Cukroví

Jsou příležitosti, které si nelze představit bez cukroví, ať už pečeného, nebo nepečeného. Vánoce, sv. Valentýn a svatba přímo volají po cukrovinkách. Ovšem dopřát si sladkou maškrtu můžete i při jiných situacích.

Kdo by neměl rád sladké? Někdo má rád** vanilkové rohlíčky**, jiný rumové kuličky s čokoládou a rozinkami, další ořechové pracny atd. A i ten, kdo se snaží držet si štíhlou linii, si občas rád dopřeje nějaký ten v ústech se rozplývající kousek.

Cukroví je možné si zakoupit i v obchodních řetězcích, i když povětšinou jen před Vánoci. Ovšem, doma upečenému cukroví, se takové kupované, rozhodně nevyrovná. Určitě je lepší se zaměřit a upřednostnit kvalitu před kvantitou. Což můžeme ovlivnit my sami, když se rozhodneme pro upečení vlastního cukroví. Nemusíte zrovna trhat rekordy a soutěžit se sousedy, či kolegy v práci. Lepší bude upéci každému členu rodiny jeden, dva druhy oblíbeného cukroví. A nezapomeňte i na sebe. Vždyť i Vy si zasloužíte osladit si život. A i kdybyste měli tzv. na růžích ustláno a měli život sladký jak cukrkandl, můžete ho završit třešničkou na dortu, například v podobě domácích čokoládových pralinek.

Inspirujte se níže uvedenými kousky** pečeného i nepečeného cukroví.**

Rumové kuličky s čokoládou a rozinkami

100 g rozinek, 100 g čokolády na vaření, 50 g dětských piškotů, 100 g moučkového cukru, 100 g mletých oříšků (vlašských, lískových), rum, strouhaný kokos.

Nejlépe týden před tím, než se rozhodnete dělat rumové kuličky, naložte rozinky do rumu. Vhodná je sklenička s uzavíratelným víčkem. Nabobtnalé rozinky i se zbývajícím rumem, který se nevsákl do rozinek, dejte do mísy. Přidejte nastrouhanou čokoládu na vaření, nastrouhané piškoty, namleté oříšky, cukr. Směs prohněťte. Kokos si dejte do misky. Ze směsi tvořte malé kuličky, které obalujte ve strouhaném kokosu.

Vanilkové rohlíčky s ořechy

200 g hladké mouky, 80 g mletých vlašských ořechů, 80 g moučkového cukru, 160 g másla, 2 žloutky. Na obalení budete potřebovat moučkový cukr a vanilkový cukr.

Veškeré přísady zpracujte ve vláčné, nelepivé těsto. Těsto nechte vychladit, odpočinout v lednici, a to nejlépe půl, až celý den. Poté si z těsta vždy odkrojte určitý kus a vytvarujte váleček. Váleček pak rozkrájejte na stejně velké kousky. Každý kousek pak ještě trochu vyválejte a stočte do tvaru rohlíčku. Připravené rohlíčky klaďte na plech, vyložený pečícím papírem, pomaštěným máslem. Jakmile bude plech plný, vložte ho do předem vyhřáté trouby a pečte do jemně zlatavé barvy. Ještě teplé vanilkové rohlíčky obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Linecké cukroví s rybízovou marmeládou

400 g hladké mouky, 200 g másla, 80 g moučkového cukru, vajíčko, citronová kůra z jednoho citronu.

Zpracujte hladké, nelepivé těsto z veškerých ingrediencí. Aby se Vám lépe těsto tvořilo, nechte si máslo při pokojové teplotě změknout. Jakmile máte těsto připravené, dejte do lednice vychladit, odpočinout, a to ideálně na půl, až celý den. Z odpočinutého těsta vyválejte na pomoučeném válu placku, a to o tloušťce cca 2 až 3 mm. Pomocí vykrajovátek, vykrajujte rozličné tvary, ovšem tak, abyste mohli vždy dva tvary pak k sobě, po upečení slepit marmeládou. Vykrojené tvary pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečící papír mějte pomazaný máslem. Jakmile je plech zaplněný, dejte ho do předem vyhřáté trouby a pečte do jemné růžové barvy. Vychladlé kousky lineckého cukroví pak potírejte rybízovou, či jinou pikantní marmeládou.

Voňavé perníčky, nejen vánoční

400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 40 g tuku, 3 celá vejce, 2 lžičky kořenící směsi na pečení perníků, 4 lžíce medu, 1 lžička sody, vajíčko na potření perníčků.

Utřete vejce s cukrem, přidejte rozehřátý tuk, následně med, koření, polovinu mouky, sodu a promíchejte. Následně přidejte zbytek mouky a zpracujte těsto tak dlouho, dokud nebude vláčné a nelepivé. Nechtě těsto odpočinout v chladničce minimálně po dobu jednoho dne. Z těsta poté vyválejte placku, silnou cca 3 až 5 mm. Vykrajujte libovolné tvary, které klaďte na plech vyložený pečícím pomaštěným papírem. Perníčky potřete rozšlehaným vejcem. Jakmile je plech plný, vložte ho do předem vyhřáté trouby a pečte dozlatova. Ještě teplé perníčky opět potřete vajíčkem, abyste docílili jejich lesklého vzhledu.

Perníčky pak můžete nechat tak, jak jsou, nebo ještě ozdobit cukrovou polevou, připravenou z bílků, cukru a citronové šťávy. Konkrétně v poměru 1 bílku, 150 g moučkového cukru, 1 lžičky citronové šťávy. Veškeré ingredience pečlivě smíchejte a vyšlehejte, aby byla směs bez hrudek. Budete-li mít polevu hustou, nebo příliš řídkou, nebude se Vám s ní dobře pracovat. Připravenou polevu dejte například do pevnějšího mikrotenového sáčku, či speciální zdobičky, či injekční stříkačky apod.

Skladování cukroví

Některé** cukroví je promazávané**, jiné tzv.** suché, další krémové, rumové, vanilkové** apod. Vezmeme-li si vanilkové rohlíčky, rumové kuličky, kokosky, tak každé ze jmenovaného cukroví má své vlastní aroma. Již z toho důvodu je vhodné, aby bylo každé cukroví, pokud je to možné, skladováno zvlášť, a to nejlépe ve vzduchotěsné nádobě, kterou je možné uzavřít.

Pokud jste upekli linecké cukroví a perníčky, pak toto cukroví uložte na místě, kde je vyšší vlhkost vzduchu. Jak linecké, tak perníčky totiž potřebují změknout a získat na vláčnosti.

Připravili jste nepečené cukroví, jako jsou například vosí úly, kuličky aj.? Pak toto cukroví uložte naopak na suché místo.

Je některé cukroví promazávané krémem, ať už vanilkovým, nebo čokoládovým? Pak tento typ cukroví uložte na místě, kde bude stín a chladno. S chladem to však nepřehánějte, teplota v daném místě, kde bude krémové cukroví, by se neměla dostat pod bod mrazu.

Zmrazení cukroví

Možná si říkáme, že letos skutečně upečeme jen dva, tři, čtyři druhy cukroví. Jenže, pak se dáme do pečení a nakonec ze zamýšlených čtyř druhů, je rázem šest, sedm a více druhů, o samotném množství nemluvě. A pokud pečeme cukroví na Vánoce, Velikonoce, či svatbu, tak kromě cukroví se stoly „prohýbají“ i jinými laskominami. Není tedy divu, že, i když se všichni členové rodiny těšili na domácí cukroví, tak to nakonec dopadne tak, že se sní jedna, dvě mísy, a pak již o cukroví není zájem.

Kdežto v průběhu roku se může stát, že bychom si s chutí zakousli a osladili život jedním, dvěma kousky, které bychom si vychutnali ke kávě. A kolikrát se také stane, že přijde nečekaná návštěva, a my místo sušenek z obchodu, bychom jim mohli nabídnout cukroví.

Řeč je o nesnědeném cukroví z Vánoc, Velikonoc aj., které jsme dali do mrazáku. A i když přijde ona nečekaná návštěva, tak cukroví vyndané z mrazáku povolí zhruba za půl hodinky, až hodinku. Takže si na něm Vaši přátelé, rodina jistě stihnou pochutnat.

Co se týká samotného zmrazení, tak dáme jednotlivé kousky do plastové misky a dobře uzavřeme víčkem. A takto uložené cukroví dáme do mrazáku. Tímto způsobem nám cukroví vydrží minimálně další dva, tři měsíce, aniž by se zkazilo.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7902 (dobra-kucharka.cz#9846)


Přidat komentář