Pohankové rizoto

Chcete připravit rychlé, jednoduché a originální jídlo, které bude mít navíc příznivý vliv na vaše zdraví? Tak vyzkoušejte pohankové rizoto. Tento pokrm vám jistě velice zachutná.

Pohanka je obilnina pocházející ze střední Asie. Z Asie se pohanka rozšířila do Japonska, Evropy a Severní Ameriky. V Českých zemích se začala pěstovat ve 12. století. Postupně se začala pohanka řadit mezi velmi oblíbené potraviny.

Pohanka

Konzumace pohanky je vhodná kvůli vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin. Pohanka má tak vliv např. na snížené vysokého krevního tlaku a také jako prevence proti ateroskleróze. V pohance je významné množství zinku, selenu a manganu. V pohance najdete vitamín B1, B2, niacin, E a C. Pohanka je vhodnou potravinou při detoxikaci nebo těhotenství. Když máte problémy jako žaludeční vředy nebo příliš dlouhou a silnou menstruaci, zařaďte do svého jídelníčku také pohanku. Pohanka je bezlepková obilnina vhodná pro osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu. Tato obilnina také obsahuje rutin, který má schopnost zvyšovat pružnost krevních kapilár. Tak dojde k snížení vysokého krevního tlaku a cholesterolu v krvi.

Recepty z pohanky

Tuto obilninu můžete zařadit do svého jídelníčku v různých podobách. Pohanku můžete použít jako zavářku do polévky nebo si ji připravit s houbami. Vyzkoušejte také přípravu pohankové kaše nebo zapečenou pohanku s kapustou. Receptů s pohankou je velká spousta. Jedním z nich je také pohankové rizoto. Příprava tohoto jídla je nenáročná jak na čas, tak suroviny. Příprava je stejná jako u běžného** rizota**, až na to, že rýži vyměníme za pohanku. V případě, že máte z tohoto receptu určité obavy, můžete ponechat půlku rýže a půlku pohanky.

Pohankové rizoto - suroviny

K přípravě tohoto receptu budete potřebovat pohanku. Pohanku můžete zakoupit v sáčcích. Dále budete potřebovat vodu nebo zeleninový vývar, olivový olej, cibuli, stroužek česneku, zeleninovou směs, pepř, sůl, petrželku. Na posypání pohankového rizota můžete použít nastrouhaný tvrdý sýr. Pohankové rizoto může být připravenou také s žampióny nebo s kuřecím masem.

Pohankové rizoto – postup

Pohanku nejdříve propláchneme, poté ji zalijeme vodou nebo vývarem. Vše osolíme a opepříme. Postup jak správně připravit pohanku většinou najdete na zadní straně obalu. Zatímco se bude pohanka vařit, můžete si rozpálit olej na pánvi a osmažit nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme zeleninou směs a česnek. Zeleninu podlijeme vodou a počkáme, až se vše podusí a změkne. Zeleninu ochutíme solí, mletým pepřem a petrželkou. Koření si může přidat každý podle své chuti. Do zeleninové směsi přidáme vychladlou a nabobtnalou pohanku a vše promícháme a zahřejeme na pánvi. Pohanové rizoto na talíři můžeme posypat nastrouhaným sýrem. Bohatý jídelníček zahrnuje rozmanité druhy potravin. Zkuste do své stravy zařadit také pohanku, která může pomoci vašemu zdraví.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7870 (dobra-kucharka.cz#9938)


Přidat komentář