Letní rychlý ovocný dezert

Asi 50 g ovoce schovejte na ozdobu. Zbývající plody dejte se 2 lžícemi vody do hrnce. Zahřejte je k bodu varu, poté zmírněte teplotu a nechte je 5 minut vařit, až změknou a pustí šťávu. Pak přidejte cukr.

Potřebné potraviny pro přípravu

  • 300 ml míchaného drobného ovoce, například malin, ostružin, borůvek nebo rybízu
  • 50 g pískového cukru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • nastrouhaná kůra z ½ pomeranče
  • 150 ml nízkotučného bio-jogurtu
  • najemno nastrouhaná pomerančová kůra na ozdobu

Osvěžující dezert

Asi 50 g ovoce schovejte na ozdobu. Zbývající plody dejte se 2 lžícemi vody do hrnce. Zahřejte je k bodu varu, poté zmírněte teplotu a nechte je 5 minut vařit, až změknou a pustí šťávu. Pak přidejte cukr.

 

Hrnec odstavte a ovoce nechte mírně vychladnout. Poté je přelijte do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte na pyré. Pyré propasírujte přes sítko, abyste je zbavili jadérek. Ovoce můžete případně propasírovat sítem i bez předchozího mixování. Pyré nechte vychladnout.

 

Smetanu šlehejte s pomerančovou kůrou, až vznikne hustá šlehačka. Přidejte jogurt a zlehka jej zašlehejte do šlehačky. Na závěr přidejte vychladlé ovocné pyré.

 

Krém rozdělte do čtyř misek nebo pohárů. Před podáváním jej nechte vychladit a na ozdobu použijte ovoce a případně pomerančovou kůru.

Možnost změny dle Vaší představy

  • Chcete-li připravit angreštový krém, nahraďte měkké plody 500 g angreštu (na ozdobu jej nepoužívejte), a zvyšte množství cukru na 120 g. Angrešt vařte asi 15 minut nebo doměkka. Z tohoto množství připravíte 6 porcí.
  • Na přípravu jahodového krému nakrájejte 250 g zralých jahod na plátky a 4 jahody dejte stranou na ozdobu. Nakrájené jahody poprašte cukrem. Nechte je odpočívat 30 minut, nebo dokud nepustí šťávu. Jahody rozmixujte na pyré a přidejte ke šlehačce s jogurtem. Krém podávejte ozdobený jahodami pokrájenými na čtvrtky nebo na plátky.
  • Na přípravu krému s guavou nasekejte nahrubo 250 g zralých guav i se slupkou a rozmixujte je v mixéru nebo kuchyňském robotu s 50 g cukru. Pyré propasírujte přes sítko, ochutnejte a případně doslaďte. Pyré přidejte ke šlehačce s jogurtem, do něhož jste přidali 1 lžíci pomerančového likéru. Guava je vynikajícím zdrojem vitaminu C.

Jak si vylepšit chuť

  • Jogurt je dobrým zdrojem vápníku. Během života a zvláště v období dospívání nebo těhotenství je důležité, aby ženy přijímaly dostatek vápníku pro zdravé kosti a ve vyšším věku preventivně kvůli riziku osteoporózy.
  • Míchané ovoce je bohaté na obsah vitaminu C. Přirozená kyselost plodů do jisté míry brání ztrátě obsahu vitaminů během vaření. Cukr se přidává až na závěr proto, aby se v ovoci zachovalo co nejvíce vitaminu C.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7889 (dobra-kucharka.cz#5078)


Přidat komentář