Bavorské vdolečky
Bavorské vdolečky jsou dokonalým pokrmem, který lze jíst jako svačinku či dokonce hlavní jídlo. Chceme-li si na bavorských vdolečcích pochutnat, je potřeba je připravovat s láskou a pečlivostí.Všichni máme již od malička rádi sladké pokrmy. A mezi takovéto pokrmy můžeme zajisté zařadit také velmi dobré a křehké bavorské vdolečky. Výhodou těchto bavorských vdolečků je především fakt, že si je můžeme udělat také doma.
Bavorské vdolečky
Jak již bylo uvedeno výše, řadíme Bavorské vdolečky mezi sladká jídla. Celková příprava těchto vdolečků je udávána cca. 55 minut, přičemž příprava zabere 40 minut a celková doba vaření, tedy v tomto případě smažení, je 15 minut.
Bavorské vdolečky - ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 80 g másla
- 70 g pískového cukru
- 1 ¼ l mléka
- 2-3 žloutky
- 1 polévková lžíce rumu
- Špetka soli
- Citronová kůra
- Vanilkový lusk
- Olej či sádlo na smažení
- Švestková povidla na plnění
- Tvaroh
- Moučkový cukr na posypání
- Šlehačka na zdobení
Bavorské vdolečky - postup přípravy
Postup přípravy je:
Kvásek
Bavorské vdolečky je možno připravovat několika způsoby, přičemž postup se může lišit pouze v malých detailech. Základem je vždy droždí, které je nutno posypat 1 kávovou lžičkou cukru a poté měchačkou mícháme, dokud se droždí beze zbytku nerozpustí. Poté přidáme 100 g mouky a 1/8 l mléka. Poté vše rozmícháme, ve velmi řídké těsto, nebo chcete-li kvásek. Povrch kvásku poprášíme moukou, zakryjeme ubrouskem či utěrkou a dáme vykynout.
Těsto
Připravíme si mísu, do které nasypeme zbytek mouky, přidáme k ní sůl, zbytek cukru, citronovou kůru a doprostřed tohoto vytvoříme důlek, do kterého vylijeme vykynutý kvásek. Poté rozkvedláme žloutky ve zbylém vlažném mléce a ty pak za stálého míchání přiléváme do mouky, přičemž je potřeba k němu ještě dolít řídké vlažné máslo a rum. Z těchto všech ingrediencí zhotovíme těsto. Hotové a tedy dokonale propracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme ubrouskem či utěrkou a necháme vykynout. Jakmile těsto vykyne, opět jej zamícháme a dáme vykynout ještě jednou.
Tvoření vdolečků
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku silnou přibližně 1 cm a poté z něj okrouhlým vykrajovačem na koblihy tvoříme kolečka, tedy vdolečky. Jakmile máme vdolečky vykrájeny, naklademe je na ubrousek posypaný moukou a necháme kynout. Uvnitř všech vdolečků promáčkneme důlek. Vykynuté vdolečky smažíme v kastrolku zakrytém pokličkou a to ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje či sádla. Jakmile je spodní strana vdolků usmažená dozlatova, obrátíme je a dosmažíme, tentokrát již bez pokličky. Jakmile, jsou vdolečky hotovy, vyskládáme je na ubrousek, abychom z nich odsáli přebytečný tuk. Do důlků vkládáme povidla, nastrouhaný tvaroh, ozdobíme šlehačkou a poté pocukrujeme.
Jiný způsob plnění bavorských vdolečků
Bavorské vdolečky lze plnit jakýmkoli druhem povidel či džemů apod. Rovněž lze také bavorské vdolečky přelít kysanou smetanou či jogurtem, dle Vaší momentální chuti.