Honzovy buchty

Možná si pamatujete pohádku, ve které Honza ohrnuje nos nad tvarohovými buchtami a požaduje po kouzelném dědečkovi makové. My vám představíme recept na makové, tvarohové i povidlové buchty, takže si každý může vybrat.

Na Honzovy buchty budeme potřebovat:

Na těsto budeme potřebovat tyto ingredience: 600 gramů hladké mouky, 100 gramů cukru krupice, 250 mililitrů vlažného mléka, 3 žloutky, 50 mililitrů oleje, dalších 50 ml oleje nebo máslo nebo sádlo na vymazání plechu a potření buchet, 1 vanilkový cukr, 1 kostku droždí, špetku soli.

Honzovy buchty můžeme upéct s** různými náplněmi**. Nejčastěji se používají** povidlová, tvarohová nebo maková náplň**. Na povidlovou náplň nám stačí pouze švestková povidla. Na tvarohovou náplň budeme potřebovat 1 kostku tvarohu, 1 žloutek, 50 gramů změklého másla, 50 gramů cukru moučka a všechny tyto suroviny jednoduše smícháme. Na makovou náplň budeme potřebovat 200 gramů mletého máku, mléko, 50 gramů cukru, můžeme přidat i skořici, drcený badyán nebo trochu rumu. Makovou náplň připravíme následujícím způsobem: Mák pomeleme ale není to úplně nutné. Mák smícháme s cukrem, pokud se nám zdá málo sladký, můžeme ještě více dosladit. Mák dáme do mísy, zalijeme ho mlékem a přivedeme k varu. Můžeme dochutit i kořením. Vaříme asi 25 minut, dokud mák není měkký a mléko se nevyvaří. Pozor! Musíme míchat, aby se směs nepřipálila. Po vychladnutí můžeme mák dochutit rumem.

Honzovy buchty můžeme udělat jen s jednou náplní, nebo si těsto rozdělit na tři díly a udělat buchty se třemi různými náplněmi (množství uvedených ingrediencí je vždy pro celý plech). Někteří lidé dělají do Honzových buchet ještě jiné náplně, třeba tvaroh s borůvkami nebo samotné borůvky. Oblíbená je také ořechová náplň.

Jak se dělají Honzovy buchty?

Do mísy dáme trochu mléka, trochu cukru, jen mírně ho zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí a necháme asi 5 minut – droždí se v teplém mléce aktivuje a vzejde kvásek. Do mísy pak přidáme zbylý cukr a mléko, mouku, vanilkový cukr, 50 mililitrů oleje, 3 žloutky, špetku soli a vše společně dokonale promícháme až vznikne jednolité těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě nebo lépe někde v teplém místě (u pece, u topení) kynout asi půl hodiny. Vymažeme si plech olejem nebo máslem nebo sádlem. Poté si těsto rozdělíme asi na 20 stejných dílů – kuliček. Každou kuličku si položíme na podložku a prsty ji roztáhneme tak, aby z ní vznikla placička. Tu pak naplníme zvolenou náplní. Placičku uzavřeme, čímž vznikne buchta. Tu položíme na vymazaný plech spojem dolů. Stejně postupujeme se všemi ostatními buchtami. Buchty vyskládáme rovnoměrně na plech, všechny potřeme zvoleným tukem a necháme je ještě asi 30 minut kynout. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a buchty pečeme přibližně 20 minut do zezlátnutí. Poté buchty vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Kdo chce, může hotové buchty ještě pocukrovat cukrem moučka.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7912 (dobra-kucharka.cz#9941)


Přidat komentář