Zeleninový řízek

Řízek nemusí být jen masový. Počítejte však trochu s tím, že předložíte-li „masožravci“ řízek z luštěnin, hub, nebo zeleniny, bude možná zpočátku nespokojeně mrmlat. Nespokojenost však může rázem skončit, jakmile vloží první sousto do úst.

Záleží nejen na přístupu strávníka, ale také na receptu, přípravě a vhodném dochucení pokrmu. Ne zrovna povedený masový řízek, tak nemusí nadchnout milovníky masa. A oproti tomu vydařený zeleninový řízek může mile překvapit takového strávníka.

Pojďme se podívat na** recepty**, ze kterých si můžete připravit chutné zeleninové řízky, které budou oblíbené nejen teplé, ale i studené.

Zeleninový řízek ze směsi zeleniny

Na** zeleninové řízky** pro čtyři porce budete potřebovat 150g mrkve, 100g celeru, 200g květáku, 200g kapusty, zelenou petrželku, 40g hladké mouky, olej na smažení, 3 vejce, mletý pepř, sůl, strouhanku na zahuštění.

Mrkev, celer, květák, kapustu omyjte, očistěte a nakrájejte na malé kousky. Zeleninu pak vařte v osolené vodě, nebo v páře, a to do měkka. Jakmile bude zelenina měkká, tak ji sceďte a vyjměte z kastrolku. Vezměte si mlýnek, nebo mixér se sekáčkem a zeleninu pomelte. Poté jí vložte do misky, přidejte zelenou petrželku, pepř, sůl, vajíčka, mouku a tolik strouhanky, aby šlo ze směsi tvořit řízečky.

Vymodelované řízečky vkládejte na pánev s rozpáleným olejem, a to dozlatova po obou stranách.

Jednodruhové zeleninové řízky

Zeleninové řízky je možné si připravit ze směsi zeleniny, ale také z jednoho druhu zeleniny. Vyzkoušet můžete například cuketu, květák, kapustu, patison, kedluben. Nabízí se Vám také pojmout zeleninový řízek z mletého jednoho druhu zeleniny, nebo použít zeleninu v celku.

Zeleninový řízek z kapusty

Kapusta by mohla být do jisté míry nedoceněnou zeleninou. Z kapusty se však dají vytvořit závitky, polévky, nákypy, ale také řízky.

Recept je opět pro čtyři osoby. Připravte si kapustu, strouhanku, hrneček polotučného mléka, 3 vejce, 200g hladké mouky, sůl, pepř, olej.

Odstraňte ovadlé listy z kapusty, pak ji rozkrojte na čtyři díly a propláchněte pod studenou vodou. Vezměte si dostatečně velký hrnec, aby se Vám do něj vešla kapusta. Dejte si vařit vodu, osolte ji a vložte do ní nakrájenou kapustu. Vařte ji po dobu jedné, až dvou minut. Poté kapustu vyjměte a nechte pořádně okapat. Z listů kapusty seřízněte silná žebra a jednotlivé kousky kapusty ještě rozřízněte na půl. Dostanete tak osm dílů kapusty.

Připravte si těstíčko z vajíček, mléka, mouky, soli, pepře. Do těstíčka vkládejte kapustu a dbejte, aby bylo těstíčko pokryté ze všech stran kapusty. Každý kousek kapusty pak nechte okapat a obalte ve strouhance. Připravte si pánev, vlijte olej a kapustové řízečky pak vkládejte na rozpálený olej a smažte ze všech stran dozlatova.

Vhodná příloha k zeleninovým řízkům

Zeleninové řízky jsou výborné s bramborovou kaší, ale také vařeným bramborem, americkými bramborami. Zeleninové řízky chutnají i s chlebem, nebo jako netradiční svačina, či večeře v rozříznuté housce, doplněné kolečkem cibule a gurmánskou hořčicí.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7869 (dobra-kucharka.cz#9924)


Přidat komentář