Mozartovy koule

Mozartovy koule, to je cukrářský pojem. Ať jich uděláte, kolik chcete, nikdy jich nebude dost. Zmizí dřív, než se stačíte zeptat, jak všem chutnají. A pro vás zůstane možná jedna nebo budete muset udělat další.

Jak vlastně vznikly Mozartovy koule?

Ta úplně první receptura pochází z roku 1890, kdy cukrářský mistr** Paul Fürst** začal poprvé nabízet marcipánové koule v čokoládě pod názvem Mozartovy bonbony, které později přejmenoval na Mozartovy koule. V roce 1905 získal na výstavě v Paříži za Mozartovy koule zlatou medaili. Do dnešního dne se v cukrárně Fürst vyrábějí Mozartovy koule podle původního receptu a to ručně. Z pistáciového marcipánu se udělá koule, která se obalí nugátem. Položí se na dřevěnou podložku a přelije tmavou čokoládovou polevou. Po ztuhnutí se zbylé místo bez polevy dolije polevou a koule je zabalena do stříbrno-modrého staniolu. Takto firma vyrobí ročně asi 1,4 milionu Mozartových koulí. Hotové koule se uskladňují v chladírnách kavárny v Brodgasse, ve filiálkách v ulici Ritzerbogen a Getreidegasse a na zámku Mirabell.Takto mohou být uchovávány až** osm týdnů**. Tyto originální koule se prodávají** výhradně** v těchto provozovnách nebo zásilkově. Z důvodu velkého plagiátorství Mozartových koulí se rodina Fürstů rozhodla soudit o původní patent Original Mozartkugeln. Ten jim soud přiřkl v roce  1995. Podobné cukrovinky s názvem Mozartovi koule vyrábí a i u nás nabízí firma Reber a Hofbauer. Původní Mozartovy koule jsou však stále nejlepší.

Jak doma vyrobit Mozartovy koule?

Chutnají-li vám Mozartovy koule, jejichž cena je příliš vysoká, tak neváhejte a pokuste se je doma vyrobit sami. Není to opravdu až tak těžké. Práce je sice zdlouhavější, ale výsledek stojí za to.

Mozartovy koule

Počet porcí: 25 až 50 koulí podle zvolené velikosti

Doba přípravy: asi 60 minut

Budete potřebovat:

  • Na marcipánovou směs: 140 g strouhaných loupaných mandlí, 140 g moučkového cukru, 1 lžíce bílku, trocha zelené potravinářské barvy
  • Na obalení: 170 g moučkového cukru, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 60 g čokolády na vaření, 1 bílek, 1 lžíce rumu
  • Na čokoládovou polevu: 90 g čokolády na vaření, 50 g tuku, 2 lžíce vařící vody

Při přípravě postupujte následovně:

Marcipánovou směs zpracujte z mandlí, moučkového cukru a bílku, můžete ji obarvit trochou potravinářské barvy. Směs na obalení vypracujte smícháním cukru, ořechů, bílku a rumu, nakonec přimíchejte ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu. Z marcipánové směsi utvořte kuličky, které obalte asi 5 milimetrů silnou vrstvou druhé směsi. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přimíchejte vařící vodu a tuk. Koule namáčejte do takto připravené polevy a nechte přes noc ztuhnout. Po ztuhnutí je nechejte v chladu, ale ne v lednici. Tam je na ně příliš chladno a čokoláda na povrchu získá šedý nádech. A ještě něco, někdo chce mít co nejvíce koulí a tak je dělá hodně malé. Maličké koule však již nemají tu správnou chuť. Nenechte se tedy svést množstvím, ale dejte přednost větším chutnějším koulím.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7910 (dobra-kucharka.cz#9930)


Přidat komentář