Pečeme cukroví

Cukroví nemusí neodmyslitelně patřit pouze k Vánocům, na sladkých dobrotách si můžete pochutnat doslova kdykoliv. Nechte se proto inspirovat našimi originálními tipy, Vaši blízcí se budou jen olizovat.

Pár receptů z domácí zahrádky.

Nutellové banánky

Jak na banánky plné nutelly:

  • 200 g Nutelly

  • 100 g másla

  • 300 g hladké mouky

  • 1 vejce

  • 1 lžíce cukru

  • 2 vanilkové cukry

  • Půl kypřícího prášku

  • Špetka soli

Nutellu utřete s máslem, přidejte vejce, cukr, vanilkové cukry, špetku soli a hladkou mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Vypracujte těsto a nechte ho asi hodinu odpočinout v chladu. Pak z něj na mlýnku vytlačte tyčinky dlouhé asi 5 cm, položte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 8 minut. Po vychladnutí slepte kousky marmeládou.

Citrónové cukroví

Trochu kyselé cukroví:

  • 240 g hladké mouky

  • 160 g cukru moučky

  • 140 g másla

  • Šťáva z 1 citronu

  • Citrónová kůra

  • Moučkový cukr

  • Vanilkový cukr

Smíchejte přesetou mouku s cukrem, citrónovou šťávou, nastrouhanou citrónovou kůrou a máslem pokrájeným na kousky. Vypracujte těsto, které nechte asi hodinu vychladnout v lednici. Poté těsto rozválejte na vále a vykrajujte z něj své oblíbené tvary. Ty dejte na plech pokrytý pečícím papírem a pečte asi 10 minut. Nakonec cukroví obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Medvědí tlapy

Tlapky huňáče na vašem talíři:

  • 250 g hladké mouky

  • 120 g moučkového cukru

  • 150 g tuku

  • 100 g mandlí

  • 50 g kakaa

  • Citrónová kůra

  • Špetka skořice

  • Trocha mletého hřebíčku

Všechny ingredience smíchejte v míse, vzniklou směsí pak naplňte formičky. Pečte cca 15 minut, studené cukroví vyválejte v cukru moučka.

Perníčky s medovou příchutí

Med provoní vaši kuchyň:

  • 500 g hladké mouky

  • 250 g moučkového cukru

  • 100 g medu

  • 2 lžičky sody

  • 2 lžičky koření (skořice, anýz, hřebíček)

  • 50 g másla

  • 4 vejce

Do mouky a cukru postupně přidávejte jednotlivé ingredience včetně směsi rozdrceného koření.  Vypracujte do tuhé hmoty, tu zabalte do igelitu a uložte na několik dnů do ledničky a nechte jednoduše odležet.

Těsto vytažené z chladničky rozválejte na placku vysokou asi 4 mm, ze které vytlačte jakékoliv tvary. Ty pak položte na tukem vymazaný plech. Upečte do zlatova a po vytažení z trouby hned natírejte mašlovačkou rozšlehaným vejcem.

Kaštanové košíčky

Kaštany v košíčku:

  • 6-7 čokoládových tyčinek "Ledové kaštany"

  • 120 g ztuženého 100% tuku

Na náplň bude potřeba:

  • 100 g vlašských ořechů

  • 60 g ztuženého 100% tuku

  • 70 g moučkového cukru

  • 50 ml rumu

  • 1 polévková lžíce mléka

  • 1 vanilkový cukr

  • Pražené mandlové lupínky

Čokoládové tyčinky rozpusťte spolu s tukem ve vodní lázni. Polovinu čokolády nalijte do papírových košíčků a nechte zcela ztuhnout. Pomleté ořechy, moučkový cukr, tuk, vanilkový cukr, rum a mléko povařte ve vodní lázni, dokud se vše pěkně nespojí. Pak náplň odstavte a pomalu vymíchejte do studena. Rozdělte ji do košíčků a povrch přelijte druhou polovinou rozpuštěných čokoládových tyčinek. Cukroví můžete ozdobit opraženými mandlovými lupínky.

Sněhové koule

Koule sněhu nejen v zimě. Na těsto budeme potřebovat:

  • 250 g margarínu

  • 250 g jemné škrobové moučky

  • 100 g mouky

  • 100 g moučkového cukru

  • Citrónová kůra

Do náplně dáme:

  • 50 g strouhaného kokosu

Na polevu přijde:

  • 150 g moučkového cukru

  • 3 lžíce citrónové šťávy

  • Strouhaný kokos

Do mísy dejte měkký tuk. Přidejte moučkový cukr, škrobovou moučku, mouku a citrónovou kůru. Pomocí elektrického šlehače vypracujte těsto, uložte ho na 30 minut do chladu a mezitím opražte na pánvi do zlatova kokos na náplň. Z těsta vytvořte malé válečky o průměru asi 3 cm a rozkrájejte je na plátky vysoké asi 1 cm. Naplňte je trochou kokosu a vytvarujte do koulí. Položte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte 15 – 20 minut. Z moučkového cukru a citrónové šťávy vymíchejte polevu, tou vychladlé koule potáhněte a nakonec je ještě obalte v kokosu.

Tvarohové cukroví

Sladkosti plné tvarohu:

  • 140 g mouky

  • 140 g másla

  • 140 g tvarohu

  • 150 g cukru

Všechny ingredience smíchejte dohromady a vypracujte těsto. Rozválejte ho asi na 1 cm silný plát a vykrajujte různé tvary. Pečte v troubě 10 – 15 minut.

Amaretti

Vzletný název a ještě lepší chuť:

  • 300 g cukru

  • 3 bílky

  • 300 g mletých mandlí

  • 6 kapek mandlového oleje

  • 125 ml smetany

  • 200 g čokoládové polevy

  • 2 lžíce mascarpone

  • Mandle v celku

Z bílku ušlehejte sníh, pomalu přidávejte cukr a šlehejte, dokud se nerozpustí. Opatrně přidejte mandlový olej a mleté mandle. Z této hmoty vytvarujte hromádky o velikosti vlašského ořechu, pečte je na plechu vyloženém pečícím papírem 25 – 30 minut a poté nechte vychladnout. Mezitím rozpusťte za stálého míchání polevu ve smetaně a vzniklou hmotu uložte na dvě a půl hodiny do ledničky aby zkrémovatěla. Nakonec přimíchejte mascarpone a hmotou naplňte zdobící sáček. Na každou placičku nastříkejte pusinku a ozdobte mandličkou.

Slunečnicové placky

Placky plné semínek:

  • 150 g medu

  • 250 g másla

  • 250 g hladké mouky

  • 50 g hnědého cukru

  • Sůl

  • Nastrouhaná citrónová kůra

  • ½ lžičky mletého zázvoru

  • 2 lžičky mleté skořice

  • 1 vejce

  • 200 g slunečnicových semínek

  • 2 lžíce smetany ke šlehání

Smíchejte 150 g másla a cukru, 25 g medu, koření a přidejte vejce. Nechte dvě hodiny odležet v chladu. Mezitím svařte smetanu a slunečnicová semínka, 100 g másla a med. Předehřejte troubu na 180 °C, těsto vyválejte na plát vysoký asi 4 mm a vypichujte z něj koláčky. Položte je na vymaštěný plech a zakápněte jednou lžičkou medové hmoty se smetanou. Pečte cca 15 minut.

Pařížské rohlíčky

Rohlíčky až z Paříže:

  • 70 g hrubé mouky

  • 140 g cukru moučky

  • 140 g mletých ořechů

  • 1 vejce

  • Špetka mleté skořice

Do krému dáme:

  • 1 kostka másla

  • 160 g cukru krupice

  • 3 vejce

  • Lžička instantní kávy

  • Rum podle chuti

  • Čokoláda na ozdobu

Cukr smíchejte s moukou a mletými ořechy, přidejte vejce a špetku skořice. Ze směsi vypracujte tuhé těsto, kterým naplňte formičky na rohlíčky. Pečte při teplotě 180 °C několik minut. Mezitím si připravte krém – vejce vyšlehejte s cukrem v páře, přidejte našlehané máslo, kávu a rum a vše pořádně našlehejte. Vytvořte také čokoládovou polevu – čokoládu nalámejte na kousky a přidejte k ní máslo, polevu pak pomalu zahřívejte ve vodní lázni. Jakmile rohlíčky vychladnou nastříkejte na ně krém, který pak ozdobte čokoládovou polevou.

Mrkvové cukroví

Pro zdravé oči:

  • 400 g hladké mouky

  • 250 g másla

  • 200 g syrové strouhané mrkve

  • 2 lžíce vody

Všechny ingredience smíchejte a vytvořte těsto. Z něj vyválejte silnější plát a vykrajujte jakékoliv tvary. Pečte v troubě cca 15 minut, ještě teplé cukroví pak obalte v moučkovém cukru.

Žloutkové rakvičky

Malé rakvičky:

  • 160 g moučkového cukru

  • 4 žloutky

  • Vanilkový cukr

  • Pár kapek cironové šťávy

Formičky na pracny vymažte olejem. Žloutky ušlehejte se všemi ingrediencemi a vzniklou hmotou naplňte formičky jen po dně. Nejprve pečte při teplotě 150 °C, jakmile se rakvičky nafouknou zmírněte na 100 °C. Sušte cca 1 hodinu.

Jak cukroví správně skladovat?

Napekli jste více cukroví než jste si představovali a nechcete aby během pár dní ztratilo svou chuť? Potom ho musíte správně uskladnit, poradíme Vám jak na to.

  • Slepované a plněné cukroví dejte do chladu, uložte ho do velkých papírových krabic, které můžete postavit třeba na balkon či na verandu.

  • Neplněné cukroví, sušenky a vanilkové rohlíčky uchovávejte v suchu! Skladujte je v plastových nebo papírových krabicích.

  • Cukroví, které má čokoládovou polevu nebo je čokoládou plněno, patří do chladu a do sucha! Nejlépe uděláte, když ho dáte do uzavřené nádoby do lednice.

  • Veškeré cukroví izolujte od ostatních potravin, v lednici ho postavte dál hlavně od masa a uzenin.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7899 (dobra-kucharka.cz#9811)


Přidat komentář