Sushi restaurace

Sushi je tradiční jídlo japonské kuchyně. Je oblíbenou pochoutkou nejen v Japonsku, ale rozšířilo se do celého světa. Úroveň podávání i přípravy sushi je různá, od nejjednodušších rychlých občerstvení až po luxusní sushi restaurace.

Co je sushi?

Sushi jsou různě modelované kousky rýže, které jsou ochucené rýžovým octem a sladkým rýžovým vínem. Jsou doplněny nejčastěji syrovými, vařenými nebo marinovanými rybami, mořskými plody, zeleninou nebo ovocem. Sushi se podává buď jako hlavní jídlo, nebo jako malé občerstvení.

Historie a původ sushi

Přesný původ sushi není znám. Za první počátky se udává páté století př. n. l. v historii o jihovýchodní Asii. V oficiální historii Japonska zvané Nihon Šoki sestavené v osmém století př. n. l. se zase uvádí, že sushi vzniklo na základě oblíbenosti syrových škeblí panovníkem Keikem. Současná forma sushi pochází z poloviny devatenáctého století a byla vynalezena v Tokiu, kde byla nabízena o přestávkách v divadle divákům jako občerstvení.

Restaurace a sushi

Podávání sushi se stalo velkou oblibou a to je zřejmě i důvod velkého počtu restaurací a sushi barů. Zajímavé je, že nejvíce sushi barů i restaurací najdete v USA. V Evropě je nejvíce sushi restaurací v její západní části. Dnes najdete sushi bary a restaurace i v České republice. Úroveň těchto zařízení je rozdílná. Najdete sushi bary, které fungují na principu rychlého občerstvení, stejně jako** luxusní restaurace,** kde je vše zařízeno v japonském duchu a sushi je připravováno mistry kuchaři přímo před návštěvníkem restaurace.

Sushi restaurace

Tyto restaurace bývají zařízeny v japonském duchu. Japonská výzdoba, kompletně napodobené místnosti i stolování. Ve většině japonských restaurací jsou dvě možnosti stolování. A to evropský styl a styl japonský. Rozdíl mezi těmito styly tkví především ve způsobu posezení.** Evropský styl** je obsluhován u klasických stolů, tak jak to znáte z našich restaurací. U stylu japonského jsou stoly jednotlivě odděleny tak, aby vás nikdo nerušil a to ani číšník. Pokud budete chtít číšníka zavolat, zmáčknete zvonek umístěný na stole. Sedět nebo spíše klečet budete na rohožích** tatami**. Zážitky z japonské restaurace umožňuje japonská hudba a samozřejmě japonská kuchyně, která je připravena z výhradně čerstvých surovin a je připravována jako krásný obraz.

Japonská kuchyně

V sushi restauracích se dodržuje japonský způsob přípravy jídel. Japonská kuchyně je z hlediska přípravy jednou z nejzdravějších na světě. Důležitými surovinami je velké množství ovoce i zeleniny, ryb, libového masa, rýže a jen v menším množství se používá koření a olej. Tučné maso se v japonské kuchyni téměř nevyskytuje. Příznačná je příprava jídla z estetického hlediska. Kromě chuti musí být každé jídlo krásně nazdobeno. Musí vypadat harmonicky.

Nabídka jídel sushi restaurace

V nabídce najdete kromě sushi a sashimidalší japonská jídla. Od polévek až po hlavní chod, salát a dezert a pak samozřejmě také japonská vína. Zajímavá je nabídka menu, které obsahuje polévku, maso, ryby, zeleninu, ovoce, salát, rýži a omáčku pro dochucení.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7885 (dobra-kucharka.cz#9922)


Přidat komentář