Marokánky

Marokánky, jak název napovídá, jsou původem z Arabského světa. Maroko je totiž arabská země v severní Africe. Receptů na marokánky existuje více. Původní arabská receptura obsahovala například také hašiš.

Protože je hašiš v České republice zakázaná droga, určitě jej do marokánek dávat nebudeme. Při experimentování s přísadami se však můžeme inspirovat dalšími typicky arabskými ochucovadly, jako jsou med, datle, vanilka nebo kakao. Existují také recepty, ve kterých se místo smetany používá mléko.

Na marokánky budeme potřebovat:

250 mililitrů smetany ke šlehání, 160 gramů kandovaného ovoce – namísto kandovaného ovoce je možné použít různé sušené ovoce nakrájené na malé kousky, čímž příchuť marokánek trochu pozměníme, 160 gramů vašich oblíbených ořechů nebo směsi ořechů – ořechy můžete různě obměňovat a tím opět vytvářet marokánky s různou příchutí, 130 gramů cukru krystal nebo jakéhokoliv cukru – zajímavější příchuť marokánkám dodá hnědý třtinový cukr (při použití ovocného cukru – fruktózy – pozor, sladí mnohem více než běžné cukry, takže ho stačí použít méně), hrst rozinek, 20 gramů hladké mouky, 1 vanilkový cukr. Na pomazání 150 gramů hořké, popř. i mléčné čokolády (jakou má kdo rád) a 20 gramů másla.

Jak se dělají marokánky?

Do mísy dáme** sladkou smetanu ke šlehání**, vanilkový cukr,** 160 gramů cukru a mouku**. Vše dokonale promícháme, můžeme se pomoci i mixérem, a dáme vařit. Směs musíme neustále míchat, aby se nepřipálila. Směs svaříme na kaši a odstavíme ji. Připravíme si směs ořechů a kandovaného nebo sušeného ovoce a vmícháme je do vychladlé kaše. Troubu si vyhřejeme na 180 stupňů. Plech si vyložíme pečícím papírem. Lžící děláme na plechu hromádky. Pozor!** Marokánky** se na plechu během pečení roztečou do placiček, takže děláme hromádky daleko od sebe. Na běžné velkém plechu doporučuji pouze tři marokánky v jedné řadě. Marokánky pečeme na 180 stupňů asi 20 minut, až začnou dostávat nazlátlou barvu. Poté je vyndáme z trouby a necháme je zcela vychladnout, díky tomu půjdou z pečícího papíru bez problémů sloupnout. Mezitím si ve vodní lázni připravíme čokoládu. Do menší mísy si dáme vodu, na mísu položíme další malou mísu, do níž dáme polámanou čokoládu a 20 gramů másla. Začneme zahřívat, takže se nám voda ve spodní míse začne vařit, čímž začne ohřívat obsah vrchní mísy. Čokoláda i máslo se začnou roztápět. Čokoládu s máslem vymícháme do jednolité hmoty. Sloupneme si marokánky z pečícího papíru a na spodní straně, protože ta je pěkně rovná, je natřeme roztopenou čokoládou s máslem a necháme ztuhnout. Jakmile je čokoláda ztuhlá, marokánky jsou hotové. Na talíř nebo servírovací podnos je může skládat ořechy nahoru, kdy vynikne jejich ořechovo ovocná část, a stejně tak je můžeme dávat i čokoládou nahoru, kdy budou připomínat** čokoládové sušenky**. Na jednom podnosu můžeme způsob skládání i kombinovat, čímž vytvoříme dojem, že se jedná o dva druhy cukroví. Dobrou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7913 (dobra-kucharka.cz#9943)


Přidat komentář