Marcipánové dorty

V každé rodině se slaví narozeniny, svátky a jiné vzácné chvíle. Příhodným dárkem k těmto oslavám jsou marcipánové dorty. Vyrábí se různých tvarů od pohádkových postav, tvarů aut a motocyklů, až po krásné bílé svatební dorty.

Marcipánové dorty

Marcipánový dort je vhodným sladkým dárkem každé slavnosti. Do** pečení** takového dortu se může pustit každá hospodyňka, ovšem chce to mít notnou zručnost, dovednost a umění tvarování marcipánu. S marcipánovou hmotou se pracuje obdobně jako s plastelínou, se kterou jsme si jako děti hráli všichni. Jednodušším řešením je objednat si dort u zkušené cukrářky, kterých je jistě v každém městě několik. Šikovná cukrářka, a nemusí být ani vyučená, Vám upeče a ozdobí dort dle Vašich představ různých tvarů a chutí. Návrh dortu si můžete také sami navrhnout. Můžete si vybrat různé druhy krému, jako vanilkové, čokoládové, oříškové či jakýkoliv krém, různé druhy ovoce a marmelád ke slepení korpusu a chuťově rozličné korpusy světlé či tmavé barvy. Zdobení dortů si také máte možnost sami určit, zvolit si si zda bude Vámi vybraný dort pokrytý celý marcipánovou hmotou a** marcipánem** dozdoben, nebo bude z marcipánu dort pouze ozdoben.

Marcipán

Marcipán vynalezli kdysi dávno již v Orientu, kde se přes Španělsko, Portugalsko a Benátky dostal až do Evropy. Ve 14. století se marcipán považoval za léčivý, a nechyběl na žádném slavnostním stole vyšších vrstev obyvatelstva. Marcipán velmi zlidověl, dnes jej převážně na vánoce, vyrábí mnohá domácnost.

Co je to marcipán? Jde o hmotu, kterou si každý cukrář vyrábí sám. Základem hmoty jsou oloupané a rozdrcené mandle a cukr. Tyto dvě suroviny se spolu promíchají a prohnětou do žádané tuhosti, eventuálně je zapotřebí hmotu zahřívat a odpařit zbytečnou vlhkost. Poměr nelze přesně určit, ale pravidlem bývá, že čím více mandlí, tím je marcipán kvalitnější. Minimální podíl chutného marcipánu se uvádí 50% mandlí a 50% cukru. Marcipán je tedy velmi drahá záležitost, ale velmi chutná a žádaná. V domácím prostředí se často část mandlí nahrazuje sušeným mlékem a mandlovou trestí, ovšem tento domácí marcipán není nikdy tak lahodný.

Marcipán se používá k ozdobení celého povrchu dortu, anebo k vytvoření menších ozdob na dorty. Vybrat si opravdu můžete z všelijakých tvarů marcipánových dortů, od známých postaviček večerníčků, oblíbených televizních postav, různých tvarů lahví, aut, vláčků či některých částí lidského těla. Nejčastěji se marcipánové dorty pečou malým dětem, které vykouzlí krásný úsměv nad jejich zamilovanou postavičkou v podobě sladkého dortu, anebo právě na slavnostní chvíle svatební. Takový svatební tříposchoďový marcipánový dort je pravou ozdobou každé svatební hostiny.

Marcipánové dorty jsou velmi lahodné, chutné i vzhledově nádherné. Jen je škoda, že nevydrží dlouho. Právě pro jejich výbornou chuť a krásu jsou často velmi rychle rozkrájené a snězené. Tvorba takového marcipánového dortu zabere mnoho času, i několik hodin, zatím co jeho snědení je záležitostí velmi krátkou, mnohdy i několikaminutovou. Ale to pochutnání stojí za tu namáhavou práci.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7906 (dobra-kucharka.cz#9883)


Přidat komentář