Krmášové koláče

Krmáš nebo-li posvícení je slavnost obce, která se spojuje se svátky patronů místního kostela nebo kaple. Na krmáš byli zváni příbuzní rodiny a všude byla hojnost jídla a pití. Pekla se husa nebo vepřové maso a nechyběly sváteční krmášové koláče.

Krmáš, hody či posvícení je vzpomínková slavnost na posvěcení kostela. Dokončení stavby kostela či kaple byla pro obce zvláštní a mimořádnou událostí, a to také z důvodu, že lidé stavbě kostela poskytovali mnoho práce i peněz. Samotná církev obvykle kostely nestavěla, to bylo úsilí lidí z celé vesnice. Po dostavbě však církev kostel převzala a starala a stará se o jeho provoz i údržbu. V obcích, kde není známé datum posvěcení kostela, si lidé buď dohodnout datum tohoto svátku, či se tento slavnostní svátek slaví v den svátků patronů kostela či kaple. Slavnost trvala až do první světové války tři dny, v pondělí měli horníci a hutníci pracovní volno. Třídenní trvání krmáše navazovalo na starodávný zvyk – v neděli bývala společná zábava, v pondělí se scházeli hospodáři a sousedé, v úterý mládež. Na krmáš byli zváni příbuzní, v prvé řadě kmotři či křesníčci, kteří přinášeli malé dárky svým kmotřencům. Všude byl nadbytek jídla i pití. Tradičním zvykem byla pečená husa nebo pečené vepřové maso a nesměly chybět sváteční krmášové či posvícenské koláče.

Sváteční krmášové koláče – recept

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 2 kostky droždí
  • 1 celé vejce
  • 3 žloutky
  • 0,5 litru vlažného mléka
  • Špetka soli

Postup:

Z trochy mléka, cukru, soli a droždí zaděláme kvásek, mezitím našleháme máslo, cukr a žloutky do pěny. Postupně přidáváme zbylé vlahé mléko a prosátou mouku s trochou soli. Přidáme vykynutý kvásek a zpracujeme hladké těsto tak, aby se nelepilo, poté pomoučíme a necháme vykynout. Těsto rozdělíme na několik dílů, které rozválíme, vykrajujeme z nich kolečka, která poklademe náplní tvarohovou, ořechovou či makovou a koláček uzavřeme, pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě.

Drobenka (posypka)

Stejné množství másla, polohrubé či hrubé mouky a cukru. Vše řádně promíchat, až se vytvoří posypka.

Náplň tvarohová

Suroviny:

  • 500 g tvarohu
  • 2 žloutky
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Citronová kůra
  • Rozinky namočené v rumu

Postup:

Všechny suroviny smícháme a naplníme koláče.

Náplň maková

Suroviny:

  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 hrnek mléka
  • 5 lžíc krupicového cukru
  • ½ balíčku vanilkového cukru
  • Špetka mleté skořice
  • Citronová kůra

Postup:

Mléko uvedeme do varu, nejlépe v hrnci na mléko, přidáme mletý mák a za stálého míchání (dejte pozor, dost se připaluje) chvilku povaříme. Ještě teplý mák osladíme krupicovým a vanilkovým cukrem, přidáme skořici a citronovou kůru, promícháme a necháme vychladnout, za občasného promíchání. Vychladlou náplní plníme těsto.

Ořechová náplň

Suroviny:

10 kgh ztuženého tuku (Omega, Iva, aj.)

10 dkg mletých ořechů

7 dkg mletého cukru

1dcl rumu

Postup:

Tuk necháme rozpustit, poté do něj vsypeme cukr a ořechy, dobře promícháme a přilijeme rum. Vše promícháme, pozor náplň je hodně řídká, avšak v lednici za chvíli ztuhne. Je možné přimíchat trochu zavařeniny či povidel.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7921 (dobra-kucharka.cz#9981)


Přidat komentář