Sýrové speciality

Sýr patří mezi velmi oblíbené pochutiny. Připravují se z něj teplé i studené pokrmy. Podává se k vínu, jako hlavní chod nebo se jím dochucují ostatní pokrmy. Sýr patří dokonce mezi speciality různých krajů.

Sýr a jeho podoby

Sýr patří mezi nejrozmanitější potraviny. Existuje v nespočtu druhů, má spoustu variant, ale také má rozdílnou chuť v různé době svého zrání a podávání. Sýr se vyrábí od nepaměti a snad na celém světě. Existuje i mnoho variant jeho výroby a druhů mléka, ze kterého se sýr vyrábí. Zásluhou toho vznikají různé krajové speciality. Jejich výroba má mnohdy dlouholetou tradici nebo se spojuje s místem, kde začala.

Studená kuchyně a sýr

Zde je sýr velmi populární. Stačí ho nakrájet na kousky a obalit v různých druzích koření a bylinek a podávat k vínu. Jistě nikdo nepohrdne ani jednohubkami se sýrem. K těm se výborně hodí ořechy, hroznové víno nebo brusinky. Na jednohubky je vynikající i** jednoduchá sýrová pomazánka**, kde jednoduše tvrdý nastrouhaný sýr smícháte s tatarskou omáčkou nebo zakysanou smetanou, případně lze i půl na půl a dochutíte česnekem. Necháte trochu naležet a nebudete stačit mazat, jak rychle budou jednohubky mizet. Pro výjimečné příležitosti lze připravit** sýrovou roládu**. Připravíte ji povařením tři sta gramů eidamu v mikrotenovém sáčku ve vodě po dobu asi pěti minut, necháte ještě patnáct minut v horké vodě a pak vyválíte na placku. Tu potřete směsí vyšlehaného smetanového sýru a vajec a pokladete mandarinkami. Po ztuhnutí nakrájíte na plátky.

Sýrové fondue

Jde o moderní a oblíbený pokrm, který se podává při posezení s přáteli. Podává se v tradiční kameninové míse, která se nazývá caquelon. Mísa se nahřeje a na stole se pak udržuje teplá pomocí speciálního vařiče. Do** fondue** se na vidličce namáčí kousky opečeného chleba. Sýrová fondue má mnoho receptů. Mezi ty velmi chutné patří následující recept. Mísu vytřete česnekem, přidejte půl litru bílého vína a zahřívejte. Vsypte půl kila strouhaného sýru gouda, a povařte na hladký krém, který zahustíte pomocí škrobové moučky rozmíchané v mléce. Sýrová omáčka nesmí vřít, stále se však zahřívá až do doby dokud se netvoří na vařečce tenký film. To je okamžik, kdy se omáčka dochutí muškátovým oříškem, bílým pepřem a česnekem.

Grilovaný sýr

Nejlépe se griluje hermelín. Vezměte alobal na grilování, vytřete ho kvalitním olejem, položte na něj hermelín, který křížem rozřízněte. Do řezu vložte rozmačkaný česnek a čili papričky, uzavřete alobal a na grilu prohřejte. Jako náplň lze použít také bylinky. Vynikající je bazalka a rozmarýn.

Sýrové špízy

Zakoupíte si rozličné druhy tvrdého sýru, žampiony, jarní cibulku a kapii. Sýr necháte dobře vychladit. Pak ho nakrájíte a obalíte v bylinkách podle vaší chuti. Může to být česnek, bazalka, rozmarýn, oregano, pažitka, směs paprik, kari. Jednotlivé kousky napíchejte na špejle střídavě s hlavičkami žampionů, kolečky cibulky a čtverečky papriky. Špíz obalte v trojobalu a usmažte v kvalitním oleji. Podávejte na listech salátu.

Tradiční tvarůžky

Lahodná a úplně jednoduchá je pomazánka z tvarůžků, másla, jemně nakrájené cibule, sladké papriky a špetky čili koření. Smíchejte, nechte pár hodin prolnout chutě a namažte na čerstvý chléb. Podávejte s vychlazeným mlékem nebo pivem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7868 (dobra-kucharka.cz#9919)


Přidat komentář