Jak upéct kokosovou bábovku?

Bábovka patří mezi oblíbené moučníky. Rozhodně nepochybíte, když ji připravíte k snídani s kakaem nebo kávou nebo k odpolednímu čaji. Kokosová bábovka má vynikající chuť a to v případě obou receptů.

Co je u pečení bábovky vždy důležité?

Samozřejmě vymazání formy. Je možné použít k vymazání tuhý tuk, máslo nebo olej. Na vysypání je vhodná strouhanka, hrubá mouka nebo dětská krupice. V případě kokosové bábovky nepochybíte, když formu vymažete tuhým tukem a vysypete strouhaným kokosem.Při pečení dbejte na správnou teplotu trouby. Měla by být 180 stupňů celsia a doba pečení by měla být asi 30 až 40 minut. Důležité je troubu po vložení formy s těstem neotvírat. Brzké otevření může zapříčinit klesnutí a sražení těsta. Do trouby byste měli nahlédnout nejdříve po 15 minutách. Do formy je nutné těsto rozetřít tak, aby okraje byly vyšší. Zabráníte tak vyběhnutí těsta do oblouku.

Kokosová bábovka - recept

Tento recept je rychlý a zároveň velmi chutný.

Budete potřebovat: 3 vejce, 150 g pískového cukru, 1 lžíci rumu, 1 balíček vanilkového cukru, 1 dl oleje, 1 dl pomerančové šťávy nebo džusu, 1 lžíce citronové šťávy, 250 g polohrubé mouky, 100 g strouhaného kokosu, 1 kypřící prášek.

Příprava: Vejce rozdělte na žloutky a bílky a dejte šlehat. Bílky vyšlehejte do tuha s přidáním vanilkového cukru a jedné třetiny pískového cukru. Žloutky šlehejte se zbylým pískovým cukrem a do napěněného základu přilévejte olej. Jakmile bude směs vyšlehaná a hustá, přidejte rum, pomerančovou šťávu, citronovou šťávu a promíchejte. Přidejte kokos, mouku smíchanou s kypřícím práškem a dobře smíchejte. Vše zlehčete do tuha ušlehaným sněhem. V bábovkové formě dejte péci. Upečenou bábovku propíchněte na několika místech špejlí a vyklopte na talíř. Nezapomeňte pocukrovat.

Hrníčková kokosová bábovka

Budete potřebovat: 4 vejce, 1 hrníček cukru, 2 lžíce horké vody, půl hrníčku oleje, 1 a půl hrníčku hrubé mouky, půl hrníčku strouhaného kokosu, půl hrníčku mléka, 1 kypřící prášek, strouhanou nebo sekanou čokoládu, případně kakao.

Postup: Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky dejte šlehat do tuha s polovinou cukru. Žloutky šlehejte se zbytkem cukru a do napěněného základu přidejte horkou vodu a po vyšlehání vlévejte malým pramínkem olej. Jakmile jsou obě směsi vyšlehané, přidejte do žloutkové směsi mléko, mouku s kypřícím práškem, kokos a rozmíchejte. Nyní opatrně vmíchejte bílkovou směs. Nakonec** vmíchejte kousky čokolády.** Vše vlijte do bábovkové formy a upečte v předehřáté troubě. Po vyklopení propíchejte špejlí. Můžete pocukrovat, ale pro slavnostnější účely je dobré celou bábovku pocákat čokoládou.

Kokosová dia bábovka

Budete potřebovat: 70 g cukru pro diabetiky, 1,5 dl mléka, 60 g strouhaného kokosu, 200 g polohrubé mouky, 70 g rostlinného tuku, kypřící prášek, 2 vejce, kakao.

Postup: Vejce opět rozdělte na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte s částí cukru do tuha. Změklý tuk šlehejte se zbylým cukrem a postupně vešlehejte žloutky. Do napěněné hmoty přidejte mléko, mouku s práškem do pečiva, kokos a nakonec lehce vmíchejte tuhý sníh z bílků. Dejte péci ve vymazané a vysypané bábovkové formě do vyhřáté trouby. Po upečení posypte kakaem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7935 (dobra-kucharka.cz#10036)


Přidat komentář