Zeleninový koláč

Koláč nemusí být jen v podobě sladkého dezertu. Připravit si můžete také chutné koláče s čerstvou křupavou zeleninkou. Chce to jen zvolit ty správné kombinace ingrediencí, vhodný recept na těsto a úspěch u Vašich strávníků či hostů je zaručen.

Těsto na zeleninový koláč

Tak, jako v případě sladkých koláčů a dezertů, můžete zvolit těsto doma připravené, nebo již hotové. Hotové těsto, ať už listové, nebo piškotové, je skvělou volbou, když nemáme moc času, ohlásí se nám nečekaná návštěva apod. Jinak snad není třeba říkat, že doma připravenému těstu se žádné kupované nevyrovná, a to především z hlediska čerstvosti.

Pokud si budete připravovat domácí těsto na zeleninový koláč, pak můžete zkusit tento recept. Na dvě kulaté koláčové formy budete potřebovat kostku droždí, 500g hladké mouky, 2 polévkové lžíce olivového oleje, vejce, lžičku cukru, hrneček vlažné vody, sůl.

Do mísy si dejte mouku a v ní udělejte důlek. Do důlku opatrně přilijte vlažnou vodu. Do vody rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a špetku soli. Nechte vzejít kvásek. Poté přidejte do mísy ještě vajíčko, olivový olej a zpracujte hladké těsto. Těsto nechte vykynout na teplém místě, zhruba jednu hodinu.

Zeleninový koláč s brokolicí a květákem

Vedle předpřipraveného těsta na zeleninový koláč budete potřebovat 200g brokolice, 200g květáku, 3 mrkve, 1 velkou cibuli, 4 vejce, 1 sladkou smetanu, máslo, pepř mletý, pepř celý, muškátový oříšek celý, sůl.

Vezměte si koláčovou formu. Koláč však můžete připravit i na plechu. Příslušnou formu si vyložte pečícím papírem a vymastěte máslem. Na vymaštěný pečící papír rozprostřete předpřipravené těsto. Okraje těsta by neměly sahat jen k formě, ale měly by být vyšší.

Brokolici a květák omyjte, rozdělte na malé růžičky a povařte je po dobu cca pěti minut v osolené vodě. Mezitímco se brokolice a květák vaří, očistěte a omyjte mrkve a nakrájejte je na kolečka. Před skončením uvaření brokolice a květáku, k nim přidejte i mrkev a povařte společně po dobu dvou minut. Povařenou zeleninu poté slijte a v cedníku propláchněte studenou vodou. Nechte pečlivě okapat.

Oloupejte si cibuli a nakrájejte na malé kostičky. Vezměte si pánev, dejte na ni lžíci másla a cibuli na něm nechtě zpěnit.

Na těsto, které již máte ve formě, dejte zpěněnou cibulku a okapanou uvařenou zeleninu. Nyní ještě přijde** smetanová omáčka**. Promíchejte sladkou smetanu s vajíčky, přidejte sůl, mletý a celý pepř a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Rozšlehanou smetanu s vajíčky pak opatrně přelijte připravený zeleninový koláč.

Koláč vložte do předem vyhřáté trouby a pečte zhruba 20 – 30 minut na cca 200°C. Upečený zeleninový koláč můžete ještě na talíři ozdobit čerstvou petrželkou, nakrájenými rajčátky a cibulkou. Zeleninový koláč také můžete ozvláštnit strouhaným sýrem (cihlou, nivou), který rozprostřete na koláč, a to těsně před dopečením.

Zeleninové koláče jsou jedinečné v tom, že si je můžete připravit na nejrůznější variace. Ne všichni strávníci totiž milují veškerou zeleninu. Do zeleninového koláče je vhodná také sladká paprika (červená, zelená, žlutá), sterilovaný hrášek, kukuřice, ale také brambory, cukety, lilek, pórek. Vytvořit si tak můžete vlastní chuťovou kombinaci.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7875 (dobra-kucharka.cz#10008)


Přidat komentář