Jak vybrat správnou restauraci?

Pokud patříte mezi gurmány s mlsným jazýčkem a chcete svou partnerku pozvat do podniku s kvalitním jídlem, nabídnete Vám pár rad, jak si vybrat správnou restauraci. Restaurace totiž mnohdy nebývá pouze o jídle, ale také o přístupu a příjemném prostředí.

Jistě jste již ve svém životě zažili situaci, kdy jste dostali za úkol naplánovat romantický večer, oslavu narozenin nebo firemní večírek. Vybírali jste restauraci podle toho, jak byla blízko Vašemu okolí a jak často do ní chodíte obědvat. Jenže mezi městskou hospodou a kvalitní restaurací existuje výrazný rozdíl. Pro kulinářský zážitek se musíte opravdu umět rozhlédnout více. Pozvěte svou partnerku do podniku, který je vyhlášený a uznávaný. Jistě jí tím velmi mile překvapíte! Zvlášť, když vyberete správně....

Vchod do restaurace - první zastávka!

Kvalitu a vyhlášenost restaurace může výrazně ohrozit vzhled vchodu. Budova, ve které se restaurace nachází, by měla zdálky volat po nových návštěvnících. U hlavních dveří by se rozhodně neměly válet nedopalky a pokud narazíte na podnik, před kterým stojí stará omšelá tabule s nedbale načmáraným menu - rovnou se otočte na patě! Krásný vchod do restaurace je základ!

Návštěva předem

Pokud máte obavy z neznámého prostředí a žaludek se Vám svíjí při pomyšlení, že svou poslední výplatu utratíte za jeden jediný večer s partnerkou, máme pro Vás tip! Vyzkoušejte si vybranou restauraci předem! Nemusíte si rovnou objednávat nejdražší položku v menu, zkuste si restauraci okouknout při kávě a zákusku. Díky menu můžete porovnat ceníky jídel a získat tak představu o útratě. Při této krátké návštěvě si navíc ověříte, jestli podnik odpovídá recenzím přátel a fotografiím na internetu. Budete vědět, kde jsou toalety, kde šatna, kde věšáky...před partnerkou zapůsobíte jako pravidelný host luxusní restaurace.

Zaměřme se na recenze

Luxusní podnik a restaurace dnes bez webových stránek ani neexistuje. Moderní doba díky tomu nabízí služby hlavně nám - těm, co se chtějí informovat! Proto brouzdejte, surfujte, prohledávejte...udělejte cokoliv, aby jste později nelitovali. Webová stránka restaurace by měla být dokonale gramaticky napsána, bez překlepů, záživně a pohlídejte si také pravidelné aktualizace stránky. Pokud internetové recenzi příliš nevěříte, zeptejte se známých, kolegů z práce, příbuzných...Jistě bude mít někdo z nich doporučení dobré restaurace i s detailnějším popisem. Vždy je dobré byt dopředu informován - oceníte to!

Na co se ještě zaměřit??

Restaurace, respektive její vedení, by mělo být schopné** rychle řešit případné problémy**, např. s rezervací stolu nebo studeným jídlem. Vaše připomínky i výtky by měly být vždy řešeny s ochotou. Kvalita restaurace se také ukáže svým personálem. Ten by měl být dokonale informován o složení jídelního lístku a číšník by měl správně zodpovědět složení každého jídla a doporučit kvalitní víno. Informace o dodavatelích a dalším sortimentu z něj však rozhodně nedostanete!

Nesoustředěnost obsluhy také značí o jisté kvalitě restaurace. Vaše objednávka by měla být rychle vyřízena, bez zbytečných otázek a dohadů. Nejzásadnějším faktorem při výběru restaurace také bývá skutečnost, že je obsluha - mírně řečeno "zaneprázdněná". Pokud u stolu čekáte více než deset minut nepovšimnutí, výrazy číšníku ukazují nezájem a nechuť, bude to pro Vás znamenat signál, že se tomuto podniku příště vyhnete.

Měli by jste mít také jasnou představu o tom, co od restaurace očekáváte a jaký typ podniku vlastně hledáte! Jaká kuchyně je pro Vás nejlepší? Česká klasická, orientální, italská, mezinárodní, vegetariánská....Ujasněte si také, jaký styl večera chcete - rodinná oslava, romantická večeře ve dvou, sraz ze školy?!

Gastronomická mapa

Novinkou, která Vám může při výběru dobré restaurace pomoci, je gastronomická mapa! Má jediný cíl - označit nejlepší české podniky, restaurace, kavárny, ale i uzenářství, pekařství, cukrárny a podobná zařízení. Označuje i průměrné ceny menu, body a hvězdičky uznávaných gastronomů a další užitečná fakta. Vyzkoušet to můžete i Vy!

Kdo bude Váš doprovod?

Než začnete restauraci vybírat, zastavte se ještě nad svým doprovodem. Má zkušenosti s návštěvou luxusnějšího podniku? Rád zkouší nové chutě? Je kuřák a vydrží sedět bez cigarety v nekuřácké restauraci? Na tyto otázky je třeba znát odpovědi. Pokud chcete udělat dojem na svou partnerku, měl by jste znát své možnosti, kolik chcete za večeři utratit a jak hlasitě jste schopen se bavit?! Je zbytečné navštívit lusuxní podnik s dražším menu, když doma obracíte každou utracenou korunu. Nemělo by Vám v žádném případě vadit, když si Váš doprovod objedná další sklenku vína nebo nejdražší dezert v jídelníčku. S takovouto situací musíte počítat!

Tajné očko neboli Recenzent

Možná tyto recenzenty znáte z filmů a o jejich skutečnosti pochybujete. Omyl! Tajná očka existují! Jejich nezávislá hodnocení pomáhají lidem při výběru restaurace a majitelé podniků se jich právem obávají. Tyto kontroly totiž mohou přijít nečekaně v tu nejnevhodnější chvíli. Hodnocení chodu restaurace začíná už při telefonické rezervaci stolu. Pokračuje u doby čekání na obsluhy, následuje úroveň nabídky, styl servírování i informovanost číšníka. Recenzent hodnotí také délku čekání na jednotlivé chody, jejich chuť i vzhled. Na závěr si tento "restaurační detektiv" zkontroluje úroveň toalet, šaten a posoudí také kvalitu obsluhy - jestli v pracovní době netelefonují, jestli za barem nekonzumují alkohol, jak se chovají k nadřízeným apod. Účet musí být přehledný, jasný a přijatelný pro obě strany. Když je vše v pořádku, může se restaurace těšit na kladné hodnocení na internetu i v tisku a v některých případech také na vyšší počet hvězdiček.

Večeře s přítelkyní nebo partnerem

Vybrali jste si restauraci, pročetli recenze a vypadá to, že na svůj výběr můžete být právem pyšní. Teď už vše záleží na Vás. Dojem, který chcete udělat na svou partnerku, je přece důležitý. Nechce se znemožnit již při vstupu do restaurace nebo snad ano? Nabízíme Vám pár triků, jak svůj doprovod skutečně ohromíte!

Rezervace - není nic horšího, než když přijdete do restaurace a budete doufat ve volný stůl! Na tuhle náhodu nikdy nespoléhejte. Předem si telefonicky zamluvte stůl pro počet osob, který s Vámi přijde. Neprohloupíte!

Černá listina - pokud rezervace stolů není nutná a vy si můžete místa vybrat, zbystřete! Nikdy si nesedejte ke stolu, který je umístěn u vstupu na toalety nebo do kuchyně, v blízkosti pokladny, u baru, uprostřed místnosti ani v uličce. Volte raději stůl u oken.

Výběr jídla - nikdy si nevybírejte jídlo, které jste nikdy předtím neochutnali. Vyhnete se tak možnému trapasu a zbytečně utracených penězům. Frajeřina se v tomhle případě skutečně nevyplácí. Platí zde také zásada - první si vždy objednává partnerka, potom až Vy.

Výběr vína - na aperitiv rozhodně nezapomeňte! Navodí příjemnou atmosféru a přivolá chuť k jídlu. Výběr vína pak spočívá na Vás. Rozhodně víno nevybírejte podle toho, jak je drahé, ale podle toho, jak se k danému jídlu hodí. S výběrem Vám obsluha jistě ráda poradí.

Nezbývá nám, než Vám popřát dobrou chuť a správnou volbu!

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7878 (dobra-kucharka.cz#9808)


Přidat komentář