Bábovka - recepty na bábovku

Olejová bábovka. Nejprve si vymažeme rozehřátým máslem formu na olejovou bábovku a vysypeme ji jemně namletou strouhankou nebo hrubou moukou. Poté si předehřejeme troubu. Z bílků mixérem ušleháme tuhý sníh...Tvarohová bábovka. Mramorovaná bábovka.

Olejová bábovka - potřebné ingredience

  • 15 dkg cukru písku
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 4 žloutky
  • 1/8 l oleje
  • kůra z 1 citrónu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 8 lžic teplé vody
  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 5 bílků

Olejová bábovka - postup přípravy

Nejprve si vymažeme rozehřátým máslem formu na olejovou bábovku a vysypeme ji jemně namletou strouhankou nebo hrubou moukou. Poté si předehřejeme troubu. Z bílků mixérem ušleháme tuhý sníh. V další nádobě utřeme žloutky, cukr a vanilkový cukr. Přidáme horkou vodu, citrónovou kůru a šťávu. Postupně přimícháváme střídavě mouku a olej. Vše dobře promícháme a vlijeme do připravené formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 220 °C přibližně 45 minut. Jak poznáme, zda je bábovka upečená? Když se těsto nelepí na špejli a odpéká se od krajů formy na pečení, máme hotovo.

Tvarohová bábovka - ingredience

  • 250 g měkkého netučného tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g tuku na pečení
  • 200 g cukru
  • 6 vajec
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • tuk na vymazáni
  • strouhanka na vysypaní formy
  • moučkový cukr

Příprava tvarohové bábovky

Rozpuštěný a zchladlý tuk smícháme s tvarohem, cukrem a vejci. Vmícháme prosátou moukou s práškem do pečiva. Vypracujeme těsto a část těsta obarvíme kakaem. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, naplníme ji oběma těsty, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 50 minut při teplotě 170°C. Vychladlou bábovku opatrně vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Mramorovaná bábovka - potřebné ingredience

  • 250 ml polohrubé mouky
  • 250 ml hladké mouky
  • 250 ml krystalového cukru
  • 250 ml šlehačky
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • citronová kůra
  • kakao

Jak postupovat při přípravě mramorované bábovky

Všechny suroviny, kromě kakaa, smícháme dohromady a důkladně promícháme. Těsto nalijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané bábovkové formy. Ke zbytku těsta přidáme 1-2 lžíce hořkého kakaa, promícháme a nalijeme na bábovku. Opatrně promícháme vidličkou. Pečeme v mírně vyhřáté troubě při 150°C přibližně 45 - 60 minut.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7897 (dobra-kucharka.cz#8952)


Přidat komentář