Dobroty z kompotů

Kompotované meruňky vyklopíme ze sklenice a na sítku je necháme okapat. Šťávu nevyléváme, tu můžeme později použít třeba k ochucení čaje. Z bílku ušleháme tuhý sníh......

Buchty s třešňovou omáčkou a její potřebné potraviny

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 130 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 40 g droždí
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • máslo na potírání

Náplň a omáčka:

  • 500 g kompotovaných třešní
  • 50 g cukru krupice
  • 100 ml griotky
  • 1/2 balíčku vanilkového pudinku

Příprava a postup na buchtičky

Z droždí, trochu mouky, cukru a vlažného mléka umícháme kvásek, který necháme vzejít. Třešně necháme okapat a šťávu si necháme.

 

Zbytek mouky a cukru promícháme s vanilkovým cukrem, vejci, rozpuštěným máslem, kváskem a solí. Postupně přiléváme mléko a vypracujeme vláčné těsto. Na teplém místě ho necháme přibližně 40 minut kynout.

 

Vykynuté těsto rozvalíme a rozdělíme na 20 kousků. Do každého kousku zabalíme třešeň. Buchtičky potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme do pekáče. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme zhruba 20 minut.

 

Třešňovou šťávu přivedeme k varu. Promícháme pudinkový prášek s cukrem, trochou vody a vmícháme do vroucí šťávy. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Poté vmícháme zbylé třešně s griotkou a podáváme s vychladlými buchtami.

  • Doba přípravy

90 minut

Tvarohový dort s broskvemi a potřebné potraviny

  • 150 g cukru
  • 400 ml mléka
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g kompotových broskví (okapaných)
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 250 g másla
  • 2 žloutky
  • šťáva z citronu
  • 1 balíček vanilkového pudinkového přášku
  • 2 balení dětských piškotů

Na dozdobení:

  • 50 g sekaných broskví
  • několik kousků broskví
  • lístečky máty

Příprava a postup

Máslo utřeme s 50 g cukru a vanilkovými cukry. Všleháme citronovou šťávu, kůru a žloutky.

 

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme krém a za stálého míchání necháme zchladnout. Po částech ho všleháme do žloutkové směsi. Poté vmícháme tvaroh.

 

Na dno dortové formy naskládáme piškoty. Na ně rozetřeme část tvarohového krému a rozložíme broskve. Celý postup opakujeme, dokud formu nenaplníme.

 

Dort necháme ztuhnout do druhého dne v chladničce. Poté ho vyjmeme z formy a dozdobíme.

  • Doba přípravy

40 minut

Muffiny s meruňkami a potřebné potraviny

  • 1 balení kompotovaných meruněk
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g cukru moučka
  • 60 g másla
  • 4 lžíce horké vody
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • tuk a hrubá mouka na formu

Příprava a postup

Kompotované meruňky vyklopíme ze sklenice a na sítku je necháme okapat. Šťávu nevyléváme, tu můžeme později použít třeba k ochucení čaje.

 

Z bílku ušleháme tuhý sníh. Změklé máslo pokrájené na menší kousky, cukr, vanilkový cukr a horkou vodu utřeme do husté pěny. Postupně zašleháme žloutky a připravený sníh z bílků.

 

Do tohoto základu zlehka po menších částech vmícháme hladkou mouku promísenou s práškem do pečiva a vypracujeme hladké a lehké těsto.

 

Jednotlivé formy na muffiny pečlivě vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a do dvou třetin naplníme těstem. Navrch každého muffinu položíme kompotovanou meruňku a formu vložíme do trouby, kterou předehřejeme na 180°C. Muffiny pečeme asi 20 minut.

  • Doba přípravy

40 minut

Rýžový koláč s višněmi a potřebné potraviny

Korpus:

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g cukru
  • 100 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • špetka citronové kůry
  • špetka soli
  • tuk a hrubá mouka na formu

Náplň:

  • 175 g rýže
  • 150 g cukru krupice
  • 1,5 l mléka
  • 750 g višňového kompotu
  • 100 g mandlových plátků
  • 1/2 balíčku vanilkového pudinkového prášku
  • špetka soli
  • cukr moučka na posypání

Příprava a postup

Z droždí, trochy mouky, cukru a mléka umícháme kvásek. Promícháme mouku, cukru, vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, sůl, vejce a citronovou kůru. Přilijeme zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto.

 

Rýži propláchneme a se 100 g cukru a špetkou soli vsypeme do horkého mléka. Vaříme 45 minut.

 

Z pudinkového prášku a zbylého mléka s cukrem připravíme pudink a vmícháme ho do vychladlé rýže. Višně necháme na sítku okapat.

 

Z vykynutého těsta vyválíme kulatý plát a přeneseme ho do vymazané a vysypané formy. Potřeme ho polovinou rýžové náplně a poklademe okapanými višněmi. Navrch rozetřeme zbylou náplň, nasypeme mandlové plátky a koláč vložíme do vyhřáté trouby. Při teplotě 180 °C pečeme zhruba 20 minut.

  • Doba přípravy

100 minut

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7898 (dobra-kucharka.cz#8958)


Přidat komentář