Hraběnčiny řezy

Jablka jsou nejen skvělá jen tak na zakousnutí na svačinu. Šťavnaté chutě jablek si můžeme vychutnávat i v podobě domácích křížal. Z jablek se však dají připravit i velmi chutné dezerty a koláče. Hraběnčiny řezy patři k velmi oblíbeným.

Až budete o víkendu přemýšlet, jaký dezert připravit pro sebe a další členy Vaší rodiny, pak můžete místo bábovky, kynutých plněných buchet s povidly, štrúdlu, tvarohového nepečeného dortu, upéci křehké a šťavnaté hraběnčiny řezy. Uvidíte, že se po plechu voňavé dobroty jen zapráší.

Hraběnčiny řezy – ingredience

Na plech jablečné dobroty budete potřebovat 600g jablek (jakéhokoli druhu), 450g polohrubé mouky, 200g másla, 200g cukru moučka, 200g cukru krystal, 100g vlašských ořechů, 4 žloutky, 4 bílky, rozinky, skořici, ½ prášku do pečiva.

Hraběnčiny řezy – recept

Hlubší plech vyložte pečícím papírem a vymastěte máslem. Můžete také vysypat moukou či kokosem.

Do větší mísy si odvažte mouku. Přidejte prášek do pečiva, na kostky nakrájené změklé máslo, žloutky, moučkový cukr. Směs zpracujte v hladké těsto. Snažte se pracovat rychle. Těsto si rozdělte na tři stejné díly. Dva díly těsta vmačkejte rovnoměrně na plech. Třetí díl dejte na chvíli vychladit do chladničky, či mrazničky. Tento díl totiž budete strouhat.

Mezitímco Vám třetí díl těsta tuhne, připravte si jablíčkovou náplň. Na připravené těsto nastrouhejte na hrubém struhadle omytá a oloupaná jablka. Místo strouhání můžete také zvolit tence nakrájené plátky jablek. Jakmile máte jablka na těstě rozložená, posypte je skořicí, rozinkami a na hrubo nasekanými vlašskými ořechy. Také u ořechů máte možnost volby. Místo hrubě nasekaných kousků, můžete ořechy umlet.

Na jablíčkovou vrstvu nyní přijde čepice z ušlehaných bílků a cukru krystal. Aby se Vám podařil ušlehat pevný sníh, tak hned zpočátku do bílků nedávejte cukr. Cukr přidejte až během šlehání.

A jako poslední vrstva přijde** třetí díl těsta**, který se do této chvíle chladil v lednici. Těsto nastrouhejte na hrubém struhadle. Plech vložte do předem vyhřáté trouby a pečte zhruba na 180°C. pečte tak dlouho, dokud těsto nezačne růžovět. Nezbývá než popřát dobrou chuť.

Variace na hraběnčiny řezy s višněmi

Budete-li chtít vyzkoušet vskutku nevšední recept na hraběnčiny řezy, pak můžete vyzkoušet tento recept s višněmi.

Na hraběnčiny řezy budete potřebovat 1kg vypeckovaných višní (mohou být mrazené, kompotované), 600g polohrubé mouky, 300g cukru krupice, 250g másla, 4 žloutky, 4 bílky, zakysanou smetanu, ½ prášku do pečiva.

Zpracování těsta je obdobné, jako u prvního receptu. Na vymačkané těsto místo jablíčkové náplně, přijde rozetřít zakysaná smetana. Na smetanu pak poklaďte višně. Mohou být i s peckami. Ovšem, to by značně snížilo dojem z řezů. Na višně pak přijde také čepice z ušlehaných samotných bílků. Poslední vrstvou bude také, jako v předchozím receptu, nastrouhaný třetí díl těsta.

Variací na** hraběnčiny řezy** může být doslova nespočet. Místo jablek, višní, totiž můžete do moučníku použít například hrušky, meruňky, ale také červený rybíz, či maliny, nebo jahody. Chuť řezů se bude měnit v závislosti na zvoleném typu ovoce.

Ovšem ty „pravé“ hraběnčiny řezy jsou ty z jablíček.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7925 (dobra-kucharka.cz#10007)


Přidat komentář