Lívance

Sladká jídla jako lívance vaši rodinu jistě potěší. Lívance můžete dozdobit podle své chuti např. ovocem, šlehačkou, marmeládou nebo zmrzlinou. Recept na lívance není složitý a příprava vám nezabere moc času.

Sladká jídla jako palačinky a lívance se hodí jak na snídaně, tak jako sladká tečka za obědem. Jejich příprava většinou nebývá příliš složitá a výsledek je vždy oceněn okolím. Různé možnosti přízdoby mohou z** lívanců** vytvořit také oku lahodící pokrm.

Recept na staročeské lívance - suroviny

Máte chuť vyzkoušet staročeské lívance? Tak v tom případě budete potřebovat na přípravu těsta 300 g polohrubé mouky, 500 ml mléka, 2 vejce, 20 g droždí, špetku soli, jednu lžíci cukru a jednu lžíci másla. Ke smažení budete potřebovat olej a na potření a ozdobu marmeládu a tvrdý tvaroh.

Recept na staročeské lívance – postup

Nejdříve si připravíme kvásek a to z půl šálku vlažného mléka, cukru, lžičky mouky a droždí. Vše smícháme a kvásek necháme vzejít. Zbytek vlažného mléka smícháme s vejci, zahustíme moukou, přidáme špetku soli a lžíci rozpuštěného másla. Do těsta vmícháme vzešlý kvásek a umícháme řídké těsto. Těsto necháme v teple vykynout po dobu půl až tři čtvrtě hodiny. K přípravě lívanců je nejlepší využít lívanečník, kde do každého dílku vlijeme lžičku oleje a po rozehřátí zde nalijeme těsto. Lívance smažíme po obou stranách. Horké lívance potřeme marmeládou a posypeme strouhaným tvrdým tvarohem.

Rychlé lívance – suroviny

Když chcete ušetřit čas, zvolte recept na rychlé lívance. K tomuto receptu budete potřebovat 200 g hladké mouky, špetku soli, kypřící prášek, 4 dcl mléka, 2 lžíce cukru, 50 g hrubé mouky, 3 vejce a skořicový cukr.

Rychlé lívance – postup

Postup k přípravě rychlých receptů je následující: mouku smícháme s kypřícím práškem, přidáme mléko, vejce, cukr, sůl. Vše promícháme a s ručním šlehačem šleháme asi 3 minuty. Těsto necháme asi 5 minut odležet. Lívance poté smažíme na pánvi a poté je potřeme máslem a posypeme skořicovým cukrem.

Americké lívance – suroviny

Další možností je také recept na lívance americké. Americké lívance mají přibližně 15 centimetrů v průměru a jsou centimetr silné. Americké lívanců dostanete na talíři několik na sobě, zdobí se máslem, kopečkem zmrzliny a sirupem. Krájí se všechny najednou jako dort. K jejich přípravě budete potřebovat 170 g hladké mouky, 1 lžíci prášku do pečiva, 1 lžíci krupicového cukru, špetku soli, 2 vejce, 350 ml mléka, 2 lžíce másla a javorový sirup na přelití.

Americké lívance – postup

V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem a solí. Dále se přidají prošlehaná vejce, rozpuštěné máslo a vše se umíchá do hustého těsta. Těsto se nechá deset minut až půl hodiny uležet. Rozehřáté pánvi se rozpustí máslo a vlije se na ni těsto. Lívance se smaží a poté se podávají polité javorovým si rupem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7915 (dobra-kucharka.cz#9950)


Přidat komentář