Restaurace se stolováním potmě

Připadá vám to jako bláznivý a neuskutečnitelný nápad? Proč byste to ale nezkusili? Nejspíše jste slyšeli o restauračních zařízeních, kde se stoluje potmě. Proč existují a jaké to v nich je?

Jídlo je jedním z největších požitků, které si člověk a vlastně i každý živočich dopřává. Ovšem lidé stále inovují tuto slast. Nespokojí se jen s tím, co si kde uloví. Dnes existuje řada receptů, které ozvláštňují jedinečnost okamžiku a tím pádem přinášejí i nový zážitek. S tím pak souvisí i možnosti, které nabízejí restaurační zařízení. Můžete si dopřát gurmánské menu, pohoštění se středověkou atmosférou anebo také budete jídlo více vnímat smysly – potmě.

Vznik restaurací se stolováním potmě

Asi nejvíce jste měli možnost zaregistrovat restaurační zařízení se stolováním potmě, kdy se toto vztahuje k projektům pro nevidomé. Navštívíte kavárnu nebo restauraci, kde je tma a tím pádem poznáte, jak tuto atmosféru vnímají nevidomí. Základ skutečně tkví v tom, že tyto podnikly vznikly kvůli charitativním projektům. První restaurace vznikla před více jak deseti lety v Curychu s cílem vytvořit nová pracovní místa pro slabozraké. Dnes tyto podniky najdete v Londýně, Pekingu, Paříži ale i u nás. Postupem doby se ale posunulo využití restaurace. Jakmile se musíte více soustředit na jiné smysly než zrak, tak jídlo vychutnáváte mnohem intenzivněji.

Jak se stoluje potmě?

Když se ocitnete v tomto typu zařízení, tak nejprve vejdete do klasické místnosti, která je osvětlená. Zde si v pohodlí vyberete jídlo. Poté přecházíte do prostoru, kde už svítí jen slabší žárovka, abyste si na tmu postupně zvykli. Pak vás číšník uvede do místnosti. Vy se ho jen držíte za rameno. Je-li vás více, tak platí pravidlo, že se sedí vedle sebe a ne naproti. Zbytek už je jen na vás. Vše poznáváte hmatem a jídlo tak více vnímáte chuťovými buňkami. To nejen díky tmě, ale i tím, že se více soustředíte a jíte pomaleji. Pokud budete mít třeba potřebu jít na toaletu, tak si zavoláte číšníka.

Nic nesmí svítit

Než půjdete do restaurace, tak promyslete, co vše by mohlo vyzařovat světlo. Mohou to být hodiny, není přípustný mobil a dokonce ani cigarety. Vše se opravdu odehrává v naprosté tmě, protože tak je koncipován účel restaurací potmě. Pokud byste měli něco, co by mohlo svítit, tak vás obsluha požádá, abyste si to odložili před vstupem do trezoru, tak s tím počítejte.

Možná, že byste měli trochu ostych jíst v restauraci, kde nic neuvidíte, ale postupně si na to zvyknete. Zážitkem pro vás bude, že si jídlo více vychutnáte a budete mít daleko větší gurmánské potěšení, než když něco rychle zhltnete. Nebojte se tedy experimentovat. Pokud rádi objevujete nové možnosti, tak je toto právě pro vás.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7881 (dobra-kucharka.cz#9911)


Přidat komentář