Pohanková pomazánka

Rýže, těstoviny a brambory jsou voleny jako příloha nebo základní surovina pro celou řadu pokrmů. Ovšem co pohanka? Není na ni zbytečně zapomínáno v našich jídelníčcích? Byla by to škoda. Pohanka totiž obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a vlákniny.

Zařadíte-li pohanku do Vašeho** jídelníčku**, pak si můžete být jisti, že významně přispějete k celkovému posílení Vašeho zdraví. Pohanka například účinně zabraňuje zvyšování krevního tlaku, chrání nás před srdečními chorobami, snižuje hladinu cholesterolu, udržuje naše cévy pružné, zabraňuje vzniku křečových žil, zabraňuje tvorbě krevních sraženin. Kromě toho, pohanka je velmi účinná v boji s viry, které zapříčiňují nachlazení. Takže na podzim a na jaře je pohanka více než potřebná. A ten, koho trápí výskyt oparů, jistě potěší i to, že pohanka představuje prevenci vůči vzniku nových oparů.

Základní úprava pohanky

Z pohanky je možné si připravit nejrůznější pokrmy, a to sladké i slané. Podle toho, co máte s pohankou v plánu, se odvíjí i její základní úprava.

Budete-li používat** pohanku** jako přílohu pak ji připravíte tímto způsobem. 1 díl pohanky vložte do hrnce. Pohanku zalijte 1,5l dílu vroucí vody. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte pohanku jemně probublávat, a to po dobu cca půl hodiny.

A budete-li mít pohanku na kaši, pak ji můžete připravit tímto způsobem. 1 díl pohanky zalijte 3 díly studené vody. Přiveďte pohanku k varu a vařte ji po dobu cca 15 minut.

Pohanková pomazánka s tvarohem – ingredience

Na** pohankovou pomazánku** budete potřebovat 250g pohanky, 250g plnotučného tvarohu, 60g másla, 1 velkou cibuli, svazek ředkviček, čerstvou petrželku nebo čerstvou pažitku, česnek, sůl.

Pohanková pomazánka s tvarohem – recept

Dle výše uvedené úpravy si předpřipravte pohanku. Pohanka by měla uvařena do měkka. Mezitímco se Vám bude pohanka vařit, připravte si mísu. Do ní odvažte máslo, přidejte tvaroh a vyšlehejte. Cibuli oloupejte a nasekejte na malé kostičky. Oloupejte stroužky česneku (množství dle chuti) a utřete je s trochou soli. Nasekanou cibuli a utřený česnek přidejte do mísy s ušlehaným tvarohem a máslem. Ředkvičky omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle i se slupkou. I ředkvičky pak dejte do mísy. Jakmile bude pohanka uvařená do měkka a vychlazená na pokojovou teplotu, přidejte ji do mísy. Veškeré ingredience jemně promíchejte a dochuťte solí, případně ještě česnekem.

Pomazánku pak podávejte na čerstvém pečivu a ozdobte čerstvými lístky petrželky, nebo nasekanou čerstvou pažitkou. Místo čerstvého chleba si můžete připravit i tousty.

Pohanková pomazánka je výborná ke snídani, svačině, ale také jako chutná a sytící večeře.

Obměna pohankové pomazánky

Místo výše uvedeného tvarohu, můžete použít také lučinu v kostce. Místo klasického másla můžete vyzkoušet také máslo pomazánkové.

A až se Vašim strávníkům zají pohanková pomazánka, určitě pohanku využijte i pro další pokrmy. Pohanka je totiž vhodná jako příloha, stejně jako rýže, těstoviny, brambory. Vedle toho můžete pohanku přidat i do zeleninové, či nudlové polévky. A jedlíci, kteří mají sladký jazýček, si mohou pochutnat na pohankové kaši se strouhaným perníkem, či kakaem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7877 (dobra-kucharka.cz#10012)


Přidat komentář