Děláme domácí bonbóny

Šikovné děti mají šikovné ruce a také rády vyrábí vlastní věcičky. Děti také milují sladkosti, tak proč si nedopřát to potěšení a spojit příjemné s užitečným - vyrobit domácí bonbóny spolu s vlastními dětmi.

Dětem uděláte velkou radost, když je do přípravy domácích bonbonů zasvětíte. Budou velice rádi pomáhat a i když výsledek nebude na oko reprezentativní, budou skvěle chutnat a děti je budou mlsat s radostí, že si je vyrobily samy. Navíc je zaměstnáte něčím jiným, než jsou zvyklí a navíc v nich podpoříte zdravý vývoj osobnosti. Při dělání domácích bonbónů si užijete spoustu legrace a srandy, zvláště pak, když dítě něco nechtěně rozlije, rozbije. Nezlobte se na něj, samo ho to netěší.

Jak připravit domácí bonbony

A jak tedy začít s výrobou vlastního domácího mlsání? Často budeme potřebovat cukrářské papírové košíčky, různé formičky, a hodit se budou i prázdné bonboniéry, ze kterých použijete plastovou krabičku (formu, ve které jsou bonbony uložené).

Recepty na domácí bonbony

Recepty:

Jablečné bonbony

Nejprve začneme dobrými a poměrně zdravými bonbonky. Na ně bude potřeba: 600 g jablek, 250 g valašských ořechů, 2 citróny, 500 g cukru a voda.

Jablka zbavíme jádřince a slupky, očistíme a nakrájíme nadrobno nebo je nastrouháme. Ořechy buďto pomeleme, anebo také nasekáme nadrobno. Citrony zbavíme jejich kůry tak, že ji nastrouháme na jemno a pak z nich vymačkáme šťávu. Asi 450 g cukru uvaříme ve vodě tak, aby se rozpustil. Poté do cukrové hmoty přidáme jak šťávu z citrónů, tak citronovou kůru a nastrouhaná jablka. Vaříme tak dlouho, až nám vznikne kaše, hustá hmota. Do ní nasypeme ořechy a vaříme do té doby, dokud se hmota nezačne sama odlepovat ode dna. Tuto hmotu vyklopíme na vál, necháme ji chvíli vystydnout a poté z ní tvarujeme válečky, které balíme v cukru. Pak válečky překrojíme na kolečka a balíme do kousků celofánu, jako běžné bonbony.

Domácí marshmallow

Mashmallow jsou** růžovo-bílé měkké bonbony**, se kterými si děti i rádi hrají. Mají specifickou vůni i chuť a někteří lidé je opékají na ohni. Už víte? Budeme na ně potřebovat: 8 g želatiny, 150 cukru krupice nebo krystal, lžíci medu, lžíce práškového cukru, lžíce kukuřičného škrobu a vodu.

Rozmícháme želatinu ve třech polévkových lžících vody a necháme odstát. Mezitím napustíme do hrnce 50 ml vody, do ní dáme hrubý cukr a med a uvaříme a tuto hmotu vmícháme do želatiny tím, že želatinu budeme mixovat elektrickým šlehačem a sladkou vodu do ní vmícháváme. Takto mixujeme ještě asi 5 minut a až je hmota správně našlehaná, rovnoměrně ji klademe na miniplech, nebo jinou formu, kterou vysteleme papírem na pečení a pomažeme ho lehce olejem. V lednici necháme hmotu tuhnout tři hodiny, poté ji vyjmeme, krájíme na kousky a ty obalujeme v práškovém cukru smíchaným s kukuřičným škrobem.

Karamelky

Na domácí pravé karamelky bude potřeba: 6 lžic cukru krupice, 20 g másla a 2 lžíce mléka.

Nejprve rozpustíme v hrnci máslo, poté přidáme cukr a ten mícháme a mícháme, dokud nezačne karamelizovat. Až se tak stane, do hmoty přidáme mléko a opět mícháme. Rozmíchanou hmotu dáme na plech anebo tvarujeme do košíčků.

Domácí želé bonbonky

Snad každý má rád želé** medvídky, žížalky nebo jiné potvůrky**, který úžasně voní a skvěle se jí. Proč si nezkusit připravit stejnou pochoutku i doma? Budeme na ni potřebovat: 3 lžíce želatiny, 2 hrnky krupicového cukru a další na obalení bonbonů, tři čtvrtě hrnku ovocné šťávy. Je na vás samotných, jakou šťávu zvolíte. Můžete vymačkat citrón, pomeranč, broskve, nebo třeba použít šťávu z jahod. Ovocné sirupy raději nedoporučujeme, neboť jsou už tak dost sladké.

Do misky dáme želatinu a zalijeme ji čtvrtinou hrnku vody a necháme asi 5 minut stát. Poté si rozpálíme plotnu středním plamenem, smícháme předepsaný cukr s polovinou hrnku vody a vaříme, až se cukr rozpustí. Poté nemícháme, ale necháme vařit na teplotu více než 100 stupňů a přitom stěrkou ze stran stíráme krystalky cukru. Mezitím rozšleháme želatinu spolu s ovocnou šťávou a zamícháme ji do vařícího cukru. Promícháme a nalijeme směs do formy o rozměrech asi 20 x 20 cm. Překryjeme potravinářskou fólií a necháme pět hodin v chladu ztuhnout.

Jakmile želé vyndáme, vyklopíme na pracovní desku a nožem namočeným v horké vodě krájíme čtverečky, nebo trojúhelníčky a balíme je v krupicovém cukru.

Domácí šmoulí pralinky

Tento recept je jednoduchý a dá se jednoduše obměnit. Originalita a Šmoulové však vládnou dnešním světem, a tak jistě tyto bonbony nezůstanou bez povšimnutí. Budeme potřebovat: 500 g pistáciové (modré) cukrářské polevy, 100 ml smetany na vaření, 15 lžic loupaných mletých mandlí.

Ve vodní lázni rozpustíme polevu a poté do ní vmícháme smetanu i mandle. Tuto hmot, řádně promíchanou pak necháme několik hodin tuhnout v lednici. Následně vykrajujeme lžičkou kuličky, které obalujeme v kokosu nebo nasekaných mandlích a vkládáme do papírových košíčků.

Tip: poleva se dá jednoduše obměnit za jinou, nebude mít však tak úžasnou barvu a vyhraněnou chuť.

Domáčí čokoládová bonboniéra

Kdo se těší na své narozeniny už jen proto, že dostane bonboniéru se sladkými bonbony různých chutí, ten jistě ocení jednoduchý recept na domácí bonboniéru.

Na ni bude potřeba: 200 g čokolády na vaření, 60g 100% tuku, 30 g kakaa, plastová plata z bonboniér a dále: višně naložené v rumu, vaječný koňak, lískové oříšky, madle, bílou čokoládu, marcipán, karamelové kondenzované mléko a jiné.

Čokoládu spolu s tukem a kakaem rozpustíme ve vodní lázni a až je zcela rozpuštěná, nalijeme ji do plastových plát nebo formiček, až po okraj. Pak plato otočíme a čokoládu vlijeme zpět. Takto připravený plát dáme do lednice zatuhnout a mezitím si připravíme náplně. Až je čokoláda v platech ztuhlá, vyndáme ji z lednice, naklademe náplně (naprosto úžasné jsou ty višně) a zalijeme opět čokoládou. Opět necháme ztuhnout a pak už je vyklopíme a chlubíme se výtvorem tak dlouho, dokud máme čím.

Kokosové myšky

A nakonec jeden recept, který budu milovat hravé děti. Mohou na nich uplatnit svoji šikovnost a fantazii. Budeme potřebovat: 175 g moučkového cukru, stejné množství strouhaného kokosu, 150 ml kondenzovaného mléka, 3 lžíce másla, barevné cukrářské perličky, lentilky, barevné pendreky nebo gumové žížalky.

Cukr, kokos, máslo a mléko spolu smícháme a vypracujeme v těsto. A teď přijdou na řadu i děti. Poprašte jim a sobě ruce moučkovým cukrem a z těsta berte kousky, ze kterých dělejte válečky, na jedné straně se zašpičatělým koncem. A můžeme zdobit – lentilky použijeme jako ouška, kuličky jako očka, pendreky zas na ocásek.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7940 (dobra-kucharka.cz#10072)


Diskuze a zkušenosti

Anonym | 19.12.2012 06:26
Re: Děláme domácí bonbóny díky za recepty určitě něco vyzkouším

tereza | 13.06.2013 16:11
Re: Děláme domácí bonbóny já bych udělala nejvíc ty karamelky

Mlsna Pusa | 15.08.2013 11:03
Re: Děláme domácí bonbóny Už sem dělala ty karamelky jinak Maš tady super recepty moc dik Mňam :*

mlsná kočka | 19.02.2014 15:15
Re: Děláme domácí bonbóny Fajn recepty,ale co takhle udělat si cukrové špalky,fialky,zázvorky nebo ovocné čočky,dropsy či \"tvrdé\" bonbony,ať s náplní nebo bez ? Moje zlatá máma mi karamelky a některé bonbony dělávala,když jsem byla malá,ale kde je receptům konec?Zvláště pak naše babičky dělaly v kuchyni zázraky,které si dnes neumíme ani představit.

jitkal | 18.08.2014 18:45
Re: Děláme domácí bonbóny Díky za recepty, jen škoda, že k nim nejsou obrázky.

Anonym | 24.04.2015 21:27
Re: Děláme domácí bonbóny Ty malé fialky si ještě pamatuji, byly strašně dobré a není po nich ani památky. Kupovala mi je moje babička, když jsem byla malá holka.

Anonym | 17.05.2016 21:43
Fialky mají hodně často na poutích v těch stáncích se sladkostma

Jiřka | 01.04.2017 18:30
Kolik he karamelek z jedné dávky prosím? ☺


Přidat komentář