Zásady stolování

Často se pod pojmem „zásady stolování“ skrývá představa o umění otevírání ústřic, o záludnostech při zdolávání humra nebo o tom, který příbor je určen na předkrm a který na hlavní chod, jak rozeznat číši na víno od číše na vodu.

Stolujeme od dětství

Snad si to ani neuvědomujeme, ale zásady stolování si osvojujeme od útlého dětství. Časnou vzpomínkou může být, když nám maminka pořídila první dětský příbor, jak jsme na to byli pyšní a měli pocit, že jsme se přiblížili krůček k těm dospělejším. Kolik poté dalo práce naučit se ovládat nůž a vidličku tak, abychom se najedli. Ve školce jsme měli spolustolovníky přiměřeného věku, jen společenská konverzace byla zakázána. Školní jídelna byla o tom, jak předběhnout řadu a zásady stolování šly mimo nás. Postupem času přišly rychlé obědy ve firemní jídelně nebo naopak doma v pohodlí u televize, kdy v pololeže nabíráme pokrm jen vidličkou. Vybočení z řady všedních dnů a potřeba umění stolování přinese sem tam dovolená v letovisku, účast na svatbě, oslavě kulatých narozenin nebo podnikové párty, ale tady se o umění nedá hovořit, protože většina hodovníků je na začátku stolování v křeči, aby něco „nedej bože“ nespletli a neztrapnili se. Pořádná zábava se uvolní až po kávě s moučníkem. A po několika skleničkách alkoholu zjišťujeme, že je vlastně jedno, jestli pijeme bílé víno ze skleničky určené pro víno červené.

Společně u jednoho stolu

Je zbytečné mít obavy. Pokud nejsme členy diplomatického sboru nebo pokud to naše postavení přímo nevyžaduje, nemusíme dogmaticky dodržovat předepsanou etiketu. Měli bychom však stolovat na určité společenské úrovni a to jak na veřejnosti, tak v soukromí našeho domova. Zkusme aspoň někdy dát před pohodlím přednost kráse a eleganci. Prostřít stůl znamená připravit tabuli, která bude lahodit nejen žaludku, ale také našemu oku. Stůl na kterém je ubrus, látkové prostírání, karafa s vodou a vyleštěné příbory jsou jen začátkem. Sklenice na nealko nápoje, pivo nebo číše na víno jsou další nezbytnosti nutné k domácímu stolování. To nejdůležitější jsme my, je opravdu někdy těžké sehnat celou rodinu a přesvědčit je, že dnes se nebude jíst u televize, stejně jako že čtení novin u prostřeného stolu není to nejlepší. A že opravdu, ale opravdu nikomu nejede vlak, takže není kam spěchat.

Pravidla stolování jsou jednoduchá

Konečně sedíme, samozřejmě až na toho, kdo servíruje na stůl. Pohodlně usazeni s ubrouskem na kolenou můžeme přivítat první chod. Stačí třeba jen uvařenou květákovou růžičku posypanou parmazánem a přelitou máslem. Jíme** nožem a vidličkou**, které jsou menší než příbory na hlavní chod. Nože stejně jako lžíce na polévku jsou umístěny po naší pravici. Polévku jíme z hlubokých talířů lžící, pokud je podáván bujón v misce s ouškem, můžeme jej vypít. Talíř nenahýbáme a pokud si naléváme polévku sami, nepřeháníme to s množstvím a v polévce by nám lžíce určitě neměla stát. Po celou dobu jídla je dovoleno hovořit, vždyť je to společenská událost. Pokud zrovna nejíme, neopíráme se lokty o ubrus ani si nepodepíráme hlavu, ruce necháme lehce položené na klíně. Hlavní chod, který se skládá z masa, přílohy a zeleninové oblohy, jíme zvolna sousto po soustu, to znamená, že vše krájíme postupně. Pokud je maso s kostí, obratně obřežeme okolo ní, stejně tak, když jíme např. kuře. Jídlo nebereme do ruky! Na ryby je speciální příbor, který umožní odstranit páteřní kost. Pokud se během jídla chceme napít, přiložíme si ubrousek k ústům, teprve pak se napijeme, poté rty znovu osušíme ubrouskem. Příbor necháváme překřížený jako symbol nedokončeného stolování. Když dojíme, nůž a vidličku dáme k sobě na talíř a složený ubrousek položíme vedle talíře. Čas na dezert je provoněn kávou nebo likérem, obvykle jej jíme dezertní vidličkou nebo lžičkou. Závěr jídla také může tvořit několik druhů sýra, pro které je určený speciální příbor nebo ovoce. Platí pravidlo, že veškeré jídlo jíme po malých soustech tzn. pokud je součástí jídla pečivo, neukusujeme, ale odlamujeme, větší ovoce např. jablko jíme nakrájené.

Ve společnosti jako doma

Pokud jste zvyklí takto stolovat a hovoříte tlumeným hlasem, zbytečně negestikulujete, v žádné rozumné společnosti se nemůže stát, že byste měli pocit nepatřičnosti. Naopak, budete vždy vítanými a vyhledávanými hosty. Oblíbený je ten, kdo umí ocenit snahu hostitele a nehledá chyby na druhých.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7879 (dobra-kucharka.cz#9885)


Přidat komentář