Recepty z tofu

Rozhodně ne vždy platí úměra, že co je zdravé, není zrovna lahodné a neuspokojí chuťové pohárky našeho mlsného jazýčku. Sami se můžete přesvědčit, že například z tofu se dají vykouzlit skvělé pokrmy.

Mohou být mezi námi tací, kteří se při slově tofu hned vehementně oklepou. Jejich nechuť mohla jednoduše vzniknout, když šli do tofu neochuceného a očekávali „příliš“. Tofu jako takové samozřejmě je možné konzumovat přímo, a to v podobě, v jaké ho můžeme zakoupit. V prodejnách se specializovanou výživou se dostane tofu v kostce, ať už neochucené, nebo například uzené, s česnekem, mořskými řasami, bylinkami. Kostku tofu je možné nakrájet na plátky a konzumovat s čerstvým, křupavým pečivem. Ovšem z tofu lze připravit i velmi chutné pokrmy, viz níže.

Tofu z výživového hlediska

Rozkrojíme-li obrazně tofu, co v něm můžeme najít? Nijak neupravené tofu (bez přísad, marinování, uzení) je charakteristické svojí bílou barvou a konzistencí připomínající tvrdý tvaroh.

V prvé řadě potěšíme všechny ty, kteří jsou alergičtí na laktózu. V tofu totiž nenajdete žádnou laktózu. Ty, kteří potřebují dostat svůj cholesterol do normálu, potěší zase informace, že v tofu je nulový cholesterol. A takto bychom mohli pokračovat. Co bychom však ještě měli vzpomenout je to, že tofu je velmi bohatým zdrojem vápníku.

Dáte-li si porci tofu o hmotnosti 250g, pak z hlediska obsahu rostlinných bílkovin je to obdobné, jako byste si dali porci hovězího masa.

Tofu na všechny způsoby

Mohlo by se zdát, že tofu je předurčené pouze ke „slanému“ způsobu konzumace. Ovšem tofu můžete nejen kořenit, ale také sladit. Je možné ho jíst syrové, tak, jak ho zakoupíte v prodejně, nebo také pečené, vařené, smažené. Tofu je skvělé v omáčkách, majonézách, v těstovinových salátech, jako součást masových pokrmů, do jogurtů, do salátů, jako dezert aj.

Lahodná rajčatová polévka s tofu

Na polévku budete potřebovat jednu kostku neochuceného tofu, červenou papriku, 2 rajčata, 100ml rajčatové šťávy, 50g rajčatového protlaku, cibuli, sezamové semínko, lžíci tabasca, pepř, sůl.

V hrnci poduste cibuli, rajčata a papriku. Následně přidejte rajčatový protlak, rajčatovou šťávu, tofu a ponorným mixérem rozmixujte. Podle potřeby přidejte vodu a nechte polévku přejít varem. Dochuťte tabascem, solí a pepřem. Před podáváním posypte každou porci polévky** sezamovým semínkem**.

Zapečené těstoviny s tofu

Na pekáč těstovinové pochoutky budete potřebovat** tři kostky neochuceného tofu**, 100g sýru lučina, 700g zmrazeného špenátu, 500g těstovin vrtulek, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 1 lžičku oregana, 3dcl pesto omáčky.

Uvařte si těstoviny. Mezitím si tofu rozdrobte, smíchejte ho s rozemletým špenátem, sýrem, oreganem a vajíčkem. Do pekáčku dejte vrstvu těstovin a poté tofu směsi. Poté přelijte vrstvu omáčkou pesto. Pak dejte další vrstvy. Postup opakujte, a to tak, aby horní vrstva byla tvořena těstovinami, které zalijete omáčkou pesto. Pekáček pak dejte zapéci do trouby.

Jak si vyrobit pesto omáčku? 100g měkkého tučného tvarohu smíchejte s dvěma stroužkami česneku, 50g čerstvé/mražené bazalky, 50g strouhaného eidamu, 50g pražených slunečnicových semínek. Vše dejte na pánvičku a zahřívejte tak dlouho, dokud se sýr neroztaje.

Ovocný dezert s tofu

Na osvěžující, chlazený dezert budete potřebovat jednu kostku neochuceného tofu, 200g čerstvých nebo kompotovaných jahod, či meruněk, broskví, hrst rozinek, hrst ořechů (vlašských, lískových), 50g pražených pšeničných klíčků, či dětských piškotů, drť z vanilky, nebo vanilkové aroma, strouhaná čokoláda, šlehačka.

Tofu rozdrobte a uvařte ve vodě s vanilkou (drtí nebo trestí), a to po dobu cca deseti minut. Poté ho společně s čerstvým, nebo kompotovaným ovocem rozmixujte do hladka. Připravte si misky, na jejich dno dejte opražené pšeničné klíčky, či piškoty a vlijte připravenou směs. Povrch ozdobte propláchnutými rozinkami, ovocem, šlehačkou, strouhanou čokoládou.

Chutných, nevšedních receptů se "sýrem" tofu je tolik, že by vydaly na minimálně jednu kuchařskou knihu. I Vy sami se můžete pustit do experimentování. Využijte výživových možností a výhod tofu. Uspokojíte nejen Vaše chutě, ale také uděláte „něco“ pro Vaše zdraví.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7861 (dobra-kucharka.cz#9900)


Přidat komentář