Makový závin

Makový závin je oblíbenou pochoutkou. Samozřejmě si ji můžete koupit v každém supermarketu. Ale to není to pravé. Doma upečený závin je mnohem chutnější. Dá se říci, že se doslova rozplývá na jazyku.

Jak na záviny?

Příprava závinu z** kynutého těsta** je stejná jako u ostatních kynutých moučníků. Pokud závin chcete poněkud ozvláštnit, tak po naplnění a stočení ho šroubovitě překruťte. Tak se na závinu vytvoří šikmé závity. S trochou zručnosti to jistě zvládnete. Pro slavnostní příležitosti je možné také závin ozdobit vykrojenými tvary z kousků kynutého těsta, které přilepíte rozšlehaným vejcem. Můžete tak závin ozdobit květy, lístečky nebo třeba srdíčky. Hezky vypadá, když konečnou stranu závinu** nakrájíte ozdobným kolečkem** a pak svinete. Je dobré, než svinete i nakrájenou část, pomazat ji pikantní marmeládou. Vše bude lépe držet a chuť bude zajímavější.

Makový závin

Budete potřebovat: Na těsto: asi 250 ml mléka, 25 g droždí, 100 g pískového cukru, 500g polohrubé mouky, 120 g másla nebo rostlinného tuku, 2 žloutky, citronovou kůru, ¼ lžičky soli, tuk na vymazání plechu nebo pečící papír, tuk na potření závinu. Na makovou náplň si připravte: 400g máku, 500 ml mléka, 160 g pískového cukru, 1 vanilinový cukr, citronovou šťávu.

Postup: Nejprve začněte přípravou** makové náplně**. Mák jemně umelte, zalijte mlékem a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Mák se nesmí připálit. Osvědčilo se mi připravovat makovou náplň v** mikrovlnné troubě**. Máte-li program na vaření, můžete ho využít právě při přípravě makové nebo i ořechové náplně. Vše se vaří stejně, jen není nutné stálého míchání a náplň se nepřipálí. Do hustého a horkého máku vmíchejte pískový cukr, vanilinový cukr a nakonec citronovou šťávu. Míchejte do rozpuštění cukru a pak za občasného zamíchání nechte náplň vychladnout.

Na kynuté těsto si nejprve připravte kvásek. Ve 100 ml vlažného ne horkého mléka rozmíchejte lžíci cukru a lžíci mouky a pak vložte kvasnice. Nechte vykynout. Do mísy vsypte prosátou mouku, sůl, cukr a promíchejte, přidejte rozehřátý tuk, zbylé vlažné mléko rozšlehané se žloutky, kůru s dobře omytého citronu a vykynutý kvásek. Nyní vypracujte vláčné těsto. To můžete buď ručně, ale značně vám ušetří práci robot nebo alespoň ruční mixér s hnětacími háky. Lze i nejdříve vše smíchat ručním mixérem a pak dokončit hnětení ručně. Vypracované vláčné těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě asi 1 hodinu. Vykynuté těsto je pružné, hladké a vmáčknete-li do těsta prst, tak se vytvoří důlek, který se hned zatáhne. Vykynulé těsto rozdělte na tři díly, které rozválíte na plát asi 8 milimetrů silný. Ten potřete makovou náplní a sviňte. Hotový závin přeneste na plech, který jste buď vymazali tukem, nebo vyložili pečícím papírem. Nechte znovu vykynout a pak potřete závin rozehřátým tukem a pečte v troubě asi 30 minut. Trouba by měla být rozehřátá asi na 180 stupňů. Pokud je rozehřátá méně, těsto v troubě pokračuje v kynutí a takzvaně se rozjede a nemá hezký tvar. Pokud je teplota naopak vyšší, tak se na těstě vytvoří tvrdá kůrka a závin by se špatně propekl.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7928 (dobra-kucharka.cz#10022)


Přidat komentář