Recepty s rebarborou

Reveň rebarbora je zelenina statného vzrůstu. Používají se z ní pouze řapíky (ta část, která je mezi listy a kořeny). Listy jsou údajně jedovaté, takže je raději nepoužívejte. A co se dá z této málo známé zeleniny připravit?

Ač je rebarbora zelenina, překvapivě se z ní dělají téměř výhradně** sladká jídla**.

Ovesné vločky s rebarborou

Jedná se o sladké jídlo, jehož příprava je rychlá a snadná.** Ovesné vločky** jsou navíc velmi zdravé.

Co budeme na Ovesné vločky s rebarborou potřebovat?

Půl kilogramu rebarbory, což znamená 4 až 6 řapíků, 65 gramů cukru krupice (kdo chce mít jídlo zdravější, použije třtinový nebo hroznový cukr, popřípadě ještě ovocný, kterého stačí méně, protože má větší schopnost sladit – má výrazně sladší chuť), dále si připravíme jednu lžíci medu a 1 lžíci škrobu (kukuřičného nebo bramborového), skořici, máslo na vymazání formy. Dále budeme potřebovat drobenku, kterou si připravíme z následujících surovin: 75 gramů másla, 45 gramů cukru krupice nebo nějakého zdravějšího cukru, 65 gramů ovesných vloček, 40 gramů pomletých nebo posekaných ořechů.

Jak se připravují ovesné vločky s rebarborou?

Řapíky rebarbory důkladně omyjeme, oloupeme a nakrájíme je na centimetr dlouhé kousky. V míse si je smícháme s cukrem, medem, škrobem a půl lžičkou skořice. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a zapékací mísu nebo pekáč si vymažeme máslem. Do vymazaného pekáče vysypeme směs rebarbory, cukru, medu, škrobu a skořice. Ze zbylých surovin – másla, cukru, ovesných vloček a ořechů si připravíme drobenku. Tu vytvoříme jednoduše tím, že všechny 4 suroviny smícháme, načež je rovnoměrně nasypeme do pekáče na předchozí směs. Nyní vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů tak dlouho, dokud drobenka nezíská krásnou zlatavou barvu, což může trvat přibližně půl hodiny. Jídlo můžeme jíst ještě teplé nebo po vychladnutí a můžeme k němu přidat zmrzlinu či šlehačku.

Rebarborový koláč

I pro tento koláč platí, že jeho příprava je** snadná a rychlá**.

Co budeme potřebovat na Rebarborový koláč?

Půl kilogramu rebarbory, půl kila polohrubé mouky, 250 gramů cukru krupice, 250 mililitrů mléka, 2 vejce, 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, skořice, špetka soli, tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu.

Jak se připravuje Rebarborový koláč?

Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na centimetr dlouhé kousky. Plech si vymažeme tukem a vysypeme moukou. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli. Poté přidáme mléko,vejce, olej nebo máslo a vytvoříme si tekuté těsto. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Kousky** rebarbory** dáme do mísy a trochu je posypeme moukou nebo cukrem a promícháme. Zabrání to tomu, aby se rebarbora propadla na dno koláče. Nyní kousky rebarbory rovnoměrně poklademe na těsto a koláč rovněž rovnoměrně posypeme trochou skořice a vanilkovým cukrem. Pečeme na 180 stupňů do zlatova, přibližně 35 minut. Abychom se ujistili, že je koláč hotový, píchneme do něj dřevěnou špejlí. Pokud bude na špejli ulpívat vlhké těsto, musíme ještě péci. Když na špejli těsto nezůstane, koláč je hotový.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7871 (dobra-kucharka.cz#9946)


Diskuze a zkušenosti

Anonym | 14.06.2013 13:13
Re: Recepty s rebarborou Zdravím, tak jsem se pěkně nachytala z půl kg mouky a jen 250 ml mléka, dvě vejice a dvě lžíce oleje nemůžu vytvořit tekuté těsto..taky, že jsem nevytvořila - podle tohodle receptu mám těsto ve tvaru knedlíku - rebarbora se mi určitě nepropadne :-)peču asi sušenky nebo brikety ko koše :-//


Přidat komentář