Dvoubarevná buchta s jablky

Máte rádi jablka? A co takhle jablka se skořicí? Už se vám sbíhají sliny? Pak si s námi pojďte upéct výbornou dvoubarevnou buchtu s jablky a skořicí. Je rychle hotová. Těsto je měkké, nadýchané a lahodné a chutná prostě výborně.

Co budeme potřebovat na dvoubarevnou buchtu s jablky?

500 gramů oloupaných a nastrouhaných jablek. Celých jablek tedy budeme potřebovat více (kupte si raději 1 kilogram jablek a zbylá jablka můžete sníst – jsou velmi zdravá). Dále budeme potřebovat 300 gramů polohrubé mouky, 250 gramů cukru krupice, 2 vejce, 200 mililitrů mléka, 150 mililitrů oleje, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 2 lžičky mleté skořice, tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu, 1 vanilkový lusk nebo vanilkové aroma. Pokud neseženeme vanilkové aroma a nechceme utrácet hodně peněz za vanilkový lusk, můžeme místo toho použít vanilkový cukr, ale efekt bude o něco slabší. Pro obměnu můžeme do buchty přidat mletý kokos, rozinky nebo své oblíbené ořechy.

Jak se dělá dvoubarevná buchta s jablky?

Cukr si utřeme s vejci tak, aby vznikla jednolitá hmota. Poté do mísy přisypeme mouku a prášek do pečiva a promícháme. Pak do mísy přilijeme olej a mléko. Abychom směs dokonale promíchali na** hladké těsto bez hrudek**, je dobré použít mixér. Těsto bude dosti řídké, tekuté, ale tak to má být. Když máme těsto hotové, rozdělíme si ho na dvě stejné poloviny. Do jedné poloviny vmícháme dvě lžíce kakaa a do druhé poloviny rozetřený obsah vanilkového lusku, popřípadě vanilkové aroma dle návodu na lahvičce nebo jeden vanilkový cukr.

Jablka si oloupeme a nastrouháme na nejhrubším struhadle (samozřejmě bez jádřinců). Nastrouhaná jablka promísíme s dvěmi lžičkami mleté skořice a můžeme je i nepatrně posypat moukou – to zabrání tomu, aby klesly až na dno koláče. Pokud máme rádi rozinky nebo ořechy, anebo chceme buchtu vyzkoušet jinak, můžeme do jablek ještě navíc přisypat hrst až dvě hrsti omytých rozinek (rozinky je dobré mýt kvůli konzervantům – zda rozinky jsou nebo nejsou ošetřeny siřidlem anebo jinými konzervanty zjistíte na obalu), nebo hrst až dvě hrsti svých oblíbených ořechů, popřípadě hrst rozinek a hrst ořechů (nejvíce se hodí vlašské ořechy). Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů celsia.

Plech si vymažeme máslem, olejem nebo jiným tukem a vysypeme moukou. Na plech vlijeme světlé vanilkové těsto a něj rovnoměrně poklademe nastrouhaná jablka. Na jablka vylijeme tmavé kakaové těsto. Pro obměnu můžeme vrch buchty ještě posypat slabou vrstvou mletého kokosu. Buchtu** pečeme na 180 stupňů asi 35 minut**. Zda je buchta opravdu hotová zjistíme pomocí dřevěné špejle. Když píchneme špejlí do buchty a špejle bude obalená vlhkým těstem, musíme ještě chvilku péci. Pokud bude špejle vytažená z buchty bez těsta, buchta je hotová. Po upečení necháme buchtu samozřejmě vychladnout a můžeme servírovat. Komu by se buchta zdála málo sladká, může si ji ještě posypat cukrem moučka. Dobrou chuť!

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7916 (dobra-kucharka.cz#9951)


Přidat komentář