Kremeš

Víte, co je to kremeš, někdy také krémeš nebo krémeše? Všechny tyto názvy označují sladký moučník. Stejně jako je variabilní název tohoto moučníku, tak jsou i variabilní různé způsoby přípravy.

Existuje několik způsobů přípravy kremeše. Některé varianty zahrnují výrobu tří plátů těst, v jiných receptech zase najdete pouze jeden plát těsta. Stejně tak se liší i návody na výrobu spojovacího krému. My půjdeme zlatou střední cestou a představíme si dvou plátový kremeš s lahodnou máslovo pudinkovo smetanovou náplní.

Co budeme potřebovat na kremeš?

Na** těsto** si připravíme 250 gramů hladké mouky, 100 gramů cukru moučka, 50 gramů másla, 2 vejce (budeme potřebovat jedno celé vejce a jeden žloutek), jednu lžíci rumu, jednu lžící mléka, jednu lžíci medu, jednu lžičku jedlé sody.

Dále si připravíme** ingredience na krém**: 250 gramů másla, 150 gramů cukru moučka, 3 žloutky, 2 lžíce hladké mouky, 2 balíčky pudinku v prášku, 1 litr mléka, 2 smetany ke šlehání, ztužovač do šlehačky.

Jak se dělá kremeš?

Nejdříve si** vypracujeme těsto**. Před zpracováním těsta je dobré vyndat alespoň na půl hodiny máslo z lednice, aby nebylo tak tuhé. Díky tomu nebudeme mít v těstě hrudky másla. Postup je jednoduchý. Do mísy dáme žloutek a jedno celé vejce, k tomu přisypeme cukr a utřeme nebo mixérem vyšleháme do pěny. K tomu přidáme i změklé máslo a opět zašleháme. Pak postupně přidáme mléko, med a rum a znovu vše zapracujeme. Nakonec přisypeme hladkou mouku a jedlou sodu, zamícháme vařečkou a vypracujeme těsto. Těsto si rozdělíme na dvě stejné poloviny, popřípadě může být poměr přibližně 35 ku 65 procentům. Nyní si rozehřejeme troubu na 190 stupňů. Budeme potřebovat dva plechy. Pokud dva plechy nemáme, upečeme si těsta postupně. Plech si vyložíme pečícím papírem a nejdříve upečeme menší půlku těsta (pokud nemáme poloviny stejné). Pečeme na 190 stupňů asi 15 až 20 minut. Zda je těsto hotové poznáme díky suché dřevěné tyčce s ostrým hrotem nebo dřevěné špejli. Je potřeba tyčku zapíchnout do těsta. Když je těsto hotové, špejle je po vytažení bez těsta. Pokud na ní však ulpí vlhké těsto, je potřeba ještě chvíli péci.

Mezitím si připravíme krém. Dáváme však pozor na těsto, aby se nespálilo. Krém bude nepečený. Budeme potřebovat velký hrnec, do kterého vlijeme asi 900 mililitrů mléka, které dáme vařit. Zbylých 100 mililitrů si dáme do menší misky a vyšleháme v ní mléko spolu se žloutky, cukrem, moukou a pudinky. Do mléka si dáme rozpustit máslo. Mléko i s máslem přivedeme k varu. Když se mléko vaří, postupně do něj vlijeme našlehanou směs a stále mícháme. Mléko začne houstnout. Trvá to jen krátce. Zhoustlé mléko stále mícháme a na mírném plameni vaříme ještě asi 3 minuty. Pak odstavíme. Přikryjeme krém pokličkou, aby zcela nevychladl a neztuhl.

Když máme upečené oba pláty těsta, necháme jeden z nich v pekáči. Pokud nejsou stejně tlusté, tak ten tlustší. Na plát těsta vylijeme ještě teplý krém. Nyní vyšleháme šlehačku ze ztužovačem (podle návodu na obalu ztužovače) a potřeme ji na již vychladlý krém. Pak vezeme druhý plát těsta i s pečícím papírem a položíme ho na náplň. Sundáme papír. Na vrchu můžeme posypat cukrem. Nyní ještě necháme alespoň hodinu náplň ztuhnout a můžeme podávat.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7933 (dobra-kucharka.cz#10029)


Přidat komentář