Peciválky

Už vám někdy někdo řekl, že jste pecivál? Tohle slovo zní hanlivě. Co si ale představíte pod pojmem peciválky? Peciválky jsou moc dobré staré české cukroví z bramborového těsta. Pokud je ochutnáte, slovo pecivál už vás nikdy neurazí.

Peciválky se někdy připravují ve zjednodušené formě bez náplně pouze s posypkou. My si představíme ty pracnější, plněné, o to však lepší.

Co budeme na plněné peciválky potřebovat?

300 gramů hladké mouky, 150 gramů brambor, které si uvaříme ve slupce bez soli a necháme vychladnout, jeden žloutek, 150 mililitrů mléka, 25 gramů droždí, jednu lžičku cukru, jednu lžíci rozpuštěného másla, špetku soli.

Na náplň do peciválků budeme potřebovat 120 gramů máku, 200 mililitrů mléka, 50 gramů cukru, dvě lžíce mletého nebo nastrouhaného tvrdého perníku na strouhání, citrónovou kůru, mletou skořici, jednu lžíci rumu.

Na další úpravu peciválků budeme potřebovat jedno syrové vejce a trochu mléka, 50 gramů mletého perníku, 50 gramů moučkového cukru, 80 gramů rozpuštěného másla, horké mléko.

Dále si připravíme plech a tuk na vymazání plechu.

Jak se dělají plněné peciválky?

Připravíme si kvásek. Budeme potřebovat mísu, ve které si jen mírně nahřejeme mléko. Pak do něj přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a rozdrobíme do něj také droždí. Takto necháme vzejít kvásek asi deset minut a teplém místě pod utěrkou. Pak do mísy přisypeme mouku, sůl a oloupané a rozmačkané brambory. Přidáme také lžíci rozpuštěného másla a žloutek a rukama vypracujeme těsto. Opět přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě v kuchyni nebo u topení asi jednu hodinu.

Nyní přistoupíme k** výrobě náplně**. Připravíme si jinou mísu, do které dáme mletý mák a strouhaný perník. Kdo má rád hrubší strukturu náplně, nemusí mák ani mlít a může do náplně použít celá maková zrnka. Dále přidáme 50 gramů cukru a 200 mililitrů mléka, nastrouhanou kůru z řádně omytého citrónu, lžičku mleté skořice a jednu lžíci rumu. Nyní vše promícháme a přivedeme k varu. Když se směs začne vařit, dáme ji na slabě a stále mícháme až směs zhoustne. Hustou náplň necháme vychladnout, abychom s ní pak mohli pracovat.

Mezitím si vymastíme plech, na kterém budeme peciválky péct. Když je náplň vychladlá, vezmeme lžíci a z těsta si budeme vykrajovat malé bochánky. Z každého bochánku si uděláme malinkou placičku a naplníme ji makovou náplní. Poté placičku uzavřeme, vyválíme kuličku a položíme na vymaštěný plech. Když máme peciválky na plechu, rozpálíme si troubu asi na 170 stupňů. Peciválky necháme ještě asi 15 minut na plechu kynout. Mezitím vezmeme jedno vejce a rozšleháme ho s trochou mléka. Po 15 minutách peciválky potřeme vejcem rozšlehaným s troškou mléka a dáme péct do vyhřáté trouby asi na půl hodiny, dokud nezezlátnou.

Mezitím si připravíme zdobení. Nastrouháme nebo nameleme tvrdý perník a smícháme ho s cukrem. Když upečené** peciválky** vychladnou, dáme je buď na chvilku napařit nad páru nebo jen na pár vteřin vložíme do vařícího mléka. Pak dáme peciválky na talíř, posypeme směsí cukru a perníku a polijeme rozpuštěným máslem. Dobrou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7932 (dobra-kucharka.cz#10028)


Přidat komentář