Domácí koblížky

Pokud byste si měli vzpomenout na nějaké typicky české sladké pečivo, asi by vás napadly koblihy. Pokud si chcete tuto sladkou dobrotu vyzkoušet sami vyrobit doma, máme pro vás recept.

Co budeme potřebovat na přípravu koblížků?

Půl kilogramu hladké mouky, 250 mililitrů mléka, 40 gramů moučkového cukru, 50 gramů másla, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce rumu, 30 gramů droždí, půl lžičky soli, marmeláda na plnění koblížků – příchuť si můžete zvolit sami, sádlo nebo rostlinný olej na fritování.

Jak se dělají koblížky?

Asi půl hodiny před přípravou koblih si vyndáme máslo z lednice aby změklo – pak se nám s ním bude lépe pracovat. Nejdříve si připravíme kvásek z vlažného mléka, trošky cukru a droždí. Do mísy si dáme 100 mililitrů mléka. Můžeme ho mírně přihřát, ale jen trošku. Pak přidáme lžičku cukru a rozdrobíme do mléka droždí. Někdo do kvásku přidává i lžíci mouky, ale není to nutné.** Kvásek promícháme lžící** a necháme na teplém místě asi 10 minut vykynout přikrytý utěrkou.

Změklé máslo a moučkový cukr dáme do mísy a společně je utřeme nebo rozmixujeme. Když jsou cukr a máslo propojené, přidáme žloutky, vanilkový cukr a stále třeme nebo mixujeme. Pak přidáme ještě rum a citrónovou šťávu a opět vetřeme. Nyní do směsi přidáme vykynutý kvásek, mouku, sůl a zbytek (150 mililitrů) vlažného mléka. Z této směsi si rukama vytvoříme těsto. Když je těsto hotové, bude potřebovat čas na vykynutí. Potrvá to asi jednu hodinu.

Po jedné** hodině kynutí těsta** si připravíme vál, trochu ho posypeme moukou a válečkem z těsta vyválíme asi 1 centimetr vysokou placku. Nyní těsto necháme vcelku ale obrazně si ho rozdělíme na dvě pomyslné poloviny, hranici si můžeme mírně vyznačit nožem. Na jedné polovině těsta si obrácenou sklenicí vyznačíme kolečka – kolečka nevykrajujeme až na vál ale jen si je naznačíme. Do středů koleček pak vkládáme přiměřené množství marmelády podle toho, jak velké kolečka nám udělala sklenice. Když je hotovo, překlopíme si druhou polovinu těsta na tu půlku s kolečky a marmeládou. Nyní díky hrbolkům jasně vidíme, kde jsou kopečky marmelády. Okolo těchto kopečků prsty těsto mírně přitiskneme, aby se vrstvy těsta spojily a opět použijeme sklenici. Tentokrát již koblihy vykrajujeme až na dřevo, resp. na vál. Když máme koblihy vykrájené, dáme jim znovu čas na vykynutí, tentokrát bude stačit 20 minut.

Mezitím si připravíme sítko, nádobu s pokličkou, ve které budeme připravovat koblihy. Pomalu a opatrně si v nádobě rozpálíme tuk, ve kterém budeme koblihy smažit. Pozor! Tuk rozpalujme opatrně, ať ho nepřepálíme. To by se v něm totiž začaly tvořit toxické látky. A jak se pozná přepálený tuk? Velmi snadno – kouří se z něj. Tuku by mělo být v nádobě dost, koblihy v něm potřebují doslova plavat. Když je tuk rozpálený, což poznáme podle toho, že se jakoby chvěje, vložíme do něj koblihy, přikryjeme pokličkou a necháme chvilku fritovat, pak koblihu obrátíme a dosmažíme dozlatova. Vyndáváme sítkem, ať nejsou moc mastné. Hotové koblihy můžeme posypat moučkovým cukrem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7931 (dobra-kucharka.cz#10027)


Přidat komentář