Briošky

Ne každý má tu možnost zajít do soukromé domácí pekárny, kde si může vybrat z čerstvého, křupavého a voňavého pečiva. Kromě toho, malé domácí pekárničky mají výjimečně otevřeno každý den, tj. i o víkendu.

Ne vždy se nám také chce jít do nevlídného počasí. A co když dojde pečivo v den, kdy se ohlásí nečekaná návštěva? Pojedete do nejbližšího hypermarketu, či supermarketu a budete doufat, že tam aspoň najdete předpečené pečivo?

Co se však pustit do upečení** domácích briošek? Nejenže se po Vašem domově bude linout úžasná vůně čerstvě pečených houstiček. Vaši hosté úplně zapomenou na další občerstvení, ať už v podobě sýrů, salámů aj. Doslova před očima budou Vámi upečené briošky** mizet z ošatky. Abyste však sklidili úspěch u Vašich hostů, ale i členů Vaší rodiny, chce to mít ty správné ingredience a péci s láskou.

Domácí briošky – ingredience

Na dvacet domácích houstiček budete potřebovat 15g čerstvých kvasnic, 300g hladké mouky, 100g hrubé mouky, 100g másla, 0,2dl plnotučného mléka, 2 žloutky, sůl, celé vejce na potření, kmín, slunečnicová semínka, sezamová semínka, rozinky, ořechy, hořká čokoláda, tvaroh.

Domácí briošky – recept

Základem úspěchu domácích briošek je kvásek a následně dobře vykynuté těsto. Vezměte si větší hrneček. Ohřejte v něm mléko. Pak do něj přidejte rozdrobené droždí a dvě lžíce hladké mouky. Vše jemně promíchejte a dejte na teplé místo vykynout.

Mezitímco bude kvásek kynout, odvažte si hladkou a hrubou mouku. Dejte ji do dostatečně velké misky a vložte na teplé místo. Později k zahřáté mouce přidejte změklé máslo, sůl, kvásek. A nyní vypracujte ze všech ingrediencí těsto, a to o konzistenci střední tuhosti. V případě potřeby můžete přidat další mléko. Opět by však mělo být vlažné.

Pečlivě zpracované těsto nechte na teplém místě vykynout, a to po dobu nejméně jedné hodiny.

Mezitímco bude těsto na briošky kynout, předehřejte troubu.

Vykynuté těsto znova prohněťte a rozdělte ho na dvacet stejných dílů, ze kterých budete tvořit briošky. Briošky postupně dávejte na plech, vyložený pečícím papírem a vymaštěný máslem. Aby se Vám bochánky lépe tvarovaly, můžete si pomoci hladkou moukou, do které si vždy ponoříte dlaně. Tak se Vám nebudou lepit prsty na těsto. Připravené briošky nechte ještě po dobu cca 15 minut kynout. Každý briošek potřete rozšlehaným vajíčkem a ostrým nožem nařízněte do kříže.

Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova. Domácí sladké briošky můžete jíst samotné, nebo s máslem a kakaem. Briošky připravené na slano chutnají skvěle jako sendviče se šunkou, rajčetem, sýrem, paštikou aj.

Obměna domácích briošek

Chuť domácích briošek můžete rozličně obměňovat. Briošky tak můžete před vložením do trouby posypat semínky slunečnic, dýně, či sezamovými semínky, kmínem.

Vedle slané chuti briošek však můžete vyzkoušet i** briošky sladké**. K dochucení se hodí rozinky, nasekané vlašské ořechy, kandované třešně, kandovaná pomerančová kůra, ale i kousky hořké čokolády. Podle toho, jakou příchuť si budete přát, zvolíte konkrétní přísadu a přidáte ji do samotného těsta. Briošky můžete mít také plněné, a to tvarohem, či domácí zavařeninou.

Čerstvé domácí briošky si členové Vaší rodiny, ale i hosté zamilují. Jen se připravte na to, že budou od Vás vyžadovány pravidelně. Pečivo je totiž jeden z pokrmů, který se hned tak nezají.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7926 (dobra-kucharka.cz#10013)


Přidat komentář