ni: 1,5 hrnku cukru, 170 g čokolády na vaření, 0,75 hrnku vody.

Základem je menší hrnec, do kterého nalijeme vodu a nasypeme cukr. A na co nejvyšší teplotě sladkou vodu zahřejeme a za stálého míchání přivedeme k varu. Až tak nastane, teplotu stáhneme a přidáme nadrobno polámanou čokoládu. A sem tam směs promícháme. Až je čokoláda rozpuštěná, budeme potřebovat vodou navlhčený štětec a vařící hmotu stírat po okrajích, aby se netvořily krystalky. Takto si počínáme asi 5 minut.

Následuje rozdělení – půl polevy nalijeme na mramorovou desku a pomocí špachtle neustále propracováváme, a když začne houstnout, vrátíme ji do hrnce. Pořádně promícháme a postup ještě dvakrát opakujeme.

Poté polijeme dort, zákusek, prostě to, kvůli čemu jsme polevu dělali.

Tip na závěr – toužíte-li po dokonalém vzhledu dort s polevou, která je rovnoměrně rozprostřena po povrchu, postavte korpus, hotový dort nebo jiný moučník, na kovovou mřížku a tu postavte na hluboký plech. Nadbytečná poleva tak steče do něj.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7942 (dobra-kucharka.cz#10074)


Diskuze a zkušenosti

Lida | 11.11.2016 12:51
Vypadá to skvostně, hned bych si dala


Přidat komentář