Croissant

Celá řada z nás se, co se týče snídaně, odbývá pouze kávou nebo čajem. Někdo si snídani vezme s sebou do práce a nejčastěji volí housku nebo chléb. Proč se však trochu nerozmazlit a nepřipravit si croissant?

V týdnu nejspíš většina nemá času nazbyt. Ovšem o víkendu, kdy nejdeme do práce, si můžeme vychutnat nejen delší spánek, ale také domácí pokrmy. Vedle hlavních jídel a koláčů či buchet, si můžeme upéci lahodné pečivo, které je neodmyslitelně spojené s Francií. Řeč je o croissantu, neboli francouzském rohlíku.

Croissant – ingredience

Potřebovat budete 500g hladké mouky na těsto, 50g hladké mouky na podsypání, 1 kostku droždí, 250g másla, 60g cukru krupice, 100 až 200ml mléka (polotučného, nebo tučného), 2 celá vejce a 1 žloutek do těsta, 1 celé vejce na potření, špetku soli.

Croissant – recept

Příprava těsta není náročná na zručnost, ale na čas. Je s tím třeba počítat. Do mísy si prosejte mouku a přidejte špetku soli. Pak přisypte cukr, rozdrobte droždí, přidejte celé vajíčko a žloutek a na závěr vlijte vlažné mléko. Vše smíchejte a zpracujte. Můžete rukama, či robotem. Těsto je třeba zpracovávat tak dlouho, dokud nebude dostatečně pružné. Správnou pružnost poznáte podle toho, že při natažení těsta se neobjeví trhlinka. Jakmile budete mít těsto hotové, přikryjte mísu a nechte těsto po dobu cca 10 minut odpočívat.

Zatímco bude těsto „v klidu“, můžete si připravit máslovou placku. Vezměte si máslo a místo tvaru kostky ho vyválejte na placku. To můžete provést za pomoci potravinové fólie, nebo za pomoci pečícího papíru. Vždy však použijte mouku, aby se máslo na daný povrch nepřilepilo.

Lístkování těsta

Nyní nastává čas si vzít opět těsto a rozválet ho do obdélníku. Máslovou placku pak souměrně rozložte do středu obdélníku. Aby placka jen tak neležela na těstě, prsty či hranou dlaní ji vklepejte do těsta.

Těsto pak na půl přeložte a nechte ho opět odpočívat, a to po dobu půl hodiny. Ovšem, místo teplého místa, zvolte naopak místo chladné. Po uplynutí doby těsto rozválejte, a to od jeho středu. Účelem je, aby se máslo dokonale spojilo s těstem. Pak opět přeložte na půl a znova dejte na půl hodiny odpočinout do chladné místnosti. A znova následuje rozválení těsta od středu k okrajům. Rozválené těsto by mělo být podlouhlého tvaru a jeho síla cca ¾ cm. Pruh těsta pak složte na třetiny, jako se třeba skládá prádlo, tj. napřed z jedné strany směrem do středu a z druhé strany směrem do středu. Takto předpřipravené těsto dejte zhruba na hodinu do lednice.

Poté těsto opět rozválejte, znova od středu k okrajům, v podstatě na ten stejný pruh, co do tvaru a tloušťky, jako předtím. A opět následuje chladnutí v lednici. Tento postup zopakujte celkem třikrát.

Rolování rohlíků

Jakmile bylo těsto 3x v lednici, je poslední jeho fází opětovné rozválení na dlouhý pruh. Poté těsto rozkrojte tak, abyste dosáhli úzkých trojúhelníků. Vždy uprostřed kratší strany udělejte nožem zhruba 2cm zářez. A to z důvodu, aby se trojúhelníky nepěkně nekroutily. Tam, kde jste stranu nařízli, rolujte ke špičce.

Jednotlivé** rohlíky** pak poklaďte na plech, vyložený pečícím papírem, vymazaný máslem a vysypaným moukou. Než vložíte croissanty do trouby, potřete je rozšlehaným vajíčkem a nechte minimálně půl hodiny ještě kynout. Mezitím si můžete zapnout troubu. Croissanty pak vložte do předem předehřáté trouby a pečte zhruba pět minut při cca 180°C.

Croissanty můžete podávat jen tak, nebo s rozpuštěným máslem, či s domácí zavařeninou (jahodovou, višňovou, rybízovou). Ostatně, croissanty je možné připravit již s danou zavařeninou. Ovšem, je třeba dbát na pečlivé zavinutí, aby nedošlo k vytečení náplně. Croissant je úplně nejlepší jíst ještě teplý. Není nic lepšího, než se zakousnout do křupavého a současně nadýchaného máslového těsta. Sami můžete porovnat, zda Vás více dostane croissant čerstvě vytažený z trouby, nebo croissant již vychladlý.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7918 (dobra-kucharka.cz#9958)


Přidat komentář