Zeleninový kuskus
Kuskus v podobě malých kuliček, má široké uplatnění v našich kuchyních. Z kuskusu lze snadno a rychle připravit celou řadu chutných slaných a sladkých pokrmů. Kuskus je výbornou přílohou, lze z něj připravit kaše, dezerty, pomazánky aj.Základní příprava kuskusu
Z kuskusu je možné připravit jednoduché, ale i složitější pokrmy. Veškeré recepty však mají jedno společné, a to základní přípravu, neboli před přípravu kuskusu.
Vezměte si síto s jemným děrováním, aby Vám kuskus při propláchnutí, příliš velkými otvory neprotekl. Kuskus nasypte do sítka a propláchněte ho studenou vodou. Poté sítko vložte do dostatečně velké mísy s vlažnou vodou a nechte ho namočené ve vodě po dobu cca 10 minut. Kuskus musí být po celou dobu ponořený. Poté kuskus vařte v sítku, a to nad párou, opět po dobu cca 10 minut.
Zvolit však můžete i druhý způsob. Kuskus vsypte do mísy a zalijte ho vařící vodou, a to v poměru 1:2. Kuskus v míse jemně promíchejte a nechte ho odstát pod pokličkou po dobu cca 10 minut.
Ať už si zvolíte první, nebo druhý způsob přípravy kuskusu, poté ho můžete dále dle příslušného receptu upravovat: dusit, marinovat, zapékat, opékat aj.
Kuskusový salát s cizrnou a rajčátky
Na** kuskusový salát** budete potřebovat 200g kuskusu, 200g cizrny, salátovou okurku, rajčata (velká, nebo cherry), černé olivy bez pecky, olivový olej, jablečný ocet. Připravte si kuskus dle jednoho z výše uvedených způsobů.
Vezměte si mísu, ve které budete kuskusový salát servírovat. Dejte do ní vychlazený uvařený kuskus. Přidejte cizrnu. Zvolit můžete cizrnu konzervovanou, nebo je možné si také připravit cizrnu doma, tj. uvařit si ji doměkka, stejně jako hrách. Pokud zvolíte doma připravenou cizrnu, pak je nejlepší ji několik hodin předem namočit, aby byla rychleji uvařená. Dále si nakrájejte salátovou okurku a rajčata na malé kostičky. Olivy můžete přidat do salátu celé, nebo nakrájené na kolečka. Vše jemně promíchejte, zakápněte olivovým olejem a jablečným octem. Mísu dejte chladit minimálně na jednu hodinu do chladničky.
Kuskusový salát s dýní a brokolicí
Na kuskusový salát budete potřebovat 300g kuskusu, 500g žluté dýně, 500g brokolice, zelenou mladou cibulku (může být i mrazená), 300g jarní mrkve, zelený pepř. Opět si připravte kuskus dle jednoho z výše uvedených způsobů.
Dýni a brokolici omyjte. Dýni nakrájejte na kostky, brokolici na růžičky a vložte na dvě minuty do vroucí vody. Mezitím si omyjte a na kolečka nakrájejte jarní cibulku a mrkev. Dýni a brokolici slijte a smíchejte s pokrájenou mrkví a cibulkou a přidejte předpřipravený kuskus.
Připravte si dressing, kterým zalijete směs zeleniny s kuskusem. Na dressing budete potřebovat 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce jablečného octa, kardamom, koriandr, curry, cukr, vodu. Veškeré ingredience smíchejte. Hotový salát nechte vychladit v chladničce.
Pikantní kuskus s fazolemi
Budete potřebovat 200g kuskusu, 200g uvařených fazolí (bílé, červené, strakaté), cibuli, velkou cuketu, 3 mrkve, 3 brambory, sladkou papriku, rajský protlak, hřebíček, mletý pepř, pálivou papriku (koření), sůl.
Připravte si kuskus a fazole. Mezitímco se budou fazole vařit, oloupejte si cibuli, nakrájejte na kostičky a zpěňte na oleji. Poté přidejte k cibuli veškeré koření a skleničku rajského protlaku. Nechte omáčku povařit po dobu dvou minut. Mezitím si nakrájejte cuketu, papriku a brambory, zalijte vodou a poduste do měkka. Do směsi přidejte kuskus, uvařené fazole a omáčku.