Domácí listové těsto

Povětšinou ho máte v mrazáku do zálohy nebo si ho můžete koupit chlazené a pro usnadnění přípravy se dokonce prodává už vyválené, svinuté do elegantní roličky. Poznali jste? Ano, řeč je o listovém těstu, bez kterého si naši kuchyň nedokážeme představit.

Opravdu jednoduchá příprava listového těsta

Lístkové nebo také** listové těsto** dostalo svůj název podle šupin, které ho po upečení charakterizují, netvoří jednolitou hmotu, ale spíše tenké vrstvy. Samo o sobě má neutrální chuť a proto je ideální pro slanou i sladkou kuchyni, hodí se k masu, ovoci i zelenině a může se jíst čerstvě upečené nebo i pěkně odleželé za studena. Jeho příprava je tak jednoduchá, že je možná škoda ho kupovat jako polotovar. Domácí přípravě těsta se totiž nic nevyrovná a odměnou je báječná chuť na jazyku s vědomím, že víte, co jste do těsta opravdu dali.

Základní recepty na přípravu listového těsta

Základní recept na přípravu lístkového těsta není jeden, ale hned dva. Můžeme připravit tukové těsto, které se hodí na přípravu různých koláčů, nebo závinové těsto, které je velice tvárné a dá se s ním dále pracovat.

Tukové těsto

Připravíme si kostku másla nebo rostlinného tuku (můžeme použít i pomazánkové máslo bez příchuti) a hrnek hladké mouky.** Příprava těsta** by měla být co nejrychlejší, v okamžiku kdy tuk a mouka vytvoří hmotu, zformujeme těsto do hroudy, přikryjeme a uložíme na chladné místo aspoň na 15 minut. Mezitím si připravíme pracovní plochu, kterou lehce poprášíme moukou, abychom** zabránili přilepování těsta**. Odleželé těsto vyválíme, jeho tloušťka by měla být nejméně 5 mm, tvar plátu volíme podle tvaru pečící formy nebo dalšího způsobu zpracování.

Závinové těsto

Připravíme si suroviny podle prvního receptu, navíc na špičku nože soli, 1 vajíčko, lžičku obyčejného octa nebo citrónové šťávy a 6 lžic vlažné vody. Nejprve zpracujeme tuk s částí mouky a ostatní suroviny zpracujeme bez tuku tak, aby nelepily na ruce ani vál a necháme 15 minut přikryté odpočívat. Poté obě hmoty rozválíme, přiložíme k sobě a zpracujeme válením na jeden plát. Musíme pracovat rychle, aby se těsto nelepilo. Takto zpracované ho přeskládáme a znovu necháme 15 minut na chladném místě odpočívat. Po uplynulé době ho vyválíme na tenký plát, který je určen k** přípravě různých závinů**.

Délku pečení si musíte pohlídat

Asi každý má se svou pečící troubou jiné zkušenosti a bude k pečení těsta přistupovat podle toho, ale každopádně se doporučuje těsto vkládat do předehřátě trouby něco přes 200°C a po následujících 7-10 minut troubu neotvírat. Po této době pak snížit výkon trouby na 175°C, délka pečení se odvíjí podle náplně těsta. Proto kořeněné tyčinky bez náplně pečeme nejkratší dobu, stejně tak jako korpusy, které se teprve budou plnit ovocem, želatinou nebo pudinkem. Zato pláty pokryté ovocem, plněné šátečky nebo sladké i slané záviny potřebují okolo 20 minut. a pokud do lístkové těsta zavinujete např. šál hovězí svíčkové nebo žampiony, musí být tyto suroviny už předpřipravené. Dobře upečené těsto se pozná podle toho, že má zlatavé zabarvení a při doteku je suché až šustivé.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7903 (dobra-kucharka.cz#9879)


Přidat komentář